PROFITUL A CRESCUT CU 4,26% ÎN 2012 Fondul Proprietatea propune un dividend de 0,0408 lei/acţiune

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 15 februarie 2013

Fondul Proprietatea propune un dividend de 0,0408 lei/acţiune

Fondul Proprietatea (FP) a obţinut în 2012 un profit de 567 milioane lei, cu 4,26% mai mare faţă de 2011, astfel că Franklin Templeton intenţionează să recomande acţionarilor un dividend brut estimat de 0,0408 lei/acţiune, aferent profitului anului 2012.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Probabil, unul dintre cele mai atractive dividende oferite de companiile listate"

Dividendul brut de 0,0408 lei/acţiune, în creştere cu aproape 6% faţă de nivelul dividendului brut distribuit în 2012, de 0,0385 lei/acţiune, este în acord cu creşterea profitului net în 2012 faţă de 2011, ne-a declarat Nicu Grigoraş, senior broker al "Intercapital Invest".

Domnia sa a completat: "Randamentul dividendului calculat utilizând dividendul brut anunţat şi preţul de închidere al anului 2012 este de 7,42%, un randament foarte bun, mult peste cele oferite de produsele bancare, şi, probabil, unul dintre cele mai atractive dividende oferite de companiile listate".

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Dividendul propus presupune ca profitul să fie acordat acţionarilor aproape în întregime"

Un dividend brut de 0,0408 lei/acţiune, în condiţiile în care, conform rezultatelor preliminare, Fondul Proprietatea a înregistrat un profit de 567 milioane lei, ar presupune ca profitul să fie acordat acţionarilor aproape în întregime, rata de distribuţie fiind de 99%, a calculat Simion Tihon, broker al "Prime Transaction".

Domnia sa a arătat: "În această situaţie, Fondul se decapitalizează cu această sumă, aspect ce se va regăsi în activul net. Pentru circumstanţele specifice acţionariatului FP, o asemenea rată de distribuţie acoperă aşteptările acţionarilor".

Rentabilitatea capitalului s-a menţinut în 2012 la o cotă similară celei din 2011 de aproximativ 4,8%, rezultatele fiind în ton cu evoluţia mixtă a companiilor din portofoliu, a conchis Simion Tihon.

Conform raportului transmis Bursei, veniturile FP au fost de 871,8 milioane lei anul trecut, în creştere cu 41%, în timp ce cheltuielile au avansat la 304,8 milioane lei, de 4,21 ori mai mari comparativ cu cele din 2011.

Veniturile din imobilizări financiare, care reprezintă veniturile din dividende de la societăţile din portofoliul Fondului, au crescut cu 19,2%, la 619 milioane lei, pe fondul dividendelor mai mari distribuite de societăţile din portofoliu: "OMV Petrom" (353,1 milioane lei), "Romgaz" (140,6 milioane lei) şi "Transgaz" (52,5 milioane lei).

Câştigul net, înainte de impozitare, a fost de 13 milioane lei în 2012, în timp ce, în 2011, a fost cu 4,2 milioane lei mai mic. Sumele provin atât din încasările din vânzarea integrală a participaţiei deţinute în "Azomureş" (129,9 milioane lei), cât şi din vânzarea parţială din deţinerile în Erste Bank şi Raiffeisen Bank. "Evoluţia pozitivă a valorii activului net al Fondului în anul 2012, în pofida insolvenţei Hidroelectrica, a fost corelată cu evoluţia generală a Bursei de Valori Bucureşti, care a influenţat pozitiv valoarea participaţiilor listate din portofoliul Fondului. În 2012, Bursa de Valori Bucureşti a avut o evoluţie mai bună, în monedă locală, decât cea a celor mai mari pieţe din Europa Centrală", se arată în raport.

Portofoliul FP a rămas concentrat în sectorul energiei electrice, petrolului şi al gazelor naturale (aproximativ 86,8 % din VAN), prin intermediul unui număr de companii româneşti listate şi nelis-tate, indică raportul FP.

Cea mai mare societate nelistată din portofoliul Fondului este "Hidroelectrica", iar cea mai mare societate listată este "OMV Petrom".

Societatea Fondul Proprietatea a fost înfiinţată la 28 decembrie 2005 ca societate pe acţiuni, care funcţionează ca o societate de investiţii de tip închis.

Fondul Proprietatea are un capital social de 13,7 miliarde lei, divizat în acţiuni cu valoare nominală de 1 leu/acţiune, iar la 31 decembrie 2012 FP avea 9.363 acţionari.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. O politica buna si in folosul actionarilor .

    Avand exemplul negativ al SIF-urilor care atunci cand nu au dat dividende mari au ratacit aiurea banii ramasi si s-au decapitalizat si mai rau. De fondurile astea listate IFR, IFG, STK etc ce sa mai zicem au reusit performanta in trei ani sa fie pe minus avand la conducere asa zisi specialisti ai pietei. 

    insa cum se poate dezvolta acest holding, daca se imparte tot profitul nu se face altceva decat ca din banii livrati sa se cumpere din nou actiuni pana intr-o zi cand o sa fie inchis. Cei mici se bucura de aceste dividende , iar cei mari de influenta pe care o obtin asupra politicii economice a Romaniei. Sistemul energetic a fost splitat, petrochimia din lipsa de port la orasul Pitesti, din considerente exclusiv de natura economica a fost trimis pe linie moarta si in curand viziunea clarvazatoare a domnului ministru al economiei va pune cireasa pe tort. Macar atat sa ramana si pentru bruta romana. ONE CHERRY :-(

    1. Rolul statului este sa puna in ordine cele de mai sus. FP nu poate face treaba statului. FP este predispus sa spre lichidare iar vointa actionarilor nu poate fi contestata. Statul are toate parghiile necesare pentru a misca lucrurile . Ce rol mai are statul pentru natiunea romana ? Doar sa o duca spre pierzanie . Un scriitor evreu spunea ca statele lumii devin niste cimitire ale natiunilor . Traind in Romania, in fiecare zi ma conving de acest lucru. Suntem o natiune care moare prin grija statului ! Ce era Natiunea Romana in 1930 si ce este acum .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb