Propuneri adoptate în negocierile Comisiei Europene cu SUA

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2019

Propuneri adoptate în negocierile Comisiei Europene cu SUA

Eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului transatlantic cu produse industriale, printre propuneri

Comisia Europeană a adoptat vineri propuneri de directive de negociere pentru discuţiile sale comerciale cu Statele Unite, respectiv una privind evaluarea conformităţii şi una privind eliminarea tarifelor pentru mărfurile industriale, potrivit Agerpres.

Aceste negocieri urmează Declaraţiei comune convenite în iulie anul trecut de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi de preşedintele SUA, Donald Trump.

Ca parte a angajamentului ei în materie de transparenţă, Comisia Europeană publică proiectele de mandat concomitent cu transmiterea lor către statele membre ale UE. Acestea trebuie, în continuare, să fie de acord cu propunerile înainte ca negocierile să poată începe.

Cecilia Malmstrom, comisarul UE pentru comerţ, a declarat: "Publicarea proiectelor noastre de directive de negociere face parte din punerea în aplicare a Declaraţiei comune din luna iulie a preşedinţilor Juncker şi Trump. Ambasadorul Lighthizer şi cu mine ne-am întâlnit deja de mai multe ori în cadrul Grupului de lucru executiv şi am exprimat foarte clar faptul că UE este ferm hotărâtă să îşi îndeplinească obligaţiile care decurg din acordul convenit de cei doi preşedinţi. Aceste două directive de negociere propuse vor permite Comisiei să lucreze la eliminarea barierelor tarifare şi netarifare din calea comerţului transatlantic cu produse industriale, ceea ce reprezintă principalele obiective ale Declaraţiei comune din iulie".

Directivele de negociere transmise de Comisie Consiliului pun în aplicare Declaraţia comună din 25 iulie şi vizea-ză două acorduri potenţiale cu SUA: un acord comercial axat strict pe eliminarea tarifelor vamale pentru produsele industriale, cu excepţia produselor agricole, şi un al doilea acord privind evaluarea conformităţii, care ar contribui la îndeplinirea obiectivului de eliminare a barierelor netarifare, prin faptul că întreprinderile pot face mai uşor dovada faptului că produsele lor îndeplinesc cerinţele tehnice pe ambele maluri ale Atlanticului.

În contextul Grupului de lucru executiv UE - SUA, înfiinţat în iulie 2018, copreşedinţii - comisarul Malmstrom şi reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer - s-au întâlnit de patru ori pentru a realiza progrese în privinţa programului de lucru convenit. Câteva alte reuniuni au avut loc între cele două părţi la nivel de înalţi func-ţionari şi de experţi.

UE a pus deja în aplicare mai multe aspecte ale Declaraţiei comune din luna iulie. În special, importurile de boabe de soia din SUA realizate de Uniunea Europeană au crescut cu 112% în perioada iulie - decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În prezent, Statele Unite ale Americii sunt principalul furnizor de boabe de soia pentru Europa şi în curând vor fi în măsură să îşi crească suplimentar piaţa, în urma deciziei Comisiei Europene de a lansa procesul de autorizare a utilizării boabelor de soia provenite din SUA pentru producţia de biocombustibili. Cifrele recente au arătat, de asemenea, o creştere abruptă a transporturilor de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA, în octombrie şi noiembrie 2018. UE a identificat, de asemenea, o serie de domenii în care cooperarea voluntară în materie de reglementare cu SUA ar putea genera rezultate rapide şi substanţiale.

Comisia Juncker a schimbat modul în care se desfăşoară negocierile comerciale, făcându-le mai deschise şi mai incluzive, introducând un nivel de transparenţă fără precedent. Publicarea proiectelor de mandate de negociere, astfel cum au fost transmise statelor membre, precum şi a oricăror altor propuneri de negociere, reprezintă elemente de referinţă ale acestei abordări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb