PROGNOZĂ PENTRU TRIMESTRUL IV 2008 Preţul gazelor importate din Rusia urcă la 600 de dolari/1.000 mc

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 24 iunie 2008

Preţul gazelor importate din Rusia urcă la 600 de dolari/1.000 mc

Costurile de achiziţie a gazelor naturale pe piaţa internaţională vor continua să crească accelerat şi în perioada următoare, susţin oficialii "E.ON Gaz Româ­nia". Preţul gazelor naturale importate de ţara noastră din Federaţia Rusă poate să ajungă la mai mult de 500 de dolari/1.000 mc în trimestrul al III-lea al anului curent. Potrivit "E,ON Gaz România", prog­noza pentru trimestrul IV din 2008 este şi mai îngrijorătoare, cu un preţ de până la 600 de dolari/­1.000 mc.

Conducerea "E.ON Gaz România" a anunţat, ieri, că este necesară o majorare a preţurilor finale a gazelor naturale pentru consumatorii captivi de aproximativ 24%, începând din 1 iulie 2008. Scumpirea este necesară pentru acoperirea costurilor de achiziţie a gazelor naturale importate.

Frank Hajdinjak, Preşedintele Consiliului de Administraţie al "E.ON Gaz România", a declarat: "În baza tuturor documentelor justificative privind costurile de achiziţie ale gazelor naturale, am cerut ANRE (n.r. reglementatorul pieţei de energie) o majorare de 24% de la 1 iulie 2008. Competiţia pe piaţa reglementată nu mai este posibilă deoarece niciun furnizor nu poate vinde gaze naturale sub costul de achiziţie al acestora. Menţinerea preţurilor la nivelul actual nu permite altor companii să intre pe piaţa reglementată şi să ofere consumatorilor casnici şansa de a-şi alege furnizorul".

Domnia sa a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă remis redacţiei, că "E.ON" încă poartă discuţii cu ANRE privind majorarea preţurilor. Compania îşi asumă faptul că, dacă preţurile finale ale gazelor naturale vor acoperi, de la 1 iulie, costurile de achiziţie, atunci va putea asigura necesarul de consum pentru a doua jumătate a anului.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al "E.ON Gaz România" ameninţă: "Dacă ANRE nu va aproba majorarea necesară începând cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica, până la sfârşitul anului, la peste 200 de milioane de lei. Iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 milioane de clienţi va fi pusă în pericol pentru restul anului. Oricum, este, încă, încrezătoare că poate ajunge la o înţelegere cu ANRE, care ne va permite să continuăm furnizarea gazelor naturale fără să recurgem la măsuri juridice la nivel naţional şi european".

În prezent, "E.ON Gaz România" este obligată să vândă gazele naturale sub preţul de achiziţie al acestora, susţine sursa citată. Consumatorii din România sunt aprovizionaţi cu gaze naturale din producţia internă (aproximativ 60%) şi cu gaze naturale importate (aproximativ 40%). Preţul gazelor naturale comercializate pe pieţele internaţionale este legat, prin intermediul unor formule de determinare a preţului, de cotaţiile petrolului.

Preţul petrolului pe pieţele internaţionale este în creştere, iar preţul gazelor naturale urmează aceeaşi tendinţă. Aceasta situaţie nu este specifică României, ci este valabilă peste tot în lume, dată fiind tendinţa de creştere a preţului petrolului pe pieţele internaţionale.

Modificările preţului de achiziţie al gazelor naturale, indiferent de sursa de provenienţă a gazelor naturale, sunt reflectate în preţul gazelor naturale şi pentru consumatorii din România. "Nicio companie nu poate vinde gaze naturale la un preţ care nu acoperă costurile sale de achiziţie, dar cu toate acestea este, momentan, forţată să o facă pentru piaţa reglementată", arată Frank Hajdinjak.

Preţul final al gazelor naturale a fost ajustat de către ANRE, în medie, cu 8,5%, începând din data de 1 februarie 2008. Această majorare s-a produs cu o întârziere de o lună şi a fost insuficientă pentru a acoperi costurile de achiziţie a gazelor naturale ale companiei.

Totodată, deoarece nu a fost aprobată o majorare a preţului nici începând din luna aprilie 2008, nici din luna iunie 2008, "E.ON Gaz România" a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, pierderi de circa 40 de milioane de lei. Acestea au rezultat din costurile neacoperite cu achiziţiile de gaze naturale.

Majorarea preţului gazelor naturale anunţată pentru 1 iulie ar putea intra în vigoare abia la jumătatea lunii viitoare, dacă ANRE nu ia o decizie în această săptămâ­nă în privinţa procentului de majorare, a declarat, ieri, directorul general al Departamentului preţuri şi tarife în domeniul gazelor naturale din cadrul ANRE, Gabriel Sârbu. Preţul gazelor pentru populaţie se va majora cu mai puţin de 20%, a mai spsu domnia sa, citat de Rompres.

"Distrigaz Sud" a solicitat majorări ale tarifului reglementat al gazelor naturale cu 22% de la 1 iulie, pentru a-şi acoperi pierderile cauzate de majorarea preţurilor de import. Reprezentanţii "Distrigaz Sud" au precizat că înregistrează pierderi de un milion de lei pe zi, ca urmare a faptului că preţul final al gazelor nu a crescut la 1 aprilie, odată cu cel de import.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb