Rezultatul analizelor de laborator pentru probele de tomate analizate demonstrează că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
"Producătorii agricoli români susţinuţi prin programul de sprijin guvernamental să cultive tomate în spaţii protejate dau dovadă de seriozitate şi cumpătare în ceea ce priveşte utilizarea optimă şi în condiţii de siguranţa a produselor de protecţie a plantelor. Astfel, produsele de protecţie a plantelor au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari ai Autorităţii Naţionale Fitosanitare, respectându-se timpul de pauză de la aplicare şi până la recoltare", se arată în comunicat.
Zilnic se prelevează probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe, până la această dată fiind transmise Laboratorului pentru Controlul Reziduurilor de Pesticide în Plante şi Produse Vegetale Bucureşti un număr de 102 probe de roşii de la producătorii agricoli sprijiniţi prin Programul de tomate româneşti.
"Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea. Astfel, producătorii au înţeles că produsele de protecţie a plantelor trebuie să fie folosite pentru a proteja culturile de atacul bolilor sau dăunătorilor şi pentru distrugerea buruienilor pe parcursul perioadei de vegetaţie", mai spun reprezentanţii ministerului.
În data de 12 mai, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţinea că producătorii români au scos pe piaţă 216 tone de tomate, de la care au fost prelevate probe şi au fost analizate, potrivit Agerpres.
El a explicat că, în momentul în care se face prima recoltare, inspectorii de la autoritatea fito-sanitară analizează, la fiecare producător, probele înainte ca produsele să iasă pe piaţă.
În cadrul programului guvernamental "Tomate 2017" s-au înscris până la data menţionată 6.816 de beneficiari, fiind vândute roşii româneşti în 12 judeţe.