Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia Deva (RMAH) a înregistrat în primul semestru vânzări nete de 119,8 milioane lei (27 milioane euro), similare cu cele din aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net a crescut cu 22,23%, la 1,25 milioane lei (285.000 euro). În primele şase luni ale anului trecut, compania a consemnat vânzări de 119,48 milioane lei şi un profit de 1,02 milioane lei.
Distribuţia către farmacii are o pondere de 65,8% din total, livrările către spitale şi clinici 21,84% şi antrepozit şi alte operaţiuni 11,41%.
"Principalele riscuri care pot influenţa desfăşurarea activităţii societăţii în bune condiţii sunt riscul de neîncasare a creanţelor, riscul valutar şi impredictibilitatea legislativă. Referitor la riscul de neîncasare a creanţelor, asistăm la o majorare a acestora. Reducerea termenului de plată de către Casele de Sănătate de la peste 300 de zile la aproximativ 90 de zile, a scos la iveală problemele de management al cash-flow-ului în cazul farmaciilor şi micilor lanţuri independente. În aceste condiţii considerăm că o parte din cei peste 2.500 de clienţi farmacii vor avea dificultăţi în plata către Farmaceutica Remedia a sumelor datorate", se arată în raportul financiar semestrial al companiei, citat de Mediafax.
În prima parte a acestui an, durata medie de recuperare a creanţelor a fost de 119 zile, comparativ cu 168 de zile în prima jumătate a anului trecut.
Pentru perioada următoare, Remedia are printre obiective majorarea volumului vânzărilor şi obţinerea unor discounturi mai mari de la furnizori şi dezvoltarea serviciilor logistice.
Investiţiile realizate de distribuitor în perioada analizată au vizat rebrandingul unor farmacii, modernizarea altora, achiziţia de mijloace de transport de marfă, achiziţia a două farmacii şi a unei oficine locale şi deschiderea altor două farmacii şi şase oficine locale de distribuţie.
Potrivit datelor de pe website-ul companiei, Remedia are în prezent o reţea de 88 de farmacii şi opt centre logistice. Distribuitorul deţine unităţi în judeţele Alba, Arad, Braşov, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Sibiu, Timiş, Tulcea şi Bucureşti.
Compania a bugetat pentru acest an un profit net de 2,7 milioane lei (610.000 euro), cu 10% mai mic decât câştigul obţinut anul trecut, şi venituri nete din vânzarea de mărfuri de 258,5 milioane lei (57,4 milioane euro), în creştere cu 7%. Anul trecut, Farmaceutica Remedia Deva a înregistrat un profit net de 3 milioane lei, cu 45% mai redus decât rezultatul din 2012, la afaceri în stagnare, la 237,8 milioane lei (53,8 milioane euro).
Remedia deţine sub 2% din piaţa de medicamente şi produse farmaceutice, conform unor date prezentate anterior de companie.
Potrivit celor mai recente raportări, preşedintele Consiliului de Administraţie, Valentin Norbert Ţăruş, are 66,5% din acţiunile companiei. În acţionariat se mai regăşeste omul de afaceri Lutz Stache, care deţine indirect 16,49% din titluri, atât în nume propriu, cât şi prin firma AHG Vermogenverwaltungs Cottbus Deu.