PROIECT LEGISLATIV: Retragerea plângerii prealabile, să înlăture răspunderea penală doar dacă a fost însuşită de procuror

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 12 iunie 2016

Deputatul PSD Andrei Valentin Sava propune ca retragerea unei plângeri penale prealabile să înlăture răspunderea penală a persoanei la adresa căreia a fost făcută plângerea numai în cazul în care aceasta va fi însuşită de procuror.

Deputatul PSD a iniţiat, în acest sens, şi depus la Senat două proiecte de modificare a Codului Penal şi, respectiv, a Codului de Procedură Penală, relatează Agerpres. "Retragerea unei plângeri penale prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă, numai dacă este însuşită de procuror", prevede proiectul de modificare a Codului Penal.

"Retragerea plângerii este reglementată de Codul Penal articolul 158. În Codul Penal actual există 25 de infracţiuni, la care se adaugă alte infracţiuni cuprinse în 9 legi speciale pentru care este necesară plângerea prealabilă a persoanei vătămate în vederea începerii urmăririi penale. În acelaşi timp, lipsa sau retragerea plângerii prealabile împiedică desfăşurarea procesului penal. Articolul 16 din Codul de Procedură Penală este cel care specifică toate situaţiile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penal, printre care şi retragerea plângerii", precizează iniţiatorul, în expunerea de motive.

El a arătat că mass-media a adus în atenţie în ultimele luni cazuri de lovire şi alte acte de violenţă în care retragerea plângerii poate duce la absolvirea de de culpă a agresorului, chiar şi dacă dovezile agresiunii sunt evidente şi incontestabile.

"O situaţie de acest gen este cea a unei tinere salvamontiste din Straja care a fost agresată de un interlop local, întreaga scenă fiind filmată cu camera de luat vederi. Aceasta şi-a retras ulterior plângerea, iar agresorul a rămas nepedepsit. Observăm, aşadar, cât de riscantă este în practică această prevedere care permite retragerea plângerii. Ea este speculată de agresori, lăsând loc şantajului sau altor practici care alterează în final scopul justiţiei de a face dreptate părţii vătămate", a explicat iniţiatorul.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb