Producţia auto mondială a crescut cu aproximativ 30% în primul semestru al anului, conform datelor oferite de companiile de cercetare de piaţă JD Power şi CSM Worldwide, informează cotidianul "Les Echos", preluat de Agerpres.
Conform companiei JD Power, în primul semestru al anului, producţia auto a crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Compania concurentă, CSM Worldwide, estimează o creştere chiar mai mare, de 36% pe an, cu o producţie mondială de 34,4 milioane de vehicule (maşini personale şi utilitare) în primele şase luni ale anului.
Aceste tendinţe se înscriu în recentele estimări ale directorului general Renault şi Nissan, Carlos Ghosn, care previziona un nivel record pentru industria auto mondială începând de anul acesta, cu un total anual al producţiei de 70 milioane de vehicule, faţă de 57 milioane în 2009.
În primul semestru al anului, producţia a crescut în toate zonele, cu 19,6% pe an în Europa de Vest, 44,3% în China, 15,6% în America de Sud, 40,6% în Japonia, şi cu 69,6% în America de Nord, estimează CSM Worldwide.
Dacă în Statele Unite, Japonia şi, într-o mai mică măsură, în Europa de Vest, creşterea mare se explică prin comparaţia cu primul trimestru al lui 2009, dezastruos pentru sectorul auto, în schimb în China şi India, este vorba de creştere datorată performanţelor sectorului auto.
Pe continentul european, toţi constructorii speră ca scăderea vânzărilor totale să nu depăşească 9-10% pe an. În Statele Unite, producători auto precum GM şi Chrysler au fost nevoiţi să închidă definitiv unele uzine, pentru a se adapta la o piaţă ce riscă să înregistreze, pe termen lung, vânzări de 10-11 milioane de vehicule pe an, cu mult sub totalul de 16 milioane de vehicule vândute anual în deceniul precedent.
În schimb, în China, unde producţia auto a crescut cu 75% pe an în primul trimestru, şi cu 10% pe an în al doilea, sau în India, care a înregistrat pentru perioadele similare o creştere a producţiei de 40, respectiv 26% pe an, vânzările de maşini personale şi utilitare înregistrează în fiecare lună noi recorduri, ceea ce îi obligă pe producători să construiască noi uzine pentru a satisface cererea mare.