Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 30%

Elena Deacu
Piaţa de Capital / 6 august 2015

Profitul net al Bursei de Valori Bucureşti a scăzut cu 30%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) transmite că profitul net realizat în prima jumătate a acestui an a scăzut cu aproape 30% faţă de nivelul din perioada similară a anului trecut, ajungând la 3,96 milioane lei, respectiv 0,52 lei pe acţiuni.

Potrivit raportului semestrial, profitul operaţional al BVB a scăzut până la aproape un milion de lei, însă declinul a fost parţial compensat de creşterea de 4 ori a profitului financiar care a cumulat 3,41 milioane de lei de la începutul anului. Dividendele din investiţii (în principal cele de la Depozitarul Central) şi veniturile din dobânzi au fost aproape similare, de 1,33 milioane de lei şi respectiv 1,36 milioane de lei, în timp ce veniturile nete din diferenţe de curs valutar au adăugat încă 0,93 milioane de lei la rezultatul financiar. Aceste diferenţe au fost generate în principal de reevaluarea investiţiilor companiei în dolari, în urma aprecierii de 8,4% a monedei americane faţă de moneda locală.

După primele 6 luni ale anului, veniturile din exploatare ale companiei au ajuns la 8,70 milioane de lei, cu 34,1% sub nivelul înregistrat în prima jumătate a anului 2014. Principalul factor de influenţă a fost diminuarea valorii tranzacţiilor pentru piaţa reglementată de acţiuni cu 20% faţă de semestrul 1 din 2014 (exclusiv ofertele). De asemenea, comisioanele de tranzacţionare s-au situat cu aproximativ 15% sub nivelul perceput în urmă cu un an pentru tranzacţiile pe pieţele de tip regular, afectând veniturile din tranzacţionare.

Veniturile din oferte au fost de asemenea mai puţin semnificative, oferta de obligaţiuni ale Primăriei Bucureşti fiind singura tranzacţie cu o contribuţie pozitivă la venituri. BVB reaminteşte faptul că pentru titlurile de stat destinate investitorilor de retail Bursa de Valori Bucureşti nu va percepe comisioane din operaţiunile derulate pe piaţa primară, cu scopul de a susţine aceste noi produse.

Toate celelalte categorii de venituri operaţionale au înregistrat creşteri, cel mai mare avans în valoare absolută fiind înregistrat de veniturile din comisioane de procesare, admitere şi menţinere aplicate emitenţilor, care au crescut cu 33% până la 0,97 milioane de lei, datorită tarifelor plătite de emitenţii de pe RASDAQ care au optat pentru transferul pe Piaţa Reglementată sau pe AeRO. Veniturile din vânzare de date au fost de 0,61 milioane de lei, cu 1% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent, după ce BVB a devenit unicul distribuitor al datelor sale de piaţă şi a încheiat noi contracte cu vendorii în mod direct.

Serviciile oferite Depozitarului Central în cadrul proiectelor de dezvoltare a pieţei de capital au determinat creşterea veniturilor din servicii IT la 0,39 milioane de lei, cu 88% peste nivelul din semestrul 1 al anului 2014. BVB a înregistrat de asemenea venituri din dezvoltarea in-house a aplicaţiei Arena-XT Web, care va majora valoarea imobilizărilor necorporale cu 0,13 milioane de lei.

Pe partea de costuri, totalul cheltuielilor operaţionale a ajuns la 7,72 milioane de lei, cu 5,4% peste nivelul din primele 6 luni ale anului precedent, evoluţie determinată de în principal de avansul cu 66,1% a cheltuielilor cu deprecierea, cele mai multe investiţii fiind finalizate după iunie 2014, şi cu 7,4% al costurilor cu personalul. Cheltuielile cu personalul au fost influenţate în principal de contribuţiile aferente remuneraţiilor plătite membrilor Consiliului de Administraţie, potrivit hotărârilor adunării acţionarilor şi creşterea numărului de angajaţi comparativ cu perioada similară din 2014. La sfârşitul lunii iunie 2015, activele totale ale BVB erau de 99,46 milioane de lei, în scădere cu 6,6% faţă de începutul anului, în urma începerii plăţii de dividende către acţionarii companiei, în iunie 2015. Activele imobilizate au crescut cu 9,2% până la 77,53 milioane de lei, datorită unor noi achiziţii de titluri de stat pe termen lung, înregistrării dobânzii pentru investiţiile pe termen lung şi achiziţiei de licenţe software şi alte active fixe.

Activele circulante au scăzut cu 13,55 milioane de lei faţă de 1 ianuarie, la 21,82 milioane de lei, evoluţie determinată în principal de plata de dividende în valoare de 8,7 milioane de lei din profiturile nete ale anilor trecuţi. În plus, o parte din fonduri au fost utilizate pentru noi achiziţii de titluri de stat pe termen lung, aşa cum s-a menţionat mai sus. În consecinţă, lichidităţile (disponibilităţi şi investiţii financiare pe termen scurt) au ajuns la 17,04 milioane de lei, faţă de 27,97 milioane de lei la începutul anului. Datoriile companiei la finele lunii iunie 2015 erau scadente sub un an. Suma acestora este de 5,27 milioane de lei, cu 13,7% peste valoarea înregistrată la sfârşitul anului 2014 şi include datorii către acţionarii societăţii (dividende de plată), obligaţii faţă de personalul societăţii, bugetul statului şi bugetul asigurărilor sociale, neexigibile la sfârşitul perioadei analizate.

Capitalurile proprii au ajuns la 93,45 milioane de lei, în scădere cu 7,2% faţă de începutul anului, fiind înregistrat transferul rezultatului reportat în categoria datoriilor, în baza hotărârii AGA. De asemenea, a fost înregistrat profitul acumulat în prima jumătate a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb