Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) a anunţat finalizarea proiectului de Hotărâre de Guvern privind certificarea calificării profesionale a firmelor de construcţii. Proiectul se află acum în circuitul de informare publică în vederea adoptării.
Potrivit datelor ARACO, începând încă din anul 1998, Asociaţia a luptat pentru limitarea sau blocarea preluării în execuţie a unor lucrări de construcţii de către societăţi necalificate. În anul 2001, Asociaţia a adoptat o procedură armonizată cu normele europene şi cu cele româneşti, de evaluare şi certificare facultativă-opţională a calificării profesionale pe categorii de lucrări CAEN. Treptat, investitorii şi societăţile de construcţii au manifestat interes pentru certificarea calificării profesionale pe categorii de lucrări. Pentru România, cu risc seismic ridicat, certificarea a devenit o condiţie de maximă necesitate şi oportunitate.
ARACO, evaluând pericolul executării unor construcţii necorespunzătoare calitativ, a perseverat în susţinerea acţiunii de certificare cu caracter facultativ - opţional, după proceduri şi criterii utilizate de cele 20 de ţări europene. Astfel, s-a reuşit ca, până la finele anului 2008, să se emită peste 200 de certificate de calificare. În prezent, majoritatea autorităţilor contractante şi mai ales autorităţile publice, au în vedere ca în procesul de licitaţii să solicite şi să ţină cont de certificatele emise de ARACO, prezentate de competitori.
Conducerea ARACO susţine că procesul de certificare a calificării este unul tehnic şi nu o afacere comercială, iar costurile evaluării şi certificării sunt minime şi fără profit. ARACO a avut în vedere şi a susţinut ca evaluarea să fie făcută de asociaţii patronale/profesionale, persoane juridice non-profit, cu costuri minime, cu tarife aprobate de autoritatea în domeniu, fără a avea caracterul de activitate de comerţ. Activitatea nu poate fi desfăşurată decât de organisme de evaluare desemnate de Ministerul Dezvoltării.