Profitul CEZ în România a scăzut în prima jumătate a anului

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 august 2015

Profitul operaţional al grupului ceh CEZ în România a scăzut cu 14% în prima jumătate a anului, la 1,8 miliarde coroane ceheşti (65,5 milioane euro), în contextul impactului negativ al suspendării alocării în a doua parte a anului trecut a certificatelor verzi pentru parcul Cogealac. Potrivit Mediafax, în primele şase luni, profitul obţinut în România înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) a fost de 2,1 miliarde coroane.

CEZ deţine în România parcurile Fântânele şi Cogealac, precum şi o serie de microhidrocentrale.

Pe segmentul de producţie şi distribuţie, CEZ a înregistrat în România în primele şase luni ale anului un profit EBITDA de aproximativ 400 de milioane coroane (14,5 milioane euro) , în scădere cu 55% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport financiar al grupului.

Printre elementele care au dus la înjumătăţirea rezultatului pe producţie şi distribuţie, CEZ notează "efectul negativ al suspendării alocării certificatelor verzi pentru parcul eolian Cogealac (de la 1 octombrie 2014)", preţul mediu mai mic al energiei electrice şi preţul mediu mai mic al certificatelor verzi.

Producţia de energie a CEZ în România s-a situat în primele şase luni la 726 de GWh, în urcare cu 22% raportat cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Parcurile eoliene ale CEZ au produs 696 GWh în ianuarie-iunie, în urcare cu 26% comparativ cu acelaşi interval din 2014, ca urmare a condiţiilor meteorologice mai bune. Producţia microhidrocentralelor a scăzut cu 34%, la 30 de GWh.

Pentru anul în curs, CEZ estimează în România o producţie de energie în urcare cu 8%, la aproximativ 1,4 TWh.

Pe segmentul distribuţie şi vânzare, profitul EBITDA a urcat cu 5%, la aproximativ 1,4 miliarde de coroane. Rezultatul din primul semestru al anului trecut a fost influenţat semnificativ de profitul excepţional asociat unui contract cu Poşta Română.

Totodată, câştigul din prima jumătate a anului în curs a fost susţinut de marja mai mare la energia electrică distribuită, ca urmare a preţului mai ridicat, precum şi de evoluţia costurilor fixe, conform sursei citate.

Grupul ceh notează că, în urma aprobării unui act de către Comisia Europeană în luna mai, a fost reluat procesul aprobării notificărilor individuale pentru parcurile eoliene Fântânele Vest şi Cogealac.

Totodată, CEZ a iniţiat un proces de acreditare temporară, după intrarea în vigoare la începutul lunii iunie a unui amendament care permite acreditarea temporară de către ANRE şi reluarea alocării de certificate verzi.

La nivel de grup, CEZ a raportat venituri în urcare cu 1%, la 102,9 miliarde de coroane (3,74 miliarde de euro) pentru primul semestru şi un profit de 15,4 miliarde de coroane (560 milioane de euro), în scădere de la 17,3 miliarde de coroane în primele şase luni ale anului precedent.

CEZ a intrat pe piaţa românească în 2005, când a cumpărat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb