Reducerile de taxe din domeniul băuturilor spirtoase, cuprinse în noul Cod Fiscal, pot să reducă evaziunea fiscală de peste 75% din această industrie, fără să conducă la scăderea veniturilor statului din taxele aferente colectate, potrivit Asociaţiei Spirits România.
Florin Rădulescu, preşedintele Spirits România, a declarat: "Reducerea accizei la băuturi spirtoase este vitală pentru sectorul nostru, care din 2013, de când acciza pentru alcoolul etilic a crescut cu 42%, se confruntă cu pierderi semnificative, cauzate de o creştere fără precedent a pieţei negre. Introducerea acestei măsuri, fie prin noul Cod Fiscal, fie prin alte proiecte legislative, reprezintă o mult aşteptată corectare a politicilor fiscale din 2013, ale căror efecte s-au dovedit dezastruoase atât pentru industrie, cât şi pentru bugetul de stat".
Conform analizei Spirits România, majorarea din 2013 cu 42% a accizei pentru alcoolul etilic a determinat în intervalul 2012 - 2014, o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 32% şi un impact negativ de aproximativ două milioane de euro pentru bugetul de stat. Astfel, în 2012, când acciza pentru băuturi spirtoase era de 750 euro/hectolitru de alcool pur, la bugetul de stat s-au colectat din acciză 91,8 milioane de euro, iar în 2014, după ce şi-a făcut efectul pe deplin majorarea accizein la 1.065 euro/hectolitru de alcool pur, suma colectată a fost de numai 89,8 milioane euro, potrivit sursei citate.
Noul Cod Fiscal prevede reducerea accizei pentru segmentul băuturilor spirtoase la nivelul din 2013, respectiv la 750 Euro/Hl alcool pur.
Preşedintele Klaus Iohannis a respins vineri noul Cod Fiscal şi l-a retrimis Parlamentului spre reexaminare.