Camera Deputaţilor a respins, ieri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. S-au înregistrat 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri.
Propunerea legislativă, iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul neafiliat Ana Birchall, avea ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ, în urma luărilor "critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă", aşa cum se arăta în expunerea de motive.
Dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor au fost aprinse cu privire la acest proiect de act normativ care a avut aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii din cauza inadvertenţelor de tehnică legislativă. Ion Stelian, vicepreşedintele USR, a solicitat adoptarea proiectului şi a spus: "Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (...) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia".
La rândul său, deputatul independent Ana Birchall a făcut un apel la adoptarea proiectului: "Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie este văzută ca fiind cooperativa Nufărul de curăţire a magistraţilor care nu fac cinste acestei funcţii".
În replică, deputatul social-demcorat Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a susţinut că cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei.
"În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (...) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii", a spus Florin Iordache, fost ministru al Justiţiei care a iniţiat OUG 13/2017 prin care era dezincriminat abuzul în serviciu.
Cu toate că acest proiect a fost respins, amintim că mai există o iniţiativă legislativă menită să desfiinţeze SIIJ. Este vorba despre proiectul iniţiat în luna februarie 2020 de Ministerul Justiţiei şi care a fost dezbătut public săptămâna trecută, când reprezentanţii Asociaţiei Procurorilor din România şi Asociaţiei Magistraţilor din România au solicitat modificarea legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea secţiei speciale şi menţinerea acestei instituţii, în timp ce organizaţiile neguvernamentale din rândul societăţii civile şi alte asociaţii profesionale ale magistraţilor susţin desfiinţarea acesteia. Proiectul respectiv a fost trimis în luna februarie Consiliului Superior al Magistraturii care nu a formulat niciun un punct de vedere în legătură cu acesta.