PROCURORII DNA: Pe terenurile lui Popoviciu a fost construită reprezentanţa Citroen

(N.I.)
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2009

Pe terenurile Universităţii de Agronomie care au ajuns la firmele controlate de Popoviciu au fost construite sedii ale unor societăţi importante, printre care reprezentanţa Citroen, Carrefour Feeria, Ikea România, Băneasa Shopping Center, potrivit documentelor procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), citate de NewsIn.

"Terenul în suprafaţă de 224 de hectare, pe care universitatea l-a adus ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, este situat în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sedii ale unor societăţi comerciale importante", se arată în rezoluţia procurorilor de începere a urmăririi penale pentru mai multe persoane, printre care se află şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV), Ioan Alecu.

Procurorii nu fac nicio referire la persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, care a reprezentat firma Citroen în România, sau la numele altor reprezentanţi ai societăţilor ce sunt construite pe terenul în cauză.

De altfel, în această rezoluţie a parchetului nu se face legătura directă a lui Popoviciu cu afacerea terenurilor decât prin precizarea că acesta a avut un interpus şi un interes să aducă terenul USAMV în capitalul social al Băneasa Investments.

Astfel, se arată în rezoluţie, în capitalul Băneasa Investments a fost introdus iniţial dreptul de folosinţă, iar ulterior dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 224 de hectare.

Prin aducerea terenului în suprafaţă de 224 de hectare ca aport la capitalul social al Băneasa Investments a fost cauzat un prejudiciu de 2,24 de milioane dolari, terenul fiind subevaluat la un dolar metrul pătrat, se precizează în document.

Prin rezoluţia făcută pe 20 martie 2009 au fost puse sub urmărire penală opt persoane, respectiv fostul rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice, Ioan Alecu, şi alţi angajaţi ai acesteia.

De asemenea, au fost puşi sub urmărire Mihai Andrei Bejenaru, interpusul lui Gabriel Popoviciu în afacere, şi Gheorghe Cuzuc, fost judecător de carte funciară, care a înscris dreptul de proprietate al USAMV Bucureşti în baza unei legi abrogate.

Astfel, contractul de asociere în participaţiune cu societatea Log Trans SRL, devenită ulterior Băneasa Investments, a fost semnat în aprilie 2000 de Ioan Alecu, alături de alţi reprezentanţi ai Universităţii Agronomice, şi de către Andrei Mihai Bejenaru, în calitate de împuternicit al Log Trans, arată procurorii DNA.

Potrivit rezoluţiei procurorilor de începere a urmăririi penale, "printre clauzele de dizolvare a asociaţiunii a fost enumerată şi situaţia în care terenurile aferente fermei Băneasa treceau în proprietatea USAMV Bucureşti, caz în care aceasta din urmă se obliga să aducă bunurile imobile aferente ca aport la capitalul social al SC Log Trans SRL Bucureşti".

Aportul USAMV Bucureşti în această asociere constă, printre altele, în dreptul de folosinţă până la expirarea contractului a bunurilor imobile aferente fermei Băneasa, incluzând aici în principal terenurile.

În ceea ce priveşte aportul Log Trans, acesta constă în sumele ce vor fi transferate în perioada contractului pentru asigurarea finanţării Universităţii, se arată în documentul procurorilor.

Printr-un act adiţional la contract, USAMV a fost cooptată ca acţionar la Log Trans prin majorare de capital. Tot atunci, denumirea societăţii a fost schimbată din Log Trans în Băneasa Investments.

Adevăratul scop al reprezentanţilor Log Trans a fost acapararea terenurilor Universităţii, situate în zona de Nord a Municipiului Bucureşti, cu potenţial de dezvoltare imobiliar, deghizat sub masca finanţării activităţii didactice a unităţii de învăţământ", notează procurorii în această rezoluţie de urmărire penală, făcând referire la clauzele speciale din contract care dovedesc acest lucru.

Numele lui Gabriel Popoviciu apa­re oficial în afacere abia în 2002, când acesta devine administrator al societăţii şi vicepreşedinte, însă acest lucru este precizat în referatul DNA, pentru arestarea lui Popoviciu şi al fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale pentru opt persoane, Andrei Mihai Bejenaru a fost interpusul lui Gabriel Popoviciu în această afacere, Bejanaru fiind, însă, şi reprezentantul Universităţii de Agronomie, într-un moment cheie.

Astfel, pe 25 aprilie 2000, fostul rector, Ion Alecu, l-a delegat pe Bejenaru să reprezinte Universitatea pentru intabularea dreptului de proprietate asupra terenurilor aferente fermei Băneasa. "Andrei Mihai Bejenaru este una şi aceeaşi persoană cu cea care, la data de 25 aprilie 2000, a fost împuternicită de Alecu să reprezinte societatea la Judecătoria Sectorului 1", notează DNA în rezoluţia de începere a urmăririi penale.

Intabularea dreptului de proprietate asupra terenurilor a fost realizată cu ajutorul fostului judecător Gheorghe Cuzuc, care a admis cererea de intabulare în baza mai multor acte, printre care şi a decretului regal 2746/1929, abrogat. USAMV Bucureşti a fost înfiinţată în baza respectivului decret, fiind, totodată, împroprietărită cu suprafaţa de teren aferentă fermei experimentale Băneasa. În 1948, respectivul decret a fost abrogat, arată DNA.

"De altfel, la data de 27 ianuarie 2009, în cadrul unei discuţii ambientale pe care a avut-o cu numitul Motoc Ion, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la Hotelul Howard Johnson, numitul Popoviciu Aurel Gabriel i-a precizat acestuia că el are interesul cel mai mare pentru ca în cauza pentru care este cercetat de DNA numitul Alecu Ioan Nicolae, faţă de aces­ta să se dispună neînceperea urmăririi penale, folosind expresia ", potrivit rezoluţiei.

Pe numele fostului şef al DGIPI, Cornel Şerban, al lui Petru Pitcovici, de la DGA, şi al omului de afaceri Gabriel Popoviciu există încă o rezoluţie de punere în mişcare a urmăririi penale făcută după trei zile, pe 23 martie, şi semnată de alt procuror din DNA.

Astfel, în rezoluţia din 20 martie Popoviciu a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, iar pe 23 martie pentru infracţiuni de dare de mită. Ulterior, pe 25 martie, DNA a comunicat oficial că Popoviciu este acuzat doar de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave.

Cornel Şerban, fostul şef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventivă, în noaptea de miercuri spre joi, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii au declarat recurs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb