Profitul net al "Transelectrica", mai mare cu 236 milioane lei

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2011

Profitul net al "Transelectrica", mai mare cu 236 milioane lei

Societatea "C.N.T.E.E. Transelectrica" (TEL) a înregistrat un profit net mai mare cu circa 236,8 milioane lei la 178,6 milioane lei, pe fondul creşterii profitului operaţional, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al societăţii. Compania a înregistrat profit, semestrul acesta, după ce pierderile au ajuns la circa 58 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Transportatorul de energie electrică a mai înregistrat un profit operaţional (EBIT) în creştere cu 1060% la 197,7 milioane lei, în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit aceluiaşi raport.

Potrivit managementului "Transelectrica", profitul din activitatea de exploatare a fost determinat de creşterea cantităţii de energie electrică consumată în SEN şi implicit, de creşterea veniturilor care se determină în funcţie de aceasta (venituri din serviciul de transport energie electrică, venituri din servicii de sistem, venituri din administrare piaţă). O altă explicaţie a creşterii profitului din activitatea de exploatare a fost determinată de creşterea veniturilor din alocarea capacităţii de interconexiune (datorită creşterii exportului de energie electrică) şi de profitul obţinut din activitatea financiară (în condiţiile aprecierii monedei naţionale în raport cu monedele în care compania are angajate credite externe). Managementul "Transelectrica" a mai precizat că a existat şi o pierdere nesemnificativă rezultată din activitatea extraordinară (determinată de înregistrarea cheltuielilor extraordinare în urma evenimentelor metorologice deosebite din prima parte a anului 2011).

Totodată, rezultatul financiar a crescut cu circa 92 milioane lei la 17,7 milioane lei semestrul acesta, după pierderile de 74,2 milioane lei din primul semestru din 2010. Pierderile extraordinare s-au micşorat cu 95,5% la 41,6 mii lei, pe fondul scăderii cheltuielilor extraordinare.

Datoriile pe termen lung (n.r. datorii mai mari de un an) ale companiei au crescut cu aproape 11% la 1,08 miliarde lei, în timp ce datoriile pe termen scurt au scăzut cu 29,7% la circa 563 milioane lei.

Acţionarii semnificativi ai companiei sunt "Ministerul Economiei şi Finanţelor", cu deţineri de 73,6% şi Fondul Proprietatea, cu 13,4%, în timp ce alţi acţionari deţin 12,8%.

Ion Ariton le propune investitorilor chinezi să cumpere 15% din Transelectrica până la sfârşitul lui octombrie

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat ieri că a discutat cu investitori chinezi interesaţi să cumpere un pachet de 15% din compania Transelectrica, în luna octombrie, când vor fi scoase aceste acţiuni la vânzare pe bursă.

De asemenea, în luna decembrie vor fi scoase la vânzare pe bursă şi 15% din compania Transgaz, a precizat Ariton.

"Suntem destul de avansaţi într-o discuţie cu Transelectrica, pentru cumpărarea unui pachet minoritar de acţiuni la această companie anul acesta. În octombrie, până la sfârşitul anului trebuie să facem aceşti paşi. La Transelectrica şi Transgaz va fi un prim pachet la sfârşitul lunii octombrie şi cel de al doilea pachet la sfârşitul lunii decembrie", a spus Ion Ariton, referindu-se la scoaterea pe bursă a celor două pachete de acţiuni.

Simion Tihon: "Creşterea cantităţii de energie transportată, factor al rezultatelor bune"

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat că rezultatele neauditate ale societăţii "C.N.T.E.E. Transelectrica" din primul semestru al acestui an , sunt urmarea majorării tarifului cu 10% pentru transportul energiei electrice, majorare ce se aplică de la 1 ianuarie. Domnia sa ne-a declarat: "Un alt factor care a determinat rezultatele bune raportate este creşterea cantităţii de energie transportată. Totuşi, remarcăm faptul că în aceste rezultate, primul trimestru a avut o pondere semnificativă, atunci când pe baza unui curs valutar mai slab, au raportat rezultate financiare foarte bune."

Simion Tihon a mai precizat: "O cifră de afaceri în creştere (alături de scăderea cheltuielilor de exploatare) a determinat o creştere puternică a profitului operaţional EBIT. Ar trebui să avem în vedere şi faptul că rezultatele Transelectrica au o baza de raportare destul de slabă, în primul trimestru din 2010 rezultatele fiind mai puţin bune. Rezultatul net în creştere va atrage probabil, atenţia investitorilor, care, probabil că după stabilizarea pieţei, vor reveni la sentimente mai bune şi vor avea la baza deciziei de investiţie situaţia fundamentală a companiilor". (Simona Adam)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb