Producţia românească de textile ar putea scădea cu 15% în 2008

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri de Larg Consum / 14 februarie 2008

Producţia românească de textile ar putea scădea cu 15% în 2008

Producţia industrială de textile din România a ajuns anul trecut la valoarea de 9,38 miliarde lei, în scădere cu circa 12% comparativ cu 2006 şi îşi va menţine acelaşi ritm descendent în 2008 când va înregistra o scădere de 10-15%, a declarat preşedintele FEPAIUS, Maria Grapini. "În 2007 a fost înregistrată o scădere semnificativă a producţiei industriale de textile, cu circa 12% comparativ cu 2006. De doi ani avem acelaşi trend descrescător al producţiei industriale şi din păcate estimez că se va întâmpla aceaşi lucru şi în 2008. De asemenea, exportul a scăzut în 2007 cu 4%, având o scădere mai accentuată pe segmetul producţiei de îmbrăcăminte de 9%", a declarat Maria Grapini, citată de NewsIn.

Aceasta a adăugat că per total piaţa de textile va scădea în 2008 cu circa 10-15%, dar că începând cu 2009 piaţa ar putea reajunge la un nivel de echilibru, fără a mai înregistra scăderi. În aceste condiţii, sunt în derulare câteva proiecte la nivel de patronat pentru a sprijinii întreprinzătorii români ce activează în industria textilă.

"În primul rând este nevoie de foartă multă ins­truire pentru firmele din domeniu, atât la nivel de management, dar şi la nivel de angajaţi. Avem un proiect nou prin care vom încerca să aducem finanţări din Uniunea Europeană pentru instruirea personalului şi să creştem productivitatea firmelor. Încercăm pe de altă parte să atragem fondurile naţionale care se mai pot obţine, să oferim finanţări şi refinanţări în retehnologizări, să ajutăm şi să sprijinim prin informaţie şi consiliere, atragerea fondurilor structurale", a mai precizat preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS).

De asemenea, numărul muncitorilor din industria românească a textilelor a scăzut anul trecut cu aproape 50.000 de oameni comparativ cu 2006, iar criza forţei de muncă se va menţine şi în 2008, atât din cauza migraţiei, cât şi a închiderii multor întreprinderi mici. În 2007, numărul de salariaţi din industria textilă a ajuns la 347.000 de oameni, de la 393.000 de oameni în 2006.

Preşedinta FEPAIUS a transmis propuneri către Ministerul pentru IMM-uri pentru atragere forţei de muncă în România însă până în prezent nu a fost adoptată nicio măsură în acest sens. Una dintre propunerile lui Grapini, a fost stimularea firmelor care angajează muncitorii întorşi în ţară prin acordarea de reduceri de taxe şi impozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb