Producătorii de lapte susţin că produsul s-a ieftinit cu până la 0,3 lei pe litru, în 2009

(N.I.)
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 martie 2009

Laptele produs de fermierii români s-a ieftinit în primele luni ale anului 2009 cu circa 0,2-0,3 lei pe litru din cauza puterii scăzute de cumpărare a consumatorilor, a declarat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Toader Neaţă. "Oamenii cumpără tot mai puţin lapte şi atunci trebuie să lăsăm la preţ, deşi aceste scăderi nu ne ajută deloc", a menţionat Toader Neaţă, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, un litru de lapte cu 3,5% grăsime se vindea la sfârşitul anului 2008 cu circa 1,2 lei litrul, cu tot cu bonusul pentru calitate, în prezent preţul ajunge până la 0,8 -1 leu.

"Pare o scădere mică, însă atunci când ai 1.000 de capete, diferenţa se simte foarte mult. Am avea nevoie de mai mulţi bani pentru că întreţinerea animalului costă mult, de asemenea energia, motorina, toate sunt scumpe", a spus Neaţă.

Acesta a adăugat că diferenţa este resimţită cel mai acut de cei care au bovine de calitate inferioa­ră, cu o producţie zilnică redusă de lapte.

"Situaţia este gravă la cei unde bovinele nu produc mai mult de 15 litri de lapte pe zi. E mai bine acolo unde o bovină poate da peste 20 de litri zilnic, pentru că se compensează într-un fel această reducere de preţ", a mai adăugat preşedintele sindicatului crescătorilor de taurine din România.

Preşedintele al Asociaţiei Patronale Române din Industria Lactatelor (APRIL), Ioan Dârzu a declarat că de la începutul anului se înregistrează o scădere a consumului de lapte, cu până la 15% faţă de ultimele luni ale anului 2008.

"Pe lângă scăderile evidente ale preţurilor laptelui românesc, se înregistrează şi o scădere a vânzărilor pe acest segment. Putem aprecia o scădere de 15% a consumului faţă de sfârşitul anului 2008", a spus Ioan Dârzu.

Directorul executiv APRIL, Valentin Blănaru, a explicat că ieftinirea laptelui producătorilor autohtoni este o aliniere la scăderea preţului înregistrată în toate ţările Uniunii Europene, însă în continuare, laptele românesc are cel mai mare preţ la materia primă din toată Uniunea.

"Este o scădere a preţului laptelui materie primă care se manifestă în toate ţările UE, cu circa 20-30 de procente, şi, începând cu luna aprilie 2009, s-a observat şi la noi în ţară", a explicat Blănaru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb