Elevii şi studenţii au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de măsurile guvernului, care îi privesc în mod direct. Deocamdată protestul are valoare simbolică, inclusiv din punct de vedere numeric, fiind evident că nu pune în mod real presiune pe executiv. Zeci de elevi şi studenţi au protestat în Piaţa Victoriei, faţă de eliminarea gratuităţii pe mijloacele de transport, ei scândând "Nu ne luaţi transportul gratuit", "Florin Cîţu să ne vadă, facem orele în stradă", "Fără transport, avem viitorul mort", "Vrem transport" sau "Ignoranţă, ignoranţă". Consiliul Naţional al Elevilor a postat şi un mesaj pe Facebook în timpul protestului: "Suntem în faţa Guvernului României, alături de colegii noştri de la ANOSR, pentru a aduce în atenţia publică problematica subfinanţării educaţiei, care va avea repercusiuni precum înlăturarea gratuităţii transportului pentru studenţi şi elevi. Este necesar să conştientizăm cu toţii importanţa investiţiilor în sectorul de învăţământ, care sunt, fără doar şi poate, paşi elementari în dezvoltarea României". La rândul lor, studenţii din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au criticat că Guvernul intenţionează să ia "decizii arbitrare": "Ar trebui să fie un capăt de ţară faptul că în ciuda unor statistici dezastruoase privind situaţia materială a studenţilor, Guvernul intenţionează să ia decizii arbitrare, argumentând un impact bugetar în fapt nesemnificativ faţă de multiplele avantaje atât pentru studenţi, cât şi pentru operatorii feroviari. Nu doar că niciun partid din coaliţia guvernamentală nu a criticat transportul gratuit al studenţilor din opoziţie, ba chiar reprezentanţi ai lor l-au susţinut". Anterior, premierul Florin Cîţu a afirmat că nu vede ca fiind "un capăt de ţară" limitarea călătoriilor CFR pentru studenţi, dând exemple din mai multe ţări: "România era ţara care era în afara sistemului, toate celelalte ţări, ţări mult mai dezvoltate, nu ofereau această gratuitate". Organizaţiile studenţilor şi elevilor susţin că în următoarea perioadă îşi vor intensifica protestele.
1,8 miliarde euro vor fi investite în educaţie prin PNRR
Deputatul PNL Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru Eucaţie, susţine că peste 1,8 miliarde euro vor fi investite în educaţie prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scopul fiind reducerea diferenţelor dintre mediul rural şi urban privind accesul la educaţie. Deputatul afirmă că 23 la sută dintre şcolile autohtone sunt complet nereabilitate, 16 la sută nu au apă curentă în niciuna dintre clădirile ce aparţin unităţii respective, 43 la sută nu sunt conectate la o reţea de canalizare, iar 63 la sută dintre clădiri nu erau conectate la reţeaua de gaze: "Suntem în această situaţie pentru că în ultimii opt ani de guvernare de stânga şcoala a fost mereu Cenuşăreasa investiţiilor, iar prin măsuri populiste actul educational a fost sabotat. Avem o şansă extraordinară prin alocarea a 6 la sută din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care vor merge către Educaţie. Asta înseamnă 1,82 miliarde de euro. Vom susţine creşteri graduale, până în anul 2024, pentru finanţarea educaţiei, de până la 18 la sută din bugetul naţional (6 la sută din PIB) şi de până la 3 la sută din bugetul naţional (1 la sută din PIB) pentru finanţarea publică a cercetării". Deputatul liberal a precizat că reducerea disparităţilor dintre mediul rural şi mediul urban în privinţa accesibilităţii la serviciile de educaţie reprezintă un punct cheie în cadrul PNRR.
1. Lucrurile mergeau foarte rau!
(mesaj trimis de Andrei în data de 12.02.2021, 02:10)
Gratuitățile pentru mulți dispăreau, pentru parlamentari, nu! La fel pentru guvernanți! Se încerca mușamalizarea morții asistentei, la fel a celor 20 de morți de la “Bals”, deveniți insignifianți, partidele anti-sistem deveneau pro-sistem! Horeca se prăbușea! Oare se mai putea răbda?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2021, 12:30)
Pe cand un protest al elevilor pentru carti gratuite? Poate ca asa vor citi si ei o carte.
3. Voi ați auzit ?
(mesaj trimis de Cristian în data de 13.02.2021, 06:56)
Voi ați auzit de ciorba caldă care costa 2 lei la Bufetul Parlamentului? Dar de felul doi - pulpa de pui cu piure și salată care costa 5 lei ??
Sunt de acord sa li se taie elevilor transportul dar sa fie lăsați să ia o masa calda la prețuri de ciocoi parlamentari in Casa Poporului.
Austeritatea in România e doar pentru proști (de asta nu merită).
Restul trăiesc în lux și opulenta ca pe vremea lui Băsescu când sacrificati erau numai unii, pentru alții curgea lapte și miere.
Ghinion daca nu v-ați născut bogați, proștilor, spunea Iohannis!