Protest spontan la ArcelorMittal Galaţi

Ana Felea
Ziarul BURSA #Companii / 1 februarie 2013

În prezent, la ArcelorMittal Ga­laţi mai lucrează circa 7800 de siderurgişti.

În prezent, la ArcelorMittal Ga­laţi mai lucrează circa 7800 de siderurgişti.

Negocierile au intrat în impas

Siderurgiştii ameninţă cu declanşarea conflictului de muncă

Dacă până acum acţiunile de protest organizate de liderii sindicatelor nemulţumiţi de situaţia din combinat adunau câţiva siderurgişti, ieri, sute de salariaţi ai ArcelorMittal Galaţi s-au adunat în faţa sediului administrativ al unităţii. Protestul spontan a fost generat de nemulţumirea salariaţilor faţă de oferta înaintată de conducerea combinatului la negocierea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013. Cu toate acestea, acţiunea de protest se pare că nu a adus nicio schimbare în decizia admi­nistraţiei, discuţiile purtate între părţile implicate direct în negocieri nu au ajuns nici ieri la un numitor comun.

Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al combinatului de la Galaţi, a declarat: "ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns în această dimineaţă în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă. Producţia nu a avut de suferit. Managementul înţelege dificultăţile angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală - de până la 3 bonusuri cu 4% creştere de venit garantată - reprezintă un efort financiar important pentru Combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei.

Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că - în acest moment - turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul Combinatului".

În ceea ce priveşte semnarea Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013, Ilinca Diaconu, reprezentantul singurului sindicat prezent la negocieri - Solidaritatea Metal, ne-a declarat că deocamdată nu se ştie nimic: "Nu ne-am înţeles. Sindicatul nostru ar fi acceptat oferta administraţiei, însă reprezentanţii salariaţilor, prezenţi la discuţii, au refuzat spunând că declanşează conflictul de muncă. Şi după cum deja ne-au anunţat, dacă nu am semnat astăzi Contractul Colectiv de Muncă, administraţia şi-a retras oferta care prevedea acordarea a trei bonusuri pe parcursul acestui an, revenind la prima ofertă făcută la începutul discuţiilor, respectiv cea cu două bonusuri. Este vorba despre un bonus de 2,5% din venitul brut pe ultimele 12 luni acordat în iulie şi unul de 1,5% acordat în decembrie dacă compania face profit".

Amintim că salariile siderurgiştilor nu au mai fost majorate din 2011, administraţia invocând la negocieri efectele crizei economice. Tot din cauza pierderilor, siderurgiştii nu au primit nici bonusul de 2,5% promis pentru decembrie 2012.

Cu toate acestea, directorul combinatului de la Galaţi a atenţionat siderurgiştii chiar cu câteva zile înaintea primei runde de negocieri din acest an că 2013 va fi un an la fel de dificil ca cel care tocmai se încheia motiv pentru care aceştia să nu se aştepte la lucruri extraordinare din partea administraţiei ArcelorMittal.

La primele runde de negocieri sindicaliştii au cerut majorări salariale de până la 8,5% însă pe parcursul dis­cuţiilor aceştia au coborât până la 7%, de o parte a sindicaliştilor, res­pectiv 5% - majorare cerută de un alt sindicat prezent la negocieri.

Precizăm că anul trecut ArcelorMittal Galaţi a înregistrat din nou pierderi, membrii conducerii invocând drept cea mai mare problemă a combinatului lipsa, de aproximativ un an, a unui contract stabil cu un furnizor de energie.

În prezent, la ArcelorMittal Ga­laţi mai lucrează circa 7800 de siderurgişti, iar salariul mediu la nivel de unitate este, potrivit declaraţiilor sindicaliştilor, de aproximativ 200 de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb