PROIECT DE LEGE: Permisul auto, pentru cei cu cel puţin opt clase

V.B.
Politică / 19 mai 2014

Persoanele care nu au absolvit ciclul gimnazial ar putea să nu mai primească permisul de conducere auto, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaţilor de nouă deputaţi PSD şi unul membru al UDMR, iniţiatorii invocând rata ridicată a accidentelor rutiere din ţara noastră.

În expunerea de motive, iniţiatorii amintesc de un raport emis de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care plasează România printre ţările europene cu o rată relativ mare a deceselor produse pe drumurile publice în urma unor accidente (11,1%), aceeaşi ca a Lituaniei, dar mai mare decât cele înregistrate de Bulgaria (10,4%) şi Ungaria (9,1%).

"Comparaţia cu statele occidentale poate fi considerată descurajantă, în condiţiile în care Franţa avea o rată a deceselor de doar 6,4, Germania şi Danemarca - 4,7, Marea Britanie - 3,7, iar Suedia - 3", comentează deputaţii.

OMS a publicat şi statistica deceselor în accidente rutiere, ţara noastră figurând cu 2.377, Bulgaria cu 775, Ungaria cu 740, Germania cu 3.648, Franţa cu 3.992, iar Rusia cu 26.567.

La nivel mondial, rata deceselor în accidentele rutiere din România este comparabilă cu cele din SUA (11,4), Guineea Ecuatorială (11,4) şi Bangladesh (11,6).

În privinţa eficienţei legislaţiei rutiere şi implicit a limitelor de viteze impuse, ţara noastră este notată cu 8 din 10.

Pentru creşterea gradului de siguranţă pe drumurile autohtone, semnatarii proiectului propun îmbunătăţirea infrastructurii, a vehiculelor şi a participanţilor la trafic.

"În ultima perioadă, în România, mulţi participanţi în trafic, analfabeţi, au obţinut permise de conducere, având ca urmare instalarea corupţiei în sistemul de examinare pentru obţinerea permisului de conducere şi în final producerea unor accidente foarte grave din necunoaşterea legislaţiei. Pentru a înlătura efectele sus menţionate, am întocmit propunerea legislativă pe care o supunem spre dezbaterea şi adoptare Parlamentului în procedură de urgenţă", se mai arată în motivarea iniţiativei de act normativ.

Astfel, articolul 24, alineatul (6) din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice se modifică după cum urmează: "Nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care nu a absolvit învăţământul primar şi învăţământul secundar inferior sau gimnazial, precum şi persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, produsă ca urmare a încălcării unei reguli de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una din situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1)."

Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii PSD Liviu Harbuz, Ioan Munteanu, Zisu Stanciu, Ion Melinte, Ioan Dîrzu, Marian Ghiveciu, Liviu Bumbu, Toader Dima şi Ion Bălan, precum şi deputatul UDMR Attila Kelemen.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Senzationala stire!... Mai exista astfel de oameni intr-o tara in care se fac 10 clase obligatoriu? Adica... aproximativ care ar fi marja? 50 de oameni in toata tara sau cum?

    De ce nu se umblă la sistemele de obţinere a permisului şi corupţia la sistemul de organizare a examinării..Putem cunoaşte detaliile proiectului . ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb