Propunerea legislativă privind interzicerea totală a exportului de buştean, în vigoare din 2023

M.C.
Miscellanea / 16 decembrie 2022

Propunerea legislativă privind interzicerea totală a exportului de buştean, în vigoare din 2023

O iniţiativă legislativă, depusă la Parlament de deputatul PNL Florin Roman, propune interzicerea totală, începând cu anul 2023, a exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani, nu doar în spaţiul extracomunitar, cum este în prezent, informează Agerpres.

Proiectul propune modificarea în acest sens a articolului 1 din Legea nr. 57/2020 privind gospodărirea durabilă a pădurilor României.

"Se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023", prevede proiectul.

Iniţiatorul precizează că legea în vigoare conţine o primă dispoziţie în vederea protejării resursei forestiere şi anume interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021, dar această prevedere rezolvă doar o parte din problemele sistemice ale acestui sector şi este necesară extinderea aplicabilităţii.

"Prevederile Legii nr. 57/2020 reprezintă un prim pas veritabil, atât pentru prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale, dar şi pentru conservarea şi extinderea fondului forestier, iar rezultatele aplicării acestora sunt vizibile şi pozitive, dar rezolvă doar o parte din problemele sistemice cu care se confruntă acest sector. Având în vedere creşterea continuă a cererii de lemn din România datorată numărului mare de fabrici care transformă şi prelucrează în cantităţi uriaşe una dintre bogăţiile ţării noastre, consider că se impune interzicerea exportului de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund pentru o perioadă de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2023. Pentru ca legea care este în vigoare de doi ani şi jumătate să îşi atingă scopul, este necesar ca aceasta să îşi extindă aplicabilitatea. Numai prin păstrarea şi protejarea fondului forestier vom putea să beneficiem de biodiversitate şi de un mediu sănătos", arată Roman.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pana acuma nu se putea introduce asemenea masura?Cu catva timp in urma,un ministru spunea,ca a fost depasita cota de lemne de foc pentru populatie.Zilele trecute,a murit o femeie,facand economie la lemne de foc,in timp ce muntii carpati sunt dezgoliti de paduri cu sprijinul firmei austriece de debitare busteni si export. Dece strainii sunt avantajati de toate strcturile statului(presedentie,guvern si parlament) fata de populatia Romaniei?Cei mai avantajati,austrieci,au fost si aceia care prin minciuni si escrocheri,si-au batut joc de populatia Romaniei.

    1. Pai ei platesc spaga.

      austriecii toaca bustenii si ii fac placaj asa ca afacerea merge inainte

    Vax. Nu exportul de busteni este problema.

    Ca din Romanai se exporta in mare masura granule de lemn de brad, pentru producerea de celulaza, celuloza, glucoza si in final zahar.

    Neamto dracoli!, cum au zis romanii acum 150 de ani.  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb