Proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi exploatarea negrilor

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii / 21 august 2013

Proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi exploatarea negrilor

Înainte să plece în vacanţa de vară, douăzeci de congresmeni americani - 13 republicani şi 7 democraţi - i-au cerut secretarului de stat John Kerry să protesteze faţă de Legea restituirilor pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Ponta. Parlamentarii americani îi mai solicitau lui Kerry să facă presiuni asupra Executivului român să grăbească restituirile către Biserca Greco-Catolică.

Departamentul de Stat al SUA le-a răspuns, subliniind că Washingtonul tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii maghiare confiscate în România după 1945 ca "o prioritate a Administraţiei".

Nu ştim care a fost raţiunea pentru care congresmenii americani au cerut rezolvarea acestor probleme în restituirea proprietăţilor doar pentru Biserica Greco-Catolică şi nu şi pentru cea ortodoxă, de exemplu, care la rândul ei, se află în aceeaşi situaţie.

Foştii proprietari au adus recent o serie de acuzaţii cu privire la faptul că membrii ai UDMR, precum şi statul ungar fac presiuni asupra autorităţilor de la noi din ţară ca să favorizeze dosarele de despăgubire în natură pentru minorităţi şi pentru anumite culte religioase.

Conform opiniei acestora, anumite obiective de interes naţional din zone precum Harghita sau Covasna sunt retrocedate populaţiei maghiare prin hotărâre judecătorească irevocabilă, fără ca aceştia să fie proprietarii de drept ai respectivelor imobile.

La rândul nostru, sugerăm parlamentarilor români să trimită preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare în care să protesteze faţă de raporturile strategice dintre România şi Statele Unite ale Americii care sunt dependente de rezolvarea problemei "relaxării cantitative" la care procedează SUA în dauna României, acţiune care ar trebui rezolvată în cel mai scurt timp posibil.

Nu de alta, dar tipărirea de dolari fără nici o limită prejudiciază Uniunea Europeană (din care facem parte) şi pe noi înşine, "pe cale de consecinţă".

Remedierea acestei probleme, pe de o parte, nu ar mai furniza un prost exemplu Uniunii Europene, gata să procedeze şi ea la tipărirea de euro în exces, în mod simetric.

Recomandăm preşedintelui României să îi întrebe pe congresmenii americani: "Unde vom ajunge, domnilor?"

Şi să nu uităm că americanii i-au exploatat pe negri...

ANRP, la discuţii cu Ambasada SUA, în privinţa retrocedărilor către Biserica Greco-Catolică

Legea restituirii imobilelor şi terenurilor preluate abuziv de către regimul comunist poate suferi unele modificări de ordin legislativ ca să rezolve, în totalitate, problema revendicărilor emise de cultele religioase, în special ale Bisercii Greco-Catolice de la noi din ţară, ne-a declarat, ieri, George Băeşu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP).

Potrivit declaraţiilor domniei sale, în cel mai scurt timp, reprezentanţii ANRP vor avea o întrevedere cu oficiali ai Ambasadei SUA la noi în ţară ca să discute despre despăgubirile în natură către Biserica Greco-Catolică.

Preşedintele ANRP ne-a mai declarat că, dacă vor fi sesizate anumite neclarităţi în privinţa despăgubirilor către cultele religioase, atunci vor fi întreprinse toate măsurile pentru revizuirea legislaţiei, astfel încât nimeni să nu considere că a fost defavorizat de procesul restituirii imobilelor sau a terenurilor preluate abuziv de regimul comunist.

"Trebuie să căutăm toate metodele prin care să putem institui o stare de normalitate în privinţa retrocedării terenurilor sau imobilelor confiscate de regimul comunist, motiv pentru care ANRP nu va mai dispune plata în dosarele de despăgubire, fără verificări şi validări, în prealabil", a mai adăugat George Băeşu.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui ANRP, pe ordinea de zi a şedinţei comisiei de evaluare de astăzi vor fi dezbătute aproximativ 250 de dosare de despăgubire, dintre care 100 fac obiectul legii 10/2001, alte 100 de dosare provin de la vechile comisii însărcinate cu retrocedările, restul dosarelor fiind supuse evaluării pe legea fondului funciar.

George Băeşu spunea recent că sunt probleme mari în ceea ce priveşte despăgubirile pe Legea 10, unde sunt peste 27.000 de dosare nedeschise.

Pentru culte şi minorităţi, preşedintele ANRP spunea că nu sunt probleme deosebite, pentru că, în mare parte, despăgubirile se vor face în natură.

"Acolo unde nu se poate restitui în natură, tot noi, printr-o altă comisie, facem propuneri către comisia mare să acordăm despăgubiri. La culte şi minorităţi sunt probleme legate în special de capacitatea cultelor religioase de a-şi dovedi vocaţia la despăgubiri. Şi acolo sunt dosare care nici nu se pot rezolva acum, dar nici nu se închid acum. Aşteptăm să vedem dacă la nivel politic, la nivelul cultelor religoase pot apărea rezolvări amiabile", a explicat, recent, George Băeşu.

Potrivit datelor furnizate de ANRP, printre cele 80.000 de dosare aflate în soluţionare 43.388 sunt dosare constituite în baza Legii 10/2001, 11.559 sunt dosare constituite în baza legilor fondului funciar, 11.406 dosare conţin cereri ale cultelor şi minorităţilor naţionale şi 13.798 sunt dosare de despăgubire în baza unor tratate internaţionale pentru cetăţenii români care şi-au pierdut bunuri în Bulgaria, Basarabia, Bucovina şi ţinutul Herţa.

Situaţia dosarelor de retrocedare către cultele religioase

În vederea depunerii cererilor de retrocedare de către cultele religioase din România, au fost acordate de către legiuitor două termene.

Astfel, la expirarea primului termen (2 martie 2003) au fost depuse 7568 de cereri de retrocedare la nivelul întregii ţări, în timp ce la expirarea celui de-al doilea termen acordat în acest sens (25 ianuarie 2006) a fost depus un număr total de aproximativ 7246 de cereri de retrocedare la nivelul întregii ţări, numărul total de cereri depuse fiind de aproximativ 14814, până în 2011.

Numărul total de dosare de retrocedare către cultele religioase soluţionate este de aproximativ 4552 de cereri, potrivit datelor ANRP, existente până în 2011.

În temeiul O.U.G. nr. 94/2000, au fost retrocedate cultelor religioase de la noi din ţară numeroase imobile ce au destinaţia de utilitate publică de spitale, colegii, muzee, universităţi, şcoli.

Conform ANRP există, însă, şi o serie de cauze care încetinesc procesul restituirii proprietăţilor care fac obiectul revendicărilor cultelor religioase precum insuficienţa actelor doveditoare sau lipsa unor acte care nu au fost depuse de către reprezentanţii cultelor solicitante pentru susţinerea cererilor.

În 17 aprilie Guvernul a adoptat proiectul de lege care care stabileşte că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 14% pe an din suma punctelor.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. finut articol. suveranitatea statului nu ar trebui incalcata, mai ales de americani lobisti pentru drepturile maghiarimii

    1. drepturile maghiarimii pe naiba! terenuri, paduri etc....

    Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică este o biserică catolică, de rit bizantin. Ea a jucat un rol esențial în dezvoltarea culturii și educației române moderne, iar tradițional este considerată una din cele două biserici naționale românești.

    Oare trebuie sa ne puna pe ganduri ca suntem singura tara latina ortodoxa? 

    1. Organizarea oficială a Bisericii Române Unite ca parte a Bisericii Catolice s-a făcut în 6 iulie 1716, în vremea papei Clement al XI-lea, prin decretul „Indulgendum esse”.

      Ca și toate celelalte Biserici greco-catolice din zona de influență sovietică, la ordinul lui Stalin[2], Biserica Română Unită a fost scoasă în afara legii în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989, iar patrimoniul acesteia a fost luat, fie în folosința statului comunist, fie în folosința Bisericii Ortodoxe Române. În această perioadă, și mai ales în anii stalinismului, ierarhii (un cardinal și 12 episcopi), preoții, călugării și credincioșii greco-catolici au fost aspru persecutați, mulți dintre ei murind în chinuri de martiri în închisorile si coloniile de muncă forțată din gulagul comunist sau în domicilii forțate. Prin aceste măsuri, se urmărea micșorarea influenței Bisericii Catolice și facilitarea sovietizării României. 

      Din 1994 și până în prezent Biserica Română Unită este condusă de arhiepiscopul și mitropolitul Lucian Mureșan, devenit între timp arhiepiscop-major, iar în 2012 a fost ridicat la treapta de cardinal al Bisericii Catolice. În 16 decembrie 2005 Biserica Română Unită a fost ridicată de papa Benedict al XVI-lea la rangul de biserică arhiepiscopală majoră, cu autonomie și drepturi similare celor aferente patriarhiilor catolice orientale, conform can. 151-154 din CCEO.[3]

      Articolul nu loveste in Biserica, si daca cititi cu atentie, veti vedea ca problema pe care o ridica priveste implicarea altor state, cum sunt SUA, intr-o chestiune profund nationala, ca doar retrocedam din avutul statului roman, nu cel american. in rest, despre Biserica, fie ea cea Ortodoxa sau cea Greco/Catolica, numai de bine.

      Departamentul de Stat al SUA le-a răspuns, subliniind că Washingtonul tratează problema restituirii proprietăţilor Bisericii maghiare confiscate în România după 1945 ca "o prioritate a Administraţiei".

      Nu ştim care a fost raţiunea pentru care congresmenii americani au cerut rezolvarea acestor probleme în restituirea proprietăţilor doar pentru Biserica Greco-Catolică şi nu şi pentru cea ortodoxă, de exemplu, care la rândul ei, se află în aceeaşi situaţie.  

      Caracterul "catolic" este comun ambelor biserici - putini stiu ca amandoua se pretind "universale" (asta inseamna "catolic"), dar ca cea ortodoxa si-a iclus in titulatura si ca a pastrat credinta autentica, genuina (corespunzatoare crestinismului monahal, de dincolo de hotarele Imperiului Roman - ceea ce si explica insularitatea latinitatii noastre, in mijlocul ortodoxiei).

    Oare in acest articol este doar ignoranta si fatarnicie,sau si multa ticalosie?Autoarea articolului chiar nu stie ca bunurile bisericii greco-catolice au fost confiscate de statul comunist si donate bisericii ortodoxe,considerata suficient de obedienta ca sa nu fie desfiintata?Ce are biserica greco-catolica cu bisericile maghiare?

    1. sub aspect confesional, maghiarii de pe meleagurile noastre, in mare parte, fac parte din Biserica greco-catolica. deci, o legatura exista.

      daca ati merge in Transilvania, ati observa ca romanii, desi majoritari, sunt asupriti de catre maghiari, iar una din metode e chiar cea pe care autoarea o prezinta in articol - retrocedari si deposedari de terenuri fara temei. o sa ajungem sa pierdem inima tarii, daca o sa ramanem adormiti la astfel de situatii 

      Maghiarii catolici fac parte din Biserica romano-catolică iar românii catolici, în majoritate, din Biserica greco-catolică.

      Sunt ardelean si greco-catolic dar in viata mea n-am auzit asemenea aberatii!!!

      Maghiarii fac parte atat din Biserica Romano Catolica dar si cea Greco Catolica. ideea atricolului este alta: de ce fac presiuni americanii asupra noastra pentru a rezolva problema retrocedarilor pentru Biserica Greco Catolica_ ce, noi nu putem sa ne ocupam de lucrul asta si singuri, fara interventia altora?

    In tara asta de 20 de ani sub masca restituirilor se face jaf la drumul mare.Articolu Dl.Pop,are dreptate.Proprietati platite si mai recent restituite.Sa le fie rusine politicienilor!Pe timp de criza ei se inmultesc.

    1. 20 de ani de jaf in favoarea unora, mai ales in favoarea grupurilor minoritare care mai si revendica statut autonom la noi acasa. iar politcienii ce fac in acest timp? Vegheaza!

      e timpul ca poporul sa se trezeasca si sa faca front comun pentru a impiedica situatii ca cea descrisa mai sus. daca ne lasam intimidati, atunci ne meritam soarta

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb