Producătorii nu se vor înghesui să vândă energia electrică la BRM

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 februarie 2007

Producătorii nu se vor înghesui să vândă energia electrică la BRM

Tranzacţiile cu energie pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) riscă un debut dificil, în condiţiile în care majoritatea producătorilor spun că nu mai au energie necontractată pentru 2007. În plus, directorii societăţilor producătoare de energie invocă şi ordinul fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş, care obligă companiile să vândă toată energia disponibilă pe platforma gestionată de OPCOM (operatorul pieţei de energie).

"Complexul Energetic Rovinari a contractat deja toată producţia de energie pentru 2007, astfel că nu ne vom mai vedea prea curând nici pe OPCOM. În plus, conform ordinului emis de fostul ministru Şereş, nu putem vinde energie decât pe OPCOM", a declarat, ieri, pentru NewsIn, directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Ion Dondera.

La rândul său, directorul general al Complexului Energetic Craiova, Constantin Bălăşoiu, susţine că, în prezent, producătorul de energie are oferte de vânzare pe OPCOM. "În baza ordinului ministrului Economiei, nu putem vinde energie decât pe OPCOM", a adăugat domnia sa. Potrivit NewsIn, şi directorul general al Complexului Energetic Turceni, Dumitru Ilinca, susţine că producătorul de energie pe care îl reprezintă ar putea vinde energie pe BRM doar începând cu anul viitor. "Am vândut întreaga producţie pe acest an. La anul, când vom avea energie de vânzare, poate vom merge şi pe BRM, dar, momentan, nu pot să mă pronunţ în acest sens", a precizat domnia sa.

Directorul general al Termoelectrica, Viorel Marian, consideră că, atâta timp cât este în vigoare ordinul emis de Codruţ Şereş, nu poate vinde energie pe BRM. "Există un ordin pe care nu îl pot încălca, iar energia produsă de Termoelectrica este în întregime reglementată. Voi analiza dacă este rentabil să merg şi pe BRM, deşi mă îndoiesc", a mai spus domnul Marian.

Singurul producător care mai are energie necontractată pentru acest an este Nuclearelectrica. "Din 31 mai, vom avea o cantitate de energie de vândut şi vom analiza dacă este cazul să mergem şi pe BRM, deşi înclinăm tot spre OPCOM, întrucât suntem familiarizaţi cu procedura de tranzacţionare", a declarat, directorul general al producătorului de energie din surse nucleare, Teodor Chirica. Reprezentanţii BRM au anunţat recent că sunt pregătiţi să înceapă tranzacţiile cu electricitate din 22 februarie, prin licitaţii cu strigare mai întâi. Noua platformă de tranzacţionare pentru contractele bilaterale tip forward va urma să funcţioneze în paralel cu platforma lansată în vara anului 2005 de OPCOM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb