PROPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL "SUPRA-GUVERNULUI" Isărescu, sfătuitor şi la Finanţe

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 august 2015

Ilustraţie de MAKE, preluată cu acordul gazetei "Bucharest Hebdo".

Ilustraţie de MAKE, preluată cu acordul gazetei "Bucharest Hebdo".

Pe principiul că toate instituţiile trebuie să aibă un "sfat al înţelepţilor", Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a înfiinţat şi el un Consiliu Consultativ.

Acesta este alcătuit, nici mai mult, nici mai puţin, decât din Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi din "toţi premierii şi miniştrii de finanţe ai ţării de după anul 1989, care vor dezbate teme de interes pentru România", după cum a anunţat, vineri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat: "Am văzut şi eu în ţările civilizate că există astfel de colegii care dezbat teme de interes pentru economie.(...)

Părerea mea este că vom avea de câştigat cu toţii, pentru că fiecare va împărtăşi din experienţa lui".

Domnul Teodorovici a anunţat că Mugur Isărescu a fost de acord cu formarea noii structuri şi că, mai mult decât atât, a lansat propunerea ca prima astfel de întâlnire să aibă loc la sediul Băncii centrale. Aceasta a fost deja programată, pentru luna septembrie, după cum a menţionat ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Domnia sa a adăugat că membrii noii entităţi se vor consulta trimestrial.

Pârvan, AOAR: "Comitetul pentru Macroprudenţialitate este neconstituţional, în mod categoric"

Anunţul referitor la înfiinţarea unui consiliul consultativ la nivelul MFP vine la doar câteva zile după ce Guvernul a aprobat înfiinţarea Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, care ar urma să fie condus tot de Mugur Isărescu.

Eugen Teodorovici a precizat că acest comitet prinde viaţă în urma unei recomandări a Comitetului European privind sistemul financiar, apreciind: "România a făcut o astfel de propunere pornind de la faptul că BNR are un rol semnificativ în piaţa financiară".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, spune ca noua structură "va fi un fel de consiliu al înţelepţilor", unde vor emise opinii şi analize şi vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, este, de fapt, un "supra-guvern", consideră avocatul Gheorghe Piperea, evidenţiind faptul că recomandările pe care acestea le va da atât BNR, cât şi ASF şi Guvernului vor fi obligatorii, potrivit proiectului de lege aprobat, săptămâna trecută, în şedinţa Executivului.

Eugen Teodorovici susţine, dimpotrivă, că recomandările acestui "consiliu al înţelepţilor" nu vor fi "obligaţii legale" care să trebuiască să fie implementate: "Guvernul va analiza recomandările făcute şi, dacă nu le va aplica, atunci va trebui să argumenteze de ce nu le-a implementat".

Însă, comunicatul trimis de Guvern menţionează altceva: "Destinatarii recomandărilor Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt fie BNR şi ASF, în calitate de autorităţi de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României.

În urma primirii unor astfel de recomandări sau avertizări, destinatarii au obligaţia, potrivit proiectului de act normativ, să adopte măsurile recomandate sau să întreprindă acţiuni în vederea diminuării riscurilor asupra cărora au fost avertizaţi, inclusiv în sensul emiterii de reglementări".

Potrivit proiectului de lege, Comitetul este un organism care va avea rol de supraveghere a sistemului financiar naţional şi va fi format din reprezentanţi ai Bancii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, urmând să funcţioneze ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul să asigure coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

Organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general, format din nouă membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef ai Băncii Naţionale a României, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru.

Faţă de acest aspect, avocatul Gheorghe Piperea comentează: "La o atentă analiză ne rezultă că, de fapt, acest Consiliu este o altă variantă de BNR, întrucât 5 din 9 membri ai Consiliului sunt şefii executivi ai BNR, 2 membri sunt reprezentanţi ai ASF, iar preşedintele actual al ASF este bancher, în timp ce ceilalţi 2 membri ai Consiliului urmează a fi desemnaţi de Guvern, iar în privinţa persoanei acestora chiar mi-e greu să cred că vor fi desemnaţi de premier fără acordul prealabil al BNR".

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de acord cu opinia domnului Piperea, subliniind că un astfel de consiliu de stabilitate financiară deja exista la nivelul BNR: "În mod categoric, Comitetul este neconstituţional. De ce mai avem nevoie de parlament, de guvern şi de miniştri, dacă avem acest consiliu? Nu poţi da legile ţării pe mâna unor persoane care nu sunt alese de popor".

O părere similară are şi analistul economic Florin Cîţu. Acesta a declarat, citat de Digi24: "Se pare ca acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale. (...) Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi".

Proiectul legislativ care prevede înfiinţarea noului Comitet pentru Macroprudenţialitate urmează să fie aprobat în Parlament.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. bai imbecililor lasti economia sa functioneze liber fara coruptie si nepotisme fara dijmuire de 10la suta . cu potentialul pe care inca il mai avem scapam de toti handicapatiiiii mintali de la bnr imi e scarba ca am ajuns aici.toti ne uitam la bnr ca la o icoana. si isarescu trebuie sa plece sa stea dracu la snagov cu nepotasu cu tot care nu conduce decat un bentley [...]

    1. Restul textului din comentariul (1.) a fost cenzurat.

      A doua jumatate a Mesajului nr.1 este plina de imprecatii si insulte, astfel ca, in conformitate cu Regulamentul, l-am eliminat.

      Pacat: aceeasi atitudine ar fi putut fi exprimata intr-un limbaj civilizat. 

      Nu sunt deacord cu folosirea unui astfel de limbaj...deplasat total fata de bunul simt...de etica si moralitate nu mai vorbesc.

      Nu stiu cum sa incep sa fiu cat mai ...pe scurt. Eu personal nu cred ca avem nevoie de nici un Comitet..sau Supracomitete.. Avem nevoie de un Guvern competent..Can vorbesc de competenta..vorbesc din toate punctele de vedere. profesional,caracter,moral etc. De santaje si minciuni ne-am saturat de 25 de ani... Toti. DAR TOTI au mintit,au furat ne-au santajat.. Mitomania si ipocrizia i-au caracterizat...pe cate unul mai mult pe altul ceva mai putin. Sfatuitorii acestia care vor sa formeze acel Comitet nu au nici un rost... Teoria.. si practica sunt notiuni care nu totdeauna sunt in totalitate compatibile. In orce in bisnis si in hotarari manageriale apare si un "grad de risc". Acest grad de risc trebuie sa apartina Guvernului.... Acest Comitet ..vor face tot felul de calcule...stil fost min.de finante Deianu.. iar tara noastra va ramane mult si bine in coada UE. Gradul de risc si hotararile apartin ministrului de resort care cunoaste cel mai bine problemele din domeniul pe care-l conduce. Ma opresc aici dar repet. COMPETENTA in Guvernare si nu in ultimul rand transparenta si seriozitate... Sa terminam cu asa zisele rectificari de bugete.. ,fiecare ministru trebuie sa-si prezinte programul ...populatia sa stie ca Ministru Trasportului face in acest an 198 Km de autostrada si drumuri expres... Analizand pe parcursul anului ca nu face...schimbam ministru. Cat priveste mult discutata salarizare.. SUNT intrutotul deacord sa fie recompensati asa cum se cuvine dar in acelasi timp sa-si faca si indicatorii de performanta. 

    In locul unor guverne efemere, care au si personalitate pe deasupra stapanii Romaniei vor niste slugi care si-au dovedit obedienta si eficienta indiferent de incercarile la care au fost supusi. Ieri l-am vazut pe Bogdan Olteanu, un derbedeu cu verbul la indemana, care din pozitia privilegiata de la BNR, cu spatele asigurat in PLR&PSD si cu fata asigurata de PNL se vede indreptatit sa impuna noua stuctura BNR. In primii ani cat va fi Isarescu, soft iar apoi dupa cativa ani Hard cand guvernul (care da seama in fata alegatorilor), va deveni o chestie decorativa care doar umple cu banii nostri pungile marii finante internationale. Ceausescu a fost naiv cand a crezut ca va putea tine piept finantei internationale, baietii astia de la BNR stiu ca pe mana finantei internationale poti avea si bani si glorie si notorietate si presa de-a pururi pozitiva.

    1. cum a creat si "rezolvat" problema creditelor in CHF , adica cu 20-30.000 de procese pe rol, asa va "rezolva" si problema fiscalitatii si integrarea completa in UE prin trecerea la E in anul 2075.

      Cei 20-30.000 nu conteaza. Conteaza doar bancile. Alt baiat destept, Teodorovici propune ca o parte din creditele in CHF sa fie garantate de catre stat, ca sa fie sigur ca bancile nu pierd nimic. Pata mi s-a pus pe Bogdan Olteanu care se crede figura proaspata ce poate sa ne vanda magaria. Bogdan Olteanu este cel care o babardea pe miss Tecuci nu?

      Exista si un PROVERB:_Ochiul Stapanului Ingrase VITA

      Tehnocratii ar trebui sa conduca Guvernele:_m-am saturat de Politicieni vorbareti, certareti si INCOMPETENTI> Toate Ministerele ar trebui conduse de TEHNOCRATI si doar Ministerul Culturii sa fie condus de Arhitecti si Artisti de Valoare.--> Si vreau ca TOATA PLANETA sa fie CONDUSA de TEHNOCRATI sau de EXTRATERESTRII daca se poate si NU de POLITICIENI!

      Tehnocratii sunt alesi din rudele cui ?. Cum proclami tu un tehnocrat care sa conduca un minister din 12000 de absolventi de ASE si Drept pe an?. Unde gasesti tu tehnocratii, printre rudele actualilor sau vechilor lucratori din informatii, printe copii masonilor, din vreo anume etnie sau printre fetitele care au absolvit o particulara si colegiul de aparare?

      Sa stii ca oameni cu origine sanatoasa sau sfinti nu exista ba chiar se zice ca nu exista nici oameni normali la cap; dar vorba cuiva :"deoarece NU EXISTA oameni PERFECTI este imposibil sa nu se comita greseli; dar acestea trebuie sa fie MICi si sa se invete ceva din ele"._Ideea e ca Tehnocratii indiferent de origine sociala ,credinte religioase, etnie , apartenenta la anumite organizatii ar trebui sa fie niste OAMENI de BINE nu PERFECTI dar care sa doreasca BUNASTAREA celor cu VENITURI MODESTE si de la Privat si de la Stat.--->adica MAI PUTINA CONCURENTA si mai MULTA COLABORARE._Dar Romanii NU STIU si NU VOR sa COLABOREZE intre ei , ei nu stiu decat sa se certe ca la usa cortului._De aceea nu merg lucrurile bine in Romania :_ NU EXISTA un Consensens pe niste Proiecte , pe niste Planuri pt Dezvoltarea Economiei ;_NU exista niste Planuri sau Programe de investitii ale banului public cu care Toate Partidele si TOTI POLITICIENII sa fie de acord--->E multa MANCATORIE de KR la toate NIVELELE si prea putina COOPERARE!

      Mesajul utopic nu are nici o aplicabilitate intr-o tara unde oamenii nu fac ceea ce sunt platiti sa faca, daramite sa faca ceva din constiinta. Omul nou a fost cautat de Lenin si Hitler degeaba, ideea omului nou dovedindu-se in mod repetat utopica. Democratia si conducerea padtidelor s-au dovedit a fi cea mai buna forma de organizare, bineanteles cu un actor important, Justitia. Avem nevoie de puscarii si pentru corupti si pentru violatori si lucrurile cu timp se vor indrepta . Tehnocrati nu exista nici la BNR nici in alta parte.

    ...Mugur Isarescu a orchestrat cu abilitate propria-i numire in fruntea "bucatelor"; de parca se mai indoia cineva despre cine e unicul, adevaratul conducator.

    Dupa ce ne-au bagat in criza si apoi ne-au obligat sa le patim si "daune" acum ne pun capastru fatis. Din pacate pentru noi si urmasii nostri capitalismul democratic se transforma pe zi ce trece intr-o dictatura financiar-bancara cu accente sclavagiste. 

    in loc sa il trimiteti pe Isarescu la pensie, ii dati si mai multa putere :( absolut dezgustator.

    Florin Citu/31.07/FB: Din ce vad eu comunicatul dat de guvern referitor la CNSM (macroprudenta) nu include toate informatiile. Se pare ca daca destinatarii recomandarilor BNR, ASF si guvern nu implementeaza recomandarile acestei comitet nu se intampla nimic. Asta scrie in proiectul de lege.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb