PRODUCĂTOR DIN COVASNA: "Preţul cartofului timpuriu fluctuează de la o zi la alta"

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 8 iulie 2014

"Preţul cartofului timpuriu fluctuează de la o zi la alta"

Gheorghe Boţoman, FNC: "Atacul masiv de mană poate diminua producţia de cartofi cu până la 50-60%"

Preţul cartofului timpuriu la producător variază de la o zi la alta pe piaţa locală, iar cultivatorii sunt îngrijoraţi cu privire la calitatea recoltelor din acest an, culturile fiind afectate de mană, ne-a spus Romulus Oprea, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cartofi din judeţul Covasna. La aceste probleme, se adaugă şi faptul că piaţa cartofilor din Europa se îndreaptă spre saturaţie, pe fondul unor stocuri şi recolte mari care menţin preţul scăzut, potrivit analiştilor citaţi de presa internaţională. Romulus Oprea susţine că, în prezent, preţul mediu al cartofilor timpurii variază între 30 de bani şi 1 leu kilogramul, la producător.

La rândul său Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului (FNC), ne-a declarat: "Preţul la producător în momentul de faţă este foarte mic, de sub 0,4 lei/kg, foarte aproape de costul de producţie. Este vorba aici de cartoful timpuriu cultivat în bazinele specializate din sudul ţării: Lunguleţu, Dăbuleni, Constanţa".

Pe de altă parte, potrivit lui Romulus Oprea, fluctuaţiile de preţ la producători nu se reflectă foarte mult în preţul la raft, unde există o oarecare nivelare. Gheorghe Boţoman a mai adăugat: "Din păcate de la producător până la tarabă preţul se dublează, iar importurile, de multe ori făcute fără documente fiscale, descurajează cultivatorul de cartof autohton. Cu importurile ilegale s-au introdus în ţară o serie de boli şi dăunători de carantină, iar calitatea cartofilor importaţi este de multe ori dubioasă".

În acelaşi timp, preşedintele FNC a estimat că producţia medie la hectar la nivel naţional, din acest, nu va depăşi 15-16 tone cu toate că anul a fost foarte favorabil culturii de cartof, cu ploi destul de consistente şi bine repartizate în timp şi temperaturi moderate. Domnia sa ne-a explicat cauzele producţiei mai mici: "Sunt două motive importante care limitează nivelul producţiei: sămânţa de cartof necertificată, utilizată de majoritatea fermierilor mici şi mijlocii, şi un atac masiv de mană (nr. - Phytophthora infestans) care diminuează producţia cu până la 50-60%. Cine nu a respectat un program de combatere integrată a acestei boli cu produse specifice nu poate spera la o producţie de calitate în acest an, iar dacă mana a migrat din frunze şi tulpini în tuberculi, aceştia nu se păstrează peste iarnă".

Cu toate acestea, Gheorghe Boţoman susţine că fermele specializate pentru cultura cartofului timpuriu, semitimpuriu şi târziu pot asigura consumul intern de cartof care este de circa 2 milioane de tone, având în vedere că pentru români cartoful reprezintă "a doua pâine" a ţării, cu un consum mediu pe cap de locuitor de 94 de kg. La acestea se adaugă însă şi micii producători de cartofi.

Suprafaţa cultivată cu cartof în acest an este puţin mai mică faţă de anul trecut, de circa 193.000 de hectare, în timp ce la APIA sunt declarate doar 48.000 hectare, ne-a mai spus preşedintele FNC. În judeţul Covasna, recunoscut ca una din principalele zone unde sunt cultivaţi cartofii, anul acesta, suprafeţele însămânţate cu această cultură s-au ridicat la 11.000 de hectare, potrivit datelor Direcţiei Agricole Judeţene.

Având în vedere că, la nivelul marilor state producătoare de cartofi din Europa de Nord-Vest, se anunţă producţii mari, în contextul în care şi stocurile din anii trecuţi sunt extinse, 2014 nu pare a fi unul dintre cei mai buni ani pentru piaţa locală a cartofilor.

Principalul avantaj îl vor avea procesatorii şi, eventual, consumatorii care vor achiziţiona cartofi la preţuri din ce în ce mai mici. Potrivit Consiliului Cartofilor din Marea Britanie, citat de presa europeană, preţul cartofilor destinaţi procesării în Olanda a scăzut la 40-50 de euro tona de la 90-109 de euro acum două luni, iar pe piaţa liberă a Regatului Unit, preţul este sub 10 lire sterline tona, cu circa 70% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, în Belgia, preţul cartofilor de tip "bintje", cunoscuţi ca materie primă pentru "cartofii prăjiţi franţuzeşti", a scăzut la 40 de euro tona, de la 70 de euro în urmă cu două luni, arată sursa citată. Reprezentanţii Consiliului Cartofului au mai precizat că, în Belgia, au fost cultivaţi cartofi pe o suprafaţă de 81.165 de hectare, în 2014, probabil cea mai mare suprafaţă alocată acestei culturi din ultimii 30 de ani. În Marea Britanie suprafaţa a scăzut cu 2,1% la 119.900 hectare.

Reprezentanţii MARS, unitate din cadrul Comisiei Europene care se ocupă cu monitorizarea resurselor agricole, estimează că randamentul culturilor de cartofi în Europa va ajunge la 32 de tone pe hectar în acest an, mai mult cu 4,2% faţă de media ultimilor cinci ani. În plus, stocurile anilor trecuţi sunt destul de mari, fapt ce l-a determinat pe Michel Binst de la firma importatoare Primimport să afirme, citat de Agrimoney, că nu există semne că declinul preţului cartofilor va înceta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb