PROIECT DE LEGE Persoanele afectate de poluarea de la Azomureş s-ar putea pensiona mai devreme cu 2 ani

Companii #Mediu / 4 octombrie 2015

Persoanele afectate de poluarea de la Azomureş s-ar putea pensiona mai devreme cu 2 ani

Trei parlamentari PSD au iniţiat un proiect de lege potrivit căruia persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea produsă de combinatul chimic Azomureş să se poată pensiona cu doi ani mai devreme, potrivit Mediafax.

"Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea permanentă datorită extracţiei şi poluării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arsenic, zinc, mangan, fluor, clor, emisii de substanţe nocive, precum şi alte substanţe chimice, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatina, Târgu Mureş, pe o rază de 10 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani fără penalizare", prevede un proiect de lege referitor la modificarea Legii sistemului unitar de pensii publice, aflat în consultare publică la Senat.

Proiectul, iniţiat de senatorul Petru Frătean şi de deputaţii Corneliu Buicu şi Vasile Gliga, are ca obiectiv protejarea şi sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite de la instalaţiile chimice din Târgu Mureş, susţin parlamentarii în expunerea de motive.

"Acest alineat reprezintă un precedent important menit să îi protejeze pe cei care suferă în urma unei poluări continue şi periculoase. Pentru locuitorii din Târgu Mureş şi din zonele adiacente, norul de fum denumit «coada de vulpe» era o obişnuinţă înainte de 2000, iar mirosul înţepător de amoniac îi însoţea la serviciu, la şcoală, zi de zi, timp de zeci de ani", potrivit expunerii de motive.

Iniţiatorii propunerii legislative mai spun că în ultimii ani s-au făcut investiţii pentru reducerea poluării în valoare de 240 de milioane de euro. Instalaţiile noi vor fi puse în funcţiune în decembrie 2015, iar retehnologizarea platformei de lucru asigură încadrarea în noile norme de mediu aplicabile din ianuarie 2016.

De asemenea, parlamentarii care au propus modificarea legislativă spun că această iniţiativă vine şi în sprijinul combinatului chimic, pentru că mai multe persoane au cerut închiderea sa, situaţie care ar însemna pierderea a 3.500 de locuri de muncă din combinat sau de pe platformă, prin servicii externalizate.

La începutul lunii iulie, un grup civic din Târgu Mureş a lansat o petiţie online împotriva Combinatului chimic Azomureş, care este acuzat că poluează aerul, documentul urmând a fi trimis Comisiei Europene pentru a investiga neclarităţile legate de activitatea combinatului.

Conform unui comunicat al grupului civic, Azomureş deţine o autorizaţie de mediu valabilă până la sfârşitul anului 2015, conform căreia trebuie să se conformeze standardelor europene până la începutul anului 2016 dacă doreşte să-şi mai desfăşoare activitatea în mod legal.

Grupul civic care a iniţiat petiţia are peste 3.000 de membri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Uite asa nu o sa mai avem nici un producator de ingraseminte azotoase.

    1. Pana sa se retehnologizeze Azomuresul, de ce sa nu ii dea o copita un grup de initiativa si niste parlamentari iresponsabili?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb