PROGRAM DE ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL DE TIP DUAL, DERULAT DE SECŢIA COMERCIALĂ A AMBASADEI AUSTRIEI Gerd Bommer:, Consilier Comercial: "Dorim să satisfacem cererea companiilor austriece pentru personal calificat"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 20 septembrie 2016

Gerd Bommer:, Consilier Comercial: "Dorim să satisfacem cererea companiilor austriece pentru personal calificat"

"Românii au început să recapete încrederea în şcoala profesională"

Secţia Comercială a Ambasadei Austriei împreună cu şapte companii continuă şi în acest an programul educaţional o`SCAR (Şcoala Comercială Austriacă din România), dedicat învăţământului profesional de tip dual, cu scopul de a susţine formarea profesională a tinerilor din România în domeniul retail.

La finalizarea cursurilor, absolvenţii o`SCAR vor avea prioritate la angajare în compania în care au efectuat practica profesională.

Programul educaţional o`SCAR este dezvoltat în parteneriat cu Colegiul Economic "Costin C. Kiriţescu", colegiu care găzduieşte susţinerea cursurilor teoretice din cadrul programului şi dispune de 56 de locuri pentru candidaţi.

Gerd Bommer, Consilier Comercial, a avut amabilitatea să ne vorbească despre programul o`SCAR, în cadrul unui interviu.

Reporter: Cum a fost primită ideea de şcoală duală care integrează elevii ca lucrători comerciali pe piaţa din România?

Gerd Bommer:: Românii au început să recapete încrederea în şcoala profesională. Ne bucurăm în prezent de a doua generaţie de elevi care au ales să urmeze programul o`SCAR. Elevii de clasa a noua nu doar că pot să înveţe de timpuriu o meserie, ci au şansa ca după doar trei ani de studii să obţină un loc de muncă într-una dintre companiile partenere. Tinerii orientaţi spre abilităţile practice au şansa să obţină un loc de muncă bun, să îşi dezvolte cariera şi de asemenea să îşi continue studiile în paralel cu munca, dacă asta îşi doresc.

Reporter: Ce a stat la baza alegerii creării unui program de învăţământ profesional de tip dual cu durată de trei ani în domeniul retail?

Gerd Bommer:: Retail-ul este un domeniu de activitate extrem de variat şi dinamic, iar lipsa unor calificări relevante pentru acest sector face dificilă construirea unor profesionişti în domeniu. De aceea prin Şcoala Comercială Austriacă din România dorim să punem la dispoziţia tinerilor o pregătire solidă în acest domeniu. Programul o'SCAR este o colaborare puternică între Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu şi companiile Billa, C&A, Deichmann, Hervis, Humanic, kika şi Telekom Romania.

Reporter: Câţi elevi au beneficiat, până în prezent, de cursurile oferite de programul o`SCAR şi câţi elevi s-au înscris în noul an şcolar?

Gerd Bommer:: Pe 12 septembrie, o nouă generaţie a început anul şcolar în programul o`SCAR. Ca şi anul trecut, programul va consta într-o clasă de elevi care vor urma în cei trei ani cursurile teoretice de la Colegiul Economic Costin C. Kiriţescu şi stagiile de practică în magazinele companiilor din program.

Reporter: Ce vă propuneţi pentru noul an şcolar?

Gerd Bommer:: Ne dorim ca şi în acest an să avem o clasă de studenţi pe care să o îndrumăm cu succes. Elevii pot lua startul unei cariere de succes în cadrul unor firme internaţionale. Putem garanta că fiecărui absolvent i se va oferi un post bun şi sigur după încheierea perioadei de practică efectuată în cardul firmei şi după absolvirea şcolii o'SCAR. O bună formare practică este o investiţie importantă pentru viitorul unei companii şi a societăţii.

Prin crearea acestor programe de învăţământ profesional de tip dual dorim să satisfacem cererea mare a companiilor cu capital austriac pentru personal calificat. Bineînţeles că ne dorim continuarea şi dezvoltarea tuturor acestor programe.

Un alt obiectiv este să îmbunătăţim reputaţia şcolii profesionale, care este un model de succes ce combină teoria şi practica, pentru a oferi elevilor o formare bună pentru profesiile lor viitoare în domeniile în care există cerere ridicată.

Reporter: Care sunt mai exact beneficiile elevilor care urmează acest program?

Gerd Bommer:: Cel mai important beneficiu al programului o`SCAR este acela că la finalul celor trei ani de studii, elevii având parte de un sistem educaţional echilibrat de cunoştiinţe practice şi teoretice, le oferă baza ideală pentru a ocupa un loc pe piaţa muncii şi pentru a începe o carieră în vânzări. Mai mult decât atât, elevii primesc şi un certificat profesional recunoscut în Uniunea Europeană.

Elevii o'SCAR primesc lunar o bursă de până la 400 lei şi beneficiază de o serie de facilităţi în funcţie de rezultatele obţinute la şcoală şi la practică. De asemenea, cheltuielile de transport public în comun sunt asigurate de companii.

Reporter: Care sunt şansele de angajare după terminarea programului o`SCAR?

Gerd Bommer:: Elevii care finalizează cu succes cursurile programului o`SCAR beneficiază de prioritate la angajare în cadrul companiei partenere unde şi-au desfăşurat practica Billa, C&A, Deichamnn, Hervis, Humanic, kika şi Telekom Romania.

Reporter: Care sunt domeniile de specializare disponibile elevilor?

Gerd Bommer:: Programul o`SCAR se adresează celor care vor să se dezvolte profesional în domeniul vânzărilor, iar după doar trei ani aceştia vor dobândi certificarea în meseria de comerciant-vânzător.

Reporter: Aveţi în vedere şi extinderea specializărilor în viitor? Vă gândiţi şi la posibilitatea de desfăşurare a altor proiecte educaţionale?

Gerd Bommer:: Da, suntem în permanente discuţii cu firmele austriece pentru diferite specializări şi legat de ce tip de angajaţi şi abilităţi au nevoie. Unul din exemple este colaborarea pe care am început-o cu 3 companii cu capital austriac în Cluj-Napoca, pentru specializarea sudori. Oferta de formare ca sudori a fost bine primită de către elevi şi părinţi astfel încât împreună cu Deltamed, GEP şi Polytechnik Sieta implementăm anul acesta programul STAR-T (Şcoala Tehnică Austriacă din România - Transilvania).

Reporter: După terminarea studiilor din cadrul programului o`SCAR absolvenţii au posibilitatea de a susţine examenul de bacalaureat?

Gerd Bommer:: Bineînţeles că după absolvire, ei pot continua studiile liceale pentru obţinerea diplomei de bacalaureat, în paralel cu serviciul. Şcoala Comercială Austriacă din Romania este o alternativă pentru cei care doresc să se dezvolte pe plan profesional într-un timp relativ scurt. Cursurile cu accent deosebit pe pregătirea practică facilitează accesul rapid la un loc de muncă şi independenţă financiară. Absolvirea programului oferă tinerilor oportunitatea obţinerii unui loc de muncă şi dezvoltarea unei cariere în cadrul companiilor partenere imediat ce ies de pe băncile şcolii.

Reporter: Ce îmbunătăţiri credeţi că sunt necesare pentru sistemul de educaţie din România?

Gerd Bommer:: Sistemul educaţional a înţeles că este necesar să vină în întâmpinarea nevoilor companiilor private, pentru o economie prosperă şi integrarea tinerilor pe piaţa muncii. Comunităţile de business au înţeles că au nevoie de timp şi flexibilitate mai mare pentru a fi integrate mai multe îmbunătăţiri din sistemul dual în învăţământul profesional actual. Învăţământul profes-ional de tip dual i-ar ajuta pe elevi să ajungă mai repede pe piaţa muncii şi ar avea un loc de muncă sigur.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Prosti au fost cine au dsfintat scoala profesionala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb