Producţia industrială de textile din România a ajuns anul trecut la valoarea de 9,38 miliarde lei, în scădere cu circa 12% comparativ cu 2006 şi îşi va menţine acelaşi ritm descendent în 2008 când va înregistra o scădere de 10-15%, a declarat preşedintele FEPAIUS, Maria Grapini. "În 2007 a fost înregistrată o scădere semnificativă a producţiei industriale de textile, cu circa 12% comparativ cu 2006. De doi ani avem acelaşi trend descrescător al producţiei industriale şi din păcate estimez că se va întâmpla aceaşi lucru şi în 2008. De asemenea, exportul a scăzut în 2007 cu 4%, având o scădere mai accentuată pe segmetul producţiei de îmbrăcăminte de 9%", a declarat Maria Grapini, citată de NewsIn.
Aceasta a adăugat că per total piaţa de textile va scădea în 2008 cu circa 10-15%, dar că începând cu 2009 piaţa ar putea reajunge la un nivel de echilibru, fără a mai înregistra scăderi. În aceste condiţii, sunt în derulare câteva proiecte la nivel de patronat pentru a sprijinii întreprinzătorii români ce activează în industria textilă.
"În primul rând este nevoie de foartă multă instruire pentru firmele din domeniu, atât la nivel de management, dar şi la nivel de angajaţi. Avem un proiect nou prin care vom încerca să aducem finanţări din Uniunea Europeană pentru instruirea personalului şi să creştem productivitatea firmelor. Încercăm pe de altă parte să atragem fondurile naţionale care se mai pot obţine, să oferim finanţări şi refinanţări în retehnologizări, să ajutăm şi să sprijinim prin informaţie şi consiliere, atragerea fondurilor structurale", a mai precizat preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS).
De asemenea, numărul muncitorilor din industria românească a textilelor a scăzut anul trecut cu aproape 50.000 de oameni comparativ cu 2006, iar criza forţei de muncă se va menţine şi în 2008, atât din cauza migraţiei, cât şi a închiderii multor întreprinderi mici. În 2007, numărul de salariaţi din industria textilă a ajuns la 347.000 de oameni, de la 393.000 de oameni în 2006.
Preşedinta FEPAIUS a transmis propuneri către Ministerul pentru IMM-uri pentru atragere forţei de muncă în România însă până în prezent nu a fost adoptată nicio măsură în acest sens. Una dintre propunerile lui Grapini, a fost stimularea firmelor care angajează muncitorii întorşi în ţară prin acordarea de reduceri de taxe şi impozite.