Profitul SIF Transilvania a urcat cu 9% în primele nouă luni

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 octombrie 2013

Profitul SIF Transilvania a urcat cu 9% în primele nouă luni

SIF Transilvania (SIF3) a înregistrat, în primele nouă luni, cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 213,6 milioane lei (48,4 milioane euro), respectiv cu 9% peste câştigul din perioada similară a anului trecut, de 195,8 milioane lei. Pe de altă parte, societatea de investiţii financiare a consemnat pierderi de 400.000 de lei în luna septembrie, după cum reiese din statisticile lunare transmise de SIF-uri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul din primele nouă luni a fost asigurat în principal de vânzarea de participaţii din portofoliu, astfel că activul net al SIF Transilvania a coborât în acest an cu 7,27%, la 1,057 miliarde lei, de la nivelul de 1,14 miliarde lei de la finele anului trecut. SIF Transilvania este singura SIF al cărei activ net este în scădere faţă de nivelul din 2012.

Activul net a crescut în septembrie cu 2,2% faţă de nivelul din luna august, de 1,034 miliarde lei.

Pe locul secund în topul profitabilităţii SIF-urilor pentru primele nouă luni se plasează SIF Oltenia (SIF5), cu un câştig de 117,8 milioane lei (26,7 milioane euro). Profitul este de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 53,2 milioane lei.

Compania a obţinut în luna august un câştig de 4,2 milioane lei.

Spre deosebire de situaţia de la SIF Transilvania, activul net al SIF Oltenia a crescut cu 6,2% în primele nouă luni, la 1,521 miliarde lei, de la 1,432 miliarde lei la finalul anului trecut. Activul net a avansat cu 0,4% în luna septembrie, de la 1,515 miliarde lei în luna august.

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) au raportat profituri apropiate, de 99,1 milioane lei (22,5 milioane euro) şi, respectiv, 100 milioane lei (22,7 milioane euro). Câştigul SIF Moldova este cu 24% sub cel din perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul SIF Muntenia a urcat cu 47%.

SIF Moldova a înregistrat în primele nouă luni din 2012 un profit de 131,2 milioane lei, iar câştigul SIF Muntenia a fost de 67,7 milioane lei.

Activul net al SIF Moldova a urcat cu 9,36% în perioada ianuarie-septembrie, la 1,192 miliarde lei, în timp ce activul net al SIF Muntenia a crescut cu numai 0,92%, la 1,074 miliarde lei. La finalul anului trecut, SIF Moldova a raportat un activ net de 1,09 miliarde lei, iar SIF Muntenia de 1,064 miliarde lei.

În luna septembrie, SIF Moldova a obţinut un profit de 626.000 de lei, iar activul net a avansat cu 0,24%, de la 1,189 miliarde lei în august.

În acelaşi timp, SIF Muntenia a consemnat pierderi de 7,8 milioane lei, iar activul net a crescut cu 0,16%, de la 1,072 miliarde lei.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a continuat să înregistreze cel mai mic profit dintre SIF-uri în primele nouă luni, de doar 36,2 milioane lei (8,2 milioane euro). Câştigul este aproape de trei ori mai mic decât cel consemnat în perioada similară a anului trecut, de 98 milioane lei.

Modul de administrare a activelor SIF Banat-Crişana a fost schimbat după alegerea unui nou consiliu de administraţie în luna aprilie şi confirmarea lui Dragoş Bîlteanu în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al societăţii de investiţii financiare. Bîlteanu este la conducerea SIF Banat-Crişana din luna decembrie a anului trecut, când Ioan Cuzman s-a retras din posturile respective după 18 ani de activitate.

Societatea nu a distribuit în acest an dividende, banii respectivi rămânând la dispoziţia companiei. La finalul lunii septembrie SIF Banat-Crişana a consemnat un activ net de 1,555 miliarde lei, cu 18% peste nivelul din ultima zi a anului trecut.

Activul net a crescut cu 2,3% în luna septembrie, de la 1,52 miliarde lei în august, şi societatea a obţinut un profit de aproximativ 700.000 de lei.

Raportat la cele mai recente preţuri de la BVB, titlurile SIF Banat-Crişana sunt tranzacţionate la cel mai mare discount faţă de valoarea activului net pe acţiune, de 62,2%. În cazul titlurilor celorlalte patru SIF-uri, diferenţele faţă de activul net pe acţiune sunt de 38,7% - 48%, unde cel mai mic discount se regăseşte la SIF Transilvania, potrivit Mediafax.

Valoarea cumulată a activelor nete ale celor cinci SIF-uri a crescut în luna septembrie cu 1,1%, la 6,4 miliarde lei, de la nivelul de 6,332 miliarde lei la finele lunii august. Faţă de sfârşitul anului trecut, când activele totalizau 6,045 miliarde, activele din septembrie sunt cu 5,88% mai mari.

În luna septembrie, bursa a încheiat pe verde în 11 din cele 21 de şedinţe, astfel că indicele general al BVB, BET-C, a urcat cu 4,3%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele este pe plus cu 14,11%.

În urcare au încheiat luna septembrie şi indicii BET şi BET-FI, cu 4,17% şi, respectiv, cu 5,92%. Astfel, la finalul primelor nouă luni, indicele BET este pe plus cu 17,33%, iar BET-FI cu 5,82%.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ce profit e asta prin vanzare de active?ce o sa mai vanda la anul sif3?cred ca cel mai mare profit real este la sif1 care si-a crescut activul net cu 18% fata de anul trecut.din pacate lipsa de comunicare/explicare/transpare nta din partea conducerii sif1, face ca aceasta actiune sa se vanda cu un discount enorm!prin imbunatatirea imaginii publice ,o mai buna comunicare cu actionarii minoritari,explicarea masurilor luate ar putea recastiga increderea investitorilor .

    1. ce actiune e aia care nu da dividente

      O actiune de rahat

      ce sa comunice sif1? jaful de acolo? Azuga turism ? romenergo? este penalizat de piata din cauza jafului pe fata si in disperare practicat de marele bilteanu...pe care il dorim langa dinel cat mai repede, pana nu termina toate activele sif1. ASF-URSACHE se aude ? sau vrei sa-l insotesti si tu in celula ?

      Nici Buffet n-a dat dividende vreodata,ai citit "Bulgarele de zapada"?

      Buffet nu si-a vandut active proprii supraevaluate de 20 ori catre fondurile lui pe care le conducea. Azuga turism figureaza pe site-ul MF cu pierderi de 3,5 mil in ultimii doi ani. Chiareste caz penal mai ales ca au scuns tranzatia facuta in februarie 2013 pentru a nu afla lumea inainte de aga din aprilie. Mai il votau fondurile de pensii alegerea lor in CA daca raportau tranzactia inainte de AGA? Au facut-o prin intermediar si nu a trebuit raportata.Au luat 23 mil. ron cu care au platit probabil cei 5% (27 mil actiuni sif 1) cu care sa preia controlul si sa devalizeze.

      Corect,asa este,treaba asta trebuie lamurita de organele competente!vroiam sa spun ca nu acordarea de dividende e problema...

      Mai bine luati o foaie si pix si faceti un calcul pe toti anii cat au castigat investitorii in fiecare SIF si cum a evoluat activul.

      O sa aveti surpriza sa constatati sa SIF3 , cu toate ca e blamat de piata , a adus castiguri fabuloase actionarilor. Restul sunt povesti... 

      Fondurile de pensie/investitie acum stiu ce s-a facut cu banii de dividende,sa vedem ce vor vota la primavara...

    Aseara (si nu numai), am ramas buimacit privind la o emisiune interesanta la TVR. De acolo am aflat ca SIF3 are 20% din litoralul romanesc, dar ca a modernizat doar cam 5% din toate hotelurile detinute in portofoliu. Restul, asteapta "ajutor" de la Statul roman !? Era la emisiune un nene, vicepresedinte, care pur si simplu m-a umplut de rusine, numai prin lipsa lui de raspundere, ca sa nu mai zic de prostie! Ce cauta un asemenea personaj in conducerea unei institutii private de asemena anvergura, nu stiu! Oricum, culmea este ca o societate de investitii, asta si trebuie sa faca, sa cumpere la pret mic si sa vanda la pret mare, sa produca profit pentru actionari. Problema este ca ei au cumparat tot ce-au putut, iar legea nu i-a obligat sa vanda, daca nu pot moderniza. Asteptam noutatile legislative, de anul viitor! Insa, inconstienta acestor conducatori de SIF-uri este incredibila! Pai daca nu au putut moderniza, ca n-au avut bani, atunci de ce nu au vandut, facand lichiditati (si poate chiar profit)? Rusinea mea a fost pentru lipsa lui de rusine, de fapt! Sustinea in emisiune ca nu au facut-o pentru ca Statul nu i-a ajutat! Adica, normal, privatii romani fac bani numai daca ii iau de la Stat! Logic, asa s-au inbogatit toti bogatii Romaniei, furand sau luand de la Stat. Adevar mai mare nici ca se putea! Si culmea, tot moderatorul si ministra prezenta la emisiune, erau vinovati, ca spuneau adevarul gol-golut! Oricum, impertinenta crasa, zau. Si ne miram cum de litoralul romanesc este jumatate frumos si jumatate ca o groapa de gunoi, dupa 23 de ani de "privatizare". Deci, pana nu terminam cu "fostii" actuali conducatori ai institutiilor de stat si private din Romania, n-avem nici o sansa. Oamenii astia au facut arc peste timp si habar n-au ce inseamna capitalism. Au invatat doar sa ia din averea publica si sa-si bage in buzunare, nu stiu ce inseamna antreprenoriatul. Au trait bine si inainte si in ultimii 23 de ani, gandesc cu totul altfel decat noi, cei care ne chinuim sa ne adaptam tuturor curentelor unei economii capitaliste. Dar ei au inca fraiele legislative si detin controlul asupra marilor concentrari de active, inca. Dar noi stam pe loc, pierdem toate trenurile europene, pana nu vom mai vea ce pierde si ne va pare rau, uitandu-ne inapoi "cu manie". Copii nostri se vor uita inapoi, la noi, cu manie, gandindu-se ca n-am facut nimic pentru a profita si noi de conjucturile mondiale, care ar fi trebuit sa ne avantajeze, din cand in cand. Tare as vrea sa traiesc vremurile alea. Si tare sunt curios ce se va intampla cand nivelul de indatorare al populatiei, mai bine spus al ratelor scadente din datorii, va ajunge la 50%, intr-un an doi de-acum incolo. Ce vor face bancile? Ce va face BNR? Ce vor face politicienii nostri inerti, needucati si incapabili?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb