PROIECT CNVM Administratorii Bursei nu vor mai putea conduce şi Depozitarul Central

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 septembrie 2009

Persoane cu notorietate pe piaţa de capital, precum Stere Farmache, Sergiu Ovidiu Pop, Rareş Nilaş, Dana-Mirela Ionescu, Adrian Mănăilă, prezenţi în consiliile de administraţie ale Bursei de Valori Bucureşti şi Depozitarului Central, vor trebui să renunţe la una dintre cele două funcţii, dacă proiectul de dispunere de măsuri publicat, ieri, de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare va fi aprobat.

De asemenea, Comisia vrea să interzică persoanelor fizice să fie membre în consiliul de administraţie la mai mult de două entităţi autorizate de instituţie.

Administratorii "Broker" Cluj vor fi şi ei privaţi de dreptul de a ocupa un loc în CA al Bursei sau al Depozitarului Central, în eventualitatea aprobării proiectului.

Administratorii unui depozitar central nu pot fi membri în consiliul de administraţie al unei case de compensare, mai stipulează proiectul.

Cu alte cuvinte, CNVM vrea să se asigure că activitatea instituţiilor pieţei nu va fi influenţată de interesele personale ale administratorilor.

Consiliile de administraţie ale Depozitarului Central şi cele ale BVB au fiecare câte nouă membri, dintre care cinci sunt comuni.

Din proiectul de dispunere de măsuri CNVM

Membrii consiliului de administraţie al unui operator de piaţă/sistem nu pot fi membri în consiliul de administraţie sau conducători ai unui depozitar central sau ai unei case de compensare sau ai Fondului de Compensare a Investitorilor", potrivit proiectului CNVM.

"Membrii consiliului de administraţie al unui operator de piaţă/sistem nu pot fi membri în consiliul de administraţie al unei societăţi ale cărei valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată administrată de operatorul de piaţă respectiv sau sunt tranzacţionate în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare administrat de operatorul de sistem respectiv", aceleaşi prevederi fiind aplicabile şi pentru membrii consiliului de administraţie al unui depozitar central.

CNVM precizează că prevederile sunt aplicabile şi soţilor/soţiilor şi rudelor până la gradul al doilea, inclusiv ai membrilor consiliilor de administraţie ale operatorilor de piaţă, operatorilor de sistem, depozitarilor centrali, caselor de compensare şi S.C. Fondul de Compensare al Investitorilor S.A.

Entităţile autorizate de C.N.V.M. au obligaţia să elimine din actele constitutive/ regulamentele de organizare şi funcţionare dispoziţiile care prevăd atribuirea de drept a unui loc în consiliul de administraţie pentru un anumit acţionar sau entitate sau alte dispoziţii similare acestora.

Entităţile autorizate de C.N.V.M. trebuie să se încadreze în prevederile prezentei dispuneri de măsuri la prima adunare generală a acţionarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb