PROGRAMUL DE COOPERARE ELVEŢIANO-ROMÂN  Vehicule electrice vor înlocui autobuzele vechi în Suceava

Elena Deacu
Companii / 30 iulie 2015

Vehiculele electrice vor înlocui autobuzele vechi, în Municipiul Suceava, printr-o finanţare din cadrul programului de cooperare elveţiano-român.

Acordul de proiect a fost semnat joi, 30 iulie 2015, la Ministerul Finanţelor Publice, de doamna Sevil Shhaideh, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, E.S. domnul Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, şi domnul Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Documentul prevede că Programul de Cooperare Elveţiano-Român va finanţa proiectul ''Electromobilitate - vehicule electrice pentru o municipalitate verde'' care va fi implementat de municipiul Suceava.

Proiectul va avea o perioadă de implementare de 24 de luni, timp în care vor fi achiziţionate 11 autoturisme electrice, două furgonete electrice, o automăturătoare şi o autocisternă electrice pentru parcul auto al municipiului, împreună cu 10 biciclete electrice şi un sistem de încărcare cu panouri fotovoltaice. Totodată, se vor construi 28 de puncte de încărcare, dintre care jumătate pentru încărcare rapidă, şi se vor amenaja 56 de locuri de parcare pentru vehicule electrice.

"Acesta este al doilea acord de finanţare pe care îl semnăm în cadrul Programului de cooperare elveţiano-român pentru municipiul Suceava. Primul acord a avut în vedere modernizarea iluminatului public, prin introducerea unor noi surse de iluminat cu tehnologie LED - un proiect cu o valoare de peste 6,4 milioane de franci elveţieni (peste 27 de milioane de lei) din care 85% reprezintă co-finanţarea oferită de partea elveţiană.

Acest al doilea proiect care va fi finanţat prin Program urmăreşte creşterea gradului de mobilitate a locuitorilor Sucevei, prin înlocuirea vehiculelor vechi şi ineficiente cu vehicule electrice. Astfel, vechea cetate de scaun va urma tendinţa pe care o observăm la nivel global - pentru că ne dorim oraşe verzi, care să folosească energii regenerabile şi să reducă la minim amprenta de bioxid de carbon. Mai puţină poluare, mai puţin zgomot şi un aer mai curat - acestea sunt rezultatele pe care le aşteptăm", a declarat doamna Shhaideh.

Bugetul total al proiectului este de 3.112.490 de franci elveţieni (echivalentul a 13.085.530,45 de lei) din care contribuţia elveţiană nerambursabilă este de 2.039.100 de franci elveţieni (sau 8.572.784,22 lei) - reprezentând 85% din costurile eligibile.

Acordul de implementare pentru acest proiect se încheie între MFP, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare a Programului, şi Primăria Municipiului Suceava, în calitate de beneficiar al finanţării.

Informaţii suplimentare

Programul de cooperare elveţiano-român

Pe data de 7 decembrie 2009, Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăţi 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian.

MDRAP are, în cadrul Programului, rolul de Organism Intermediar pentru Aria de Concentrare 4 "Îmbunătăţirea mediului înconjurător". Bugetul alocat acestei arii este de aproximativ 50 de milioane de franci elveţieni. Unitatea Naţională de Coordonare a programului este Ministerul Finanţelor Publice, care asigură, din partea României, managementul contribuţiei elveţiene.

În cadrul Ariei de Concentrare 4 a Programului, până în luna iulie 2015, partea elveţiană a aprobat finanţarea pentru:

-4 oraşe: Arad (2 proiecte: termoficare şi iluminat), Braşov (2 proiecte: termoficare şi reabilitare clădiri), Cluj-Napoca (3 proiecte: transport local - autobuze electrice, iluminat şi reabilitarea termică a unor clădiri) şi Suceava (2 proiecte: iluminat şi vehicule electrice pentru parcul auto al primăriei).

-Societatea Metrorex S.A., pentru un proiect ce presupune elaborare de studii (prefezabilitate, fezabilitate, multimodal precum şi de securitate);

-Proiectul "Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România";

-Proiectul "Fondul destinat acţiunilor pentru energie sustenabilă".

Până în prezent, au fost semnate acorduri de proiect şi de implementare pentru:

"Studiu de pre-fezabilitate (SPF) şi studiu de fezabilitate (SF) pentru construcţia liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti - Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord - Gara Progresul", beneficiar S.C. Metrorex S.A. (septembrie 2013).

"Management modern şi eficient al iluminatului public din municipiul Suceava", beneficiar Municipiul Suceava (aprilie 2015).

"Instituţionalizarea Premiului European pentru Energie în România" (aprilie 2015)- pentru care a fost lansat apelul de candidaturi.

"Iluminat public cu LED în Municipiul Arad", beneficiar Municipiul Arad (mai 2015).

"Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică în zona rezidenţială Tractorul din Braşov", beneficiar Municipiul Braşov (iunie 2015).

"Termoficare în Arad - reabilitarea reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice şi transformarea punctului termic din cartierul Aradul Nou", beneficiar: Municipiul Arad (iulie 2015);

"Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente, în Municipiul Braşov", beneficiar Municipiul Braşov (iulie 2015).

"Modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat public şi modernizarea sistemului de iluminat în două clădiri ale Primăriei municipiului Cluj-Napoca folosind tehnologia LED", beneficiar: Municipiul Cluj-Napoca (iulie 2015);

"Înlocuirea vechilor autobuze diesel cu autobuze electrice cu două staţii de încărcare", beneficiar municipiul Cluj-Napoca (iulie 2015).

"Electromobilitate - vehicule electrice pentru o municipalitate verde'', beneficiar municipiul Suceava (iulie 2015).

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb