Unul dintre efectele programului "Prima casă" a fost, potrivit analiştilor imobiliari chestionaţi de NewsIn, creşterea cu până la 5-10% a preţului la locuinţele vechi estimate la mai puţin de 60.000 de euro. "Preţurile de strigare au crescut în medie cu 5-10%. Proprietarii imobilelor care solicitau un preţ de vânzare până în 55.000 de euro au crescut preţul în medie cu 5-10%, astfel încât proprietăţile pe care le supun vânzării să fie în continuare eligibile în program", a declarat directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro, Matei Maloş.
Totuşi, potrivit reprezentantului portalului au existat şi situaţii, de la lansarea programului, în care proprietarii de apartamente cu două camere care solicitau un preţ de strigare până în 75.000 euro au decis să scadă preţul de strigare sub 60.000 euro, astfel încât proprietăţile lor să fie eligibile în program, renunţând în această situaţie la posibilitatea unei negocieri ulterioare de preţ.
Şi reprezentanţii unui alt portal de imobiliare, TopEstate, consideră că proprietarii de locuinţe vechi au crescut uşor preţul la locuinţele scoase pe piaţă după lansarea programului "Prima casă", pe fundalul sentimentului că este tot mai uşor pentru cumpărători să obţină credit de la bancă.
Analiştii agenţiei imobiliare Bastion consideră că acest program de garantare de către stat a unui credit imobiliar de până la 60.000 de euro nu şi-a făcut simţit efectul în piaţă deocamdată.
În ceea ce priveşte modalitatea în care "Prima casă" influenţează piaţa locuinţelor noi, reprezentanţii Bastion estimează că efectul va fi mai mare decât pe piaţa locuinţelor vechi, deoarece o mare parte dintre cei care vor dori să-şi achiziţioneze o locuinţă prin acest program vor prefera apartamentele în blocurile noi, chiar dacă va trebui să suplimenteze suma împumutată cu o sumă economisită