Proiect de lege pentru certificarea calificării profesionale a firmelor de construcţii

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 16 februarie 2009

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a anunţat finalizarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind certificarea calificării profesionale a firmelor de construcţii. Proiectul se află acum în circuitul de informare publică în vederea adoptării.

Potrivit datelor ARACO, începând încă din anul 1998, Asociaţia a luptat pentru limitarea sau blocarea preluării în execuţie a unor lucrări de construcţii de către societăţi necalificate. În anul 2001, Asociaţia a adoptat o procedură armonizată cu normele europene şi cu cele româ­neşti, de evaluare şi certificare facultativă-opţională a calificării profesionale pe categorii de lucrări CAEN. Treptat, investitorii şi societăţile de construcţii au manifestat interes pentru certificarea calificării profesionale pe categorii de lucrări. Pentru România, cu risc seismic ridicat, certificarea a devenit o condiţie de maximă necesitate şi oportunitate.

ARACO, evaluând pericolul executării unor construcţii necorespunzătoare calitativ, a perseverat în susţinerea acţiunii de certificare cu caracter facultativ - opţional, după proceduri şi criterii utilizate de cele 20 de ţări europene. Astfel, s-a reuşit ca, până la finele anului 2008, să se emită peste 200 de certificate de calificare. În prezent, majoritatea autorităţilor contractante şi mai ales autorităţile publice, au în vedere ca în procesul de licitaţii să so­licite şi să ţină cont de certificatele emise de ARACO, prezentate de competitori.

Conducerea ARACO susţine că procesul de certificare a calificării este unul tehnic şi nu o afacere comercială, iar costurile evaluării şi certificării sunt minime şi fără profit. ARACO a avut în vedere şi a susţinut ca evaluarea să fie făcută de asociaţii patronale/profesionale, persoane juridice non-profit, cu costuri minime, cu tarife aprobate de autoritatea în domeniu, fără a avea caracterul de activitate de comerţ. Activitatea nu poate fi desfăşurată decât de organisme de evaluare desemnate de Ministerul Dezvoltării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb