Proiectul legii "cartele pre-pay cu buletinul", contestat de mai multe asociaţii

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 14 aprilie 2014

Proiectul legii "cartele pre-pay cu buletinul", contestat de mai multe asociaţii

Proiectul de lege privind înregistrarea deţinătorilor de cartele telefonice pre-plătite a început să stârnească ample dezbateri în rândul societăţii civile. Asociaţia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki şi Centrul pentru Jurnalism Independent au semnat un apel prin care îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea de către Guvern a acestui proiect de lege.

Semnatarii acestui document cer parlamentarilor să nu voteze propunerea Guvernului: "Acest proiect de lege a fost adoptat la numai o zi după ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a fost invalidată Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind păstrarea datelor utilizatorilor de telefonie şi internet - cunoscută şi ca "Directiva Big Brother" - pe motiv că aceasta reprezintă o imixtiune deosebit de gravă şi disproporţionată în drepturile fundamentale la respectarea vieţii private şi la protecţia datelor cu caracter personal. Semnatarii consideră că şi proiectul de lege adoptat de Guvern în şedinţa din 9 aprilie 2014 urmează acelaşi caracter disproporţionat al directivei recent invalidate de instanţa europeană, întrucât, sub pretextul protejării securităţii naţionale, toţi cetăţenii sunt consideraţi suspecţi şi sunt supravegheaţi în stil orwellian, specific unei societăţi totalitare. În plus aceasta este a patra tentativă de a impune o astfel de reglementare în România în ultimii trei ani, toate fiind respinse până acum în diverse stadii în Parlament. Proiectul este neclar şi are influenţe asupra mai multor domenii decât cartelele telefonice preplătite. De exemplu: toţi cetăţenii care se conectează la sisteme WiFI gratuite vor trebui identificaţi; toţi cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie să se înregistreze în termen de 6 luni de la data adoptării legii, în caz contrar serviciul le este dezactivat; înregistrarea utilizatorilor se face în condiţii incerte, nu se ştie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc. Semnatarii solicită Guvernului să nu se transforme într-o anexă, cu mai puţin personal, a serviciilor de informaţii sau a CSAT-ului şi să retragă acest proiect de lege, care afectează grav dreptul la respectarea vieţii private. De asemenea, le cerem parlamentarilor care îşi declară sau asumă convingeri de sorginte democratică să nu voteze acest proiect de lege, în cazul, previzibil, în care el nu va fi retras de Guvern".

Premierul Victor Ponta consideră că acest proiect este în conformitate cu practicile europene: "A existat o discuţie în CSAT legată de introducerea şi în România a unei legislaţii care, ca şi în alte ţări europene, să prevadă obligativitatea unui act de identitate atunci când îţi cumperi un număr de cartelă pre-pay. Am făcut un proiect de lege conform discuţiilor din CSAT şi practicii europene, se transmite la Parlament şi Parlamentul, în urma unor dezbateri şi a informării opiniei publice, poate să ia decizia ca, de la 1 ianuarie 2015, să funcţioneze acest sistem. Obiectul discuţiei din CSAT a fost că s-a constatat, nu neapărat în România, că aceste cartele neînregistrate sunt folosite pentru săvârşirea unor acte de terorism, a unor acte extrem de grave". Acest proiect de lege modifică OU 111/2011 privind comunicaţiile electronice. Astfel persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, într-un termen de şase luni de la intrarea ei în vigoare, sub sancţiunea sistării serviciului, iar cele care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb