Propunere CNVM: "Rasdacele" care nu vor pe piaţa reglementată să treacă pe ATS

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 aprilie 2010

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a propus, marţi, conducerii Bursei de Valori Bucureşti, să pună bazele unui Proiect pilot prin care mai multe companii cotate pe piaţa Rasdaq să se conformeze cerinţelor pieţei reglementate, potrivit unor surse din piaţa de capital. Companiile care nu vor dori să fie trecute de pe Rasdaq pe piaţa reglementată ar urma să fie transferate pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al Bursei (ATS), mai susţin sursele citate.

"Bursa ar trebui să selecteze companiile de pe Ras-daq care se conformează cerinţelor de listare la cota Bursei. Companiile eligibile ar trebui să se comporte în conformitate cu cerinţele pieţei reglementate. Potrivit propunerii CNVM, Bursa ar avea la dispoziţie aproximativ un an ca să întrebe emitenţii respectivi dacă vor să fie mutaţi pe piaţa reglementată sau nu. Alternativa la trecerea pe piaţa reglementată ar fi transferul pe ATS. În orice caz, Ras-daq-ul trebuie să dispară", au adăugat surse din piaţă.

Arbitrul pieţei de capital a făcut aceeaşi propunere Bursei de Valori Bucureşti anul trecut. Conducerea Bursei a venit, atunci, cu un proiect care prevedea trecerea a 271 de societăţi de pe Rasdaq pe piaţa reglementată, însă proiectul nu a primit aprobarea Comisiei deoarece Bursa susţinea că nu este nevoie de acceptul emitenţilor. Propunerea pe care CNVM a făcut-o marţi conducerii Bursei accentuează necesitatea ca emitenţii să îşi dea acordul pentru mutarea lor pe piaţa reglementată.

Preşedintele Bursei, Stere Farmache, a confirmat, pentru ziarul BURSA, că s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţi ai CNVM, în cadrul întâlnirilor lunare dintre conducerile celor două instituţii.

Preşedintele Bursei ne-a spus: "Unul dintre subiectele abordate a fost clarificarea statutului pieţei Rasdaq. Bursa şi-a reiterat poziţia cu privire la găsirea unei soluţii prin care companiile care îndeplinesc cerinţele minimale pentru piaţa reglementată să se supună regulilor acestei pieţe, astfel încât, într-o fază ulterioară, să fie admise pe piaţa reglementată".

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare este presată să rezolve cât mai repede statutul pieţei Rasdaq, în condiţiile în care Tribunalul Arad i-a dat, săptămâna trecută, un termen de 60 de zile ca să se pronunţe dacă Rasdaq este o piaţă reglementată sau nu.

Reprezentanţii CNVM au dat un comunicat în care au precizat că intenţionează clarificarea pieţei Rasdaq în următoarele două luni, aşteptând propuneri de la conducerea Bursei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. CNVM vrea sa scape de cat mai multe companii adica sa scape de batai de cap.

    Emitentii au fost listati in urma deciziilor actionarilor (adica statul in cele mai multe cazuri) si trebuie sa respecte cerintele de transparena impuse de piata respectiva. 

    Daca prin votul actionarilor emitentii listati nu mai sunt de acord cu respectarea cerintelor de transparenta trebuie sa se delisteze oferind posibilitatea celorlalti actionari sa iasa din societate prin oferta publica de preluare.

    Conditiile oferta publica trebuie mai bine reglementate nu ca si in cazul Rompetrol ... 

    Inadmisibil ce se intampla. Viitorul este cam asa: societatile cu actionari dubiosi o sa refuze trecerea pe piata reglementata, o sa treaca pe sistemul alternativ, nu o sa publice niciun raport, actionarii minoritari incep sa vanda si uita asa actionarul majoritar care pe deasupra e si dubios pune stapanire pe toata compania far oferta publica de preluare, fara sa intrebe pe cineva de delistare, fara nimic. Asta e bataie de joc.

    1. sa ne amintim ca nea' iliescu le-a listat cu japca pe toate rasdacele, daca nu doresc sa fie acolo ce sa caute?listarea la bursa se face pt. a avea acces la fonduri, daca toate agromecurile nu sunt interesate ce sa le faci?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb