E.ON Distribuţie România a finalizat un proiect de creştere a securităţii furnizării energiei în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 26 staţii de transformare, în valoare totală de 34.992.067,21 lei.
Proiectul, intitulat "Modernizare şi integrare în sistem SCADA staţii de transformare E.ON Moldova Distribuţie S.A.", a fost co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Din valoarea totală, asistenţa financiară nerambursabilă este de 13.325.795,11 lei (88% FEDR si 12% bugetul naţional) şi 21.666.272,10 lei contribuţie proprie a E.ON.
Proiectul a fost implementat pe o perioadă de 32 de luni, începând cu 25 iulie 2012, în staţiile de transformare din localităţile Bacău, Hemeiuşi, Glăvăneşti şi Oneşti din judeţul Bacău, Botoşani şi Hudum din judeţul Botoşani, Iaşi, Tg. Frumos şi Ţuţora din judeţul Iaşi, Roznov din judeţul Neamţ, Suceava, Fălticeni, Salcea, Frasin, Gura Humorului şi Rădăuţi din judeţul Suceava, Bârlad din judeţul Vaslui.
În cadrul proiectului au fost montate, în principal: 26 sisteme de conducere locală şi la distanţă staţii de transformare şi integrarea acestora în SCADA E.ON, 118 întreruptoare cu vid de 20 kV şi 508 terminale numerice pentru protecţie şi conducere.
Prin finalizarea proiectului, numărul de staţii integrate (partial sau total) în SCADA ajunge la 109, dintr-un total de 133.
Prin sistemul SCADA (teleconducere şi achiziţie de date) se monitorizează şi controlează în timp real parametrii ce caracterizează calitatea energiei vehiculate şi modul de funcţionare a instalaţiilor electrice. Prin funcţia de achiziţie de date a sistemului, dispecerii au în permanenţă imaginea de ansamblu asupra stării de funcţionare a instalaţiilor de distribuţie, iar în cazul unor abateri de la funcţionarea normală, sistemul SCADA emite avertizări. Prin funcţia de teleconducere, dispecerii au posibilitatea de intervenţie rapidă prin comanda de la distanţă a unor echipamente pentru corectarea abaterilor de la funcţionarea normală a reţelei de distribuţie.
Sistemului SCADA permite identificarea rapidă a unui element avariat, separarea şi scoaterea de sub tensiune a unei porţiuni minime de reţea în vederea efectuării reparaţiilor necesare. Pentru consumatori, aceasta înseamnă atât limitarea ariei geografice afectate de o avarie, cât şi reducerea duratei întreruperii.
Adiţional, sistemul SCADA oferă dispecerilor posibilitatea de a gestiona eficient evenimentele ce se produc în reţelele de distribuţie şi, ulterior, de analiză a acestora pe baza informaţiilor disponibile în arhiva sistemului.
E.ON Distribuţie România a derulat în 2014 un amplu program de investiţii de la preluarea în 2005 a distribuţiei de energie electrică în zona Moldova. Suma alocată a fost de circa 222 milioane lei, cea mai mare parte fiind direcţionată în modernizarea infrastructurii de distribuţie.
Principalele direcţii avute în vedere au fost implementarea SCADA, contorizare inteligentă, modernizare staţii de transformare, reabilitarea şi securizarea reţelelor electrice, în special a celor de joasă tensiune.
Efectul cumulat al investiţiilor a dus la o îmbunătăţire semnificativă a serviciului de distribuţie, cuantificabilă prin îmbunătăţirea indicatorilor ce definesc calitatea acestuia. Astfel, comparativ cu 2008, în 2014 numărul de întreruperi a scăzut cu 37%, iar durata acestora cu 55%.
Pentru anul în curs compania prognozează investiţii de circa 197 milioane lei, în principal direcţionate spre aceleaşi categorii de investiţii ca şi în anul precedent.