Proteste la Guvern faţă de activitatea Romsilva

P.B.
Ziarul BURSA #Politică / 27 ianuarie 2016

Proteste la Guvern faţă de activitatea Romsilva

Organizatori: "Sectorul forestier, blocat în continuare de politicile păguboase ale Romsilva şi inacţiunea Ministerului Mediului"

Peste o mie de reprezentanţi din industria lemnului au protestat, ieri, în faţa Guvernului, printre nemulţumirile lor fiind faptul că Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva ar fi crescut chiar şi de trei ori preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare pentru masa lemnoasă.

La protestul organizat de principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier au participat pădurari, proprietari de păduri şi prelucrători ai masei lemnoase cu speranţa că, prin ieşirea lor în stradă, domeniul în care activează va ieşi din criză şi va intra în normalitate.

Reprezentanţii industriei lemnului prezenţi la protest au solicitat adoptarea în regim de urgenţă a unor decizii care să permită accesul real la resursa de masă lemnoasă, modificarea contractului de vânzare-cumpărare impus unilateral de RNP şi eliminarea clauzelor presupuse abuzive ce contravin legislaţiei în vigoare, reprogramarea licitaţiilor principale la direcţiile silvice unde s-a adjudecat mai puţin de 50% din volumul oferit la licitaţie, cu preţuri de pornire la nivelul preţurilor de pornire la licitaţie practicate în 2015.

De asemenea, protestatarii au cerut adoptarea de măsuri prin care să fie transparentizată valorificarea şi vânzarea masei lemnoase de către Romsilva, interzicerea reţinerii şi exploatării fără licitaţie de către Romsilva a masei lemnoase proprietate publică a statului, organizarea licitaţiilor publice cu strigare pentru valorificarea masei lemnoase, eliminarea licitării în plic, precum şi controale tematice ale Gărzilor Forestiere şi în pădurile administrate de Romsilva şi depolitizarea Romsilva.

Săptămâna trecută, Ministerul Mediului a cerut Romsilva deblocarea situaţiei de pe piaţa lemnului, spunând că preţurile practicate de Regie în cadrul licitaţiilor sunt ridicate.

"Ca urmare a numeroaselor semnale transmise de operatorii economici înscrişi la licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, dar şi în urma analizării rezultatelor primei licitaţii în acest sens, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a constatat faptul că aceste licitaţii nu au avut finalitatea aşteptată. Menţionăm că licitaţiile au fost organizate şi desfăşurate în baza Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea nr. 924/2015, iar nivelul preţurilor de referinţă pe specii au fost aprobate prin decizia directorului general al Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) ROMSILVA, din decembrie 2015. Atât analiza MMAP, cât şi motivele invocate de operatorii economici privind eşecul licitaţiilor desfăşurate arată că preţurile practicate de RNP Romsilva sunt ridicate", potrivit unui comunicat al instituţiei.

Reprezentanţii ministerului au spus că au solicitat un nou punct de vedere al Consiliului Concurenţei cu privire la modul de stabilire al preţurilor de referinţă. Consiliul a fost de părere că preţurile de referinţă trebuie să fie stabilite în funcţie de condiţiile pieţei, precizând că Romsilva nu este obligată să stabilească preţurile luând în considerare valorile medii ponderate de la nivelul anului trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Da, sigur. Romanii au nevoie de locuri de munca. Suna cunoscut?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb