Ministerul Comunicaţiilor (MCSI) a iniţiat proiectul de lege privind regimul infrastructurii de comunicaţii electronice. Acest proiect respectă recomandările Comisiei Europene în domeniu şi reformulează cadrul legislativ privind accesul operatorilor la infrastructura din proprietatea publică şi privată. În prezent, dreptul de acces în vederea realizării unor lucrări de instalare, întreţinere, înlocuire sau mutare a reţelelor de comunicaţii electronice, precum şi regimul utilizării infrastructurii sunt stabilite prin Ordonanţa de Urgenţă 79/2002, ale cărei prevederi sunt aplicate cu mare dificultate.
Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, autorităţile administraţiei publice locale aplică în mod diferit prevederile ordonanţei amintite, deoarece procedura stabilită este neclară în privinţa realizării accesului pe proprietatea publică. Astfel, pentru a-şi exercita dreptul de acces, furnizorii fie negociază direct cu aceste autorităţi, fie sunt obligaţi să participe la licitaţii publice, chiar dacă nu obţin drepturi de închiriere sau de concesiune asupra unor imobile proprietate publică. Drept urmare, în cele mai multe cazuri, accesul pe proprietatea publică nu se realizează în mod transparent şi nediscriminatoriu. Şi în ceea ce priveşte accesul pe proprietatea privată există dificultăţi în procesul de negociere, constatându-se abuzuri din partea furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în relaţiile cu proprietarii.
MCSI doreşte să simplifice şi să clarifice procedurile de exercitare a dreptului de acces pe proprietatea publică, încurajând dezvoltarea de reţele de comunicaţii electronice la nivel naţional şi a investiţiilor în infrastructură, în condiţii de concurenţă între furnizorii de reţele de comunicaţii electronice. O consecinţă a adoptării acestei legi va fi reducerea costurilor pentru furnizarea de servicii către abonaţi. Prin noua lege, regimul accesului pe proprietatea publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale a fost detaliat, stabilindu-se o procedură clară de acces, conform căreia titularii dreptului de administrare vor avea obligaţia de a publica tarifele şi condiţiile de exercitare a accesului. Tarifele percepute trebuie să fie justificate şi proporţionale cu afectarea imobilului respectiv şi să acopere doar prejudiciile cauzate prin efectuarea lucrărilor. Nivelul maxim al acestor tarife se va stabili prin decizie a Autorităţii Naţionale a Comunicaţiilor (ANC).
Pentru a se evita amplasarea la întâmplare a reţelelor şi a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, au fost stabilite standarde pentru autorizarea construirii sistemelor de comunicaţii electronice. Proiectul de lege propune crearea cadrului legal necesar pentru realizarea concomitentă a proiectelor de construire a reţelelor şi a elementelor de infrastructură necesare susţinerii acestora, pe de o parte, şi a lucrărilor de construire a drumurilor şi a reţelelor de utilităţi publice, pe de altă parte.