PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE BURSA DE VALORI BUCUREŞTI Finanţarea prin piaţa de capital oglindeşte stadiul de dezvoltare al companiilor

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 octombrie 2013

Finanţarea prin piaţa de capital oglindeşte stadiul de dezvoltare al companiilor
  • document ataşat PROIECT EDITORIAL SUSŢINUT DE BVB
    apasă aici pentru a descărca.

    În ultimele saptămâni, piaţa de capital din România a fost animată, pe lângă derularea celor două oferte publice iniţiale - Nuclearelectrica, parte a programului de privatizare al companiilor deţinute de stat, şi AdePlast, prima companie privată românească ce a ales să se finanţeze prin bursa în ultimii ani - de o serie de întâlniri cu principalii actori ai pieţei. Aceste evenimente au fost organizate fie pentru promovarea celor două oferte, fie au fost iniţiate de Bursa de Valori Bucureşti pentru a afla aşteptările investitorilor de retail şi instituţionali, ale brokerilor, ale fondurilor de investiţii, ale emitenţilor şi ale mass-mediei şi a identifica împreună căi viabile pentru dezvoltarea pieţei de capital.

    În data de 7 octombrie, în cadrul primei întâlniri din seria BVB Focus Investitori, programată să aibă loc în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, au fost evidenţiate principalele preocupări ale investitorilor de retail. Dintre acestea, nevoia de a creea o piaţă primară dezvoltată, creşterea lichidităţii şi reconstruirea încre­derii în finanţarea prin intermediul pieţei de capital au reprezentat princi­palele subiecte de dezbatere.

    Dar cum putem atinge aceste obiective? Mihaela Bîciu, director general la Tradeville a susţinut promovarea intensivă, în timp ce Mihai Chişu, Sales & Trading la Swiss Capital a afirmat că aducerea de noi companii la bursa de valori este suficientă pentru a capta interesul publicului şi al investitorilor.

    Bursa de Valori Bucureşti s-a implicat în mare măsură şi în mod direct în promovarea ofertelor publice care s-au desfăşurat în ultimele luni. Prin publicitate online accesată de zeci de mii de utilizatori, advertoriale publicate în mass-media, panotaj electronic outdoor şi spoturi radio, BVB a informat potenţialii investitori cu privire la noile acţiuni emise pe piaţa de capital.

    În ceea ce priveşte atragerea de noi emitenţi pentru finanţare prin piaţa de capital, Ludwik Sobolewski, director general al BVB, a spus că "deşi necesară, promovarea nu este suficientă, în afara unui mediu de afaceri solid", subliniind că "oportunităţile pentru investiţii reprezintă cheia" şi că "este nevoie de metode sistematice pentru a construi capitalul".

    În 9 octombrie, la un eveniment dedicat promovării IPO-ului AdePlast, Matei Filipidescu, Banking & Corporate Finance Director la BCR, când a fost întrebat despre activitatea de atragere de noi emitenţi la bursă, a declarat că "focusul stă în calitatea companiei şi nu în căutarea unui anumit domeniu de activitate, iar companiile trebuie să fie auditate cu mult timp înainte, şi trebuie să aibă un anume nivel de guvernanţă corporativă. Nu toate companiile viabile economic sunt şi listabile."

    Marcel Bărbuţ, preşedinte şi actionar majoritar al AdePlast, a afirmat, cu ocazia conferinţei de presă pentru lansarea IPO-ului companiei: "Planul de afaceri a inclus încă de la înfiinţarea AdePlast perspective listării la bursă. Ne-am asumat şi am respectat toate regulile de transparenţă."

    În ceea ce priveşte companiile deţinute de stat, încă de anul trecut, Bursa de Valori Bucureşti, prin intermediul Institutului de Guvernanţă Corporativă, a lansat un program prin care se oferă training pe teme de guvernanţă corporativă şi cerinţe de raportare post-lis­tare acestor companii care se află în proces de listare pe piaţa de capital. Până acum, Conpet Ploieşti, companie care s-a transferat de pe piaţa Rasdaq pe piaţa reglementată, Nuclearelectrica, care a încheiat de curând IPO-ul cu succes, şi CE Oltenia, inclusă în programul de privatizare al Guvernul României, au făcut parte din acest program.

    Piaţa românească de capital este în transformare iar Bursa de Valori Bucureşti si-a asumat, metaforic vorbind, "rolul alergătorului de cursă lungă", după cum Ludwik Sobolewski a declarat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare oficiată de câştigătorii Maratonului Internaţional Raiffeisen Bucureşti din 2013. "Sperăm că vom fi, la fel ca cei de lângă noi, campioni în domeniul nostru şi că vom reuşi să aducem noi companii şi investitori pe piaţa de capital din România", a concluzionat Sobolewski.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb