PROTESTE LA ŞASE FABRICI DE PROCESARE A LAPTELUI DIN ŢARĂ Crescătorii de bovine vor stopa livrările de lapte dacă preţul pe litru nu este majorat

C.I.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 12 martie 2008

Crescătorii de bovine au pichetat ieri, începând cu ora 11.00, şase fabrici de procesare a laptelui din ţară, respectiv Danone, La Dorna, Friesland, Tnuva, Albalact şi Hochland, din cauza preţului oferit de procesatori pentru lapte.

Potrivit preşedintelui Agrostar, Ştefan Niculae, crescătorii de bovine au declanşat acţiunile de protest ca urmare a refuzului procesatorilor de a oferi un preţ mai mare pentru un litru de lapte. Astfel, preţul de vânzare cerut de fermieri este de 0,42 euro pe litru de lapte conform cu normele europene şi 0,28 euro pe litru pentru laptele neconform.

Crescătorii de bovine vor stopa livrările de lapte către procesatori dacă aceştia nu acceptă să majoreze preţul plătit pe litru, a declarat ieri preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae. "Dacă fabrica din spatele nostru (Danone, n.r) plăteşte în Franţa 0,4 euro fermierilor pe litrul de lapte, nu înţeleg de ce fermierului român îi plătesc 0,2 euro. Vrem să se aşeze la negocieri şi să ne ofere acelaşi preţ. În cazul în care ei refuză, vom stopa livrările de lapte", a spus Niculae. Acesta a explicat că majorarea preţului plătit pe litru de lapte fermierilor nu va afecta consumatorul şi nici nu va determina creşterea importurilor.

"Multinaţionalele au un profit foarte mare şi îşi permit să acopere aceste majorări de preţ. Ei cumpără de la noi litrul de lapte cu 0,8 lei, iar pe rafturile magazinelor îl găsim şi cu 4,4 lei. Nu cred că majorarea preţului va determina creşterea importurilor pentru că asta implică nişte chelt­uieli extraordinare. În ultimă instanţă, dacă nu vor accepta să mai ia lapte de la noi, probabil ne vor da lapte praf", a mai spus Ştefan Niculae.

Patronatul din industria laptelui APRIL a informat că procesatorii de lapte negociază preţul materiei prime cu fiecare fermier, nu cu un sindicat, pentru că acţiunea de negociere colectivă încalcă orice principiu al economiei de piaţă. Potrivit APRIL, fiecare procesator de lapte negociază direct cu fermierul preţul de achiziţie, fiind imposibilă o negociere la nivel de sindicat. În schimb, reprezentanţii Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România au declarat, săptămâna trecută, că nu acceptă negocierile individuale, deoarece fermierii nu au puterea să stabilească preţul corect la lapte.

Ministerul Agriculturii nu intervine în negocierile dintre producătorii şi procesatorii de lapte

Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, consideră că ministerul "nu e cazul şi nu trebuie să intrevină" între producătorii şi procesatorii de lapte, fiind vorba o negociere între cele două părţi. De asemenea, ministrul agriculturii consideră că este important ca producătorii să se asocieze şi să realizeze investiţii în comun pentru a obţine preţuri mai bune de la procesatori.

Compania "Friesland" susţine că oferă un preţ corect pe litrul de lapte materie primă

Compania Friesland susţine că oferă un preţ corect producătorilor pentru laptele materie primă, acest lucru fiind comunicat, ieri, producătorilor care au pichetat fabrica din Baciu, transmite NewsIn. "Considerăm că oferim un preţ corect pentru materia primă, în concordanţă cu standardele sale de calitate. Fries­land Foods România plăteşte pentru lapte conform cu normele Uniunii Europene, preţuri la nivelul acesteia. Industria lactatelor necesită standarde înalte de calitate a laptelui în tot procesul de procesare. Compania noastră respectă acest fapt şi, pornind de la cerinţele de calitate şi igienă impuse în Uniunea Europeană, asigurăm standarde înalte de calitate în fiecare etapă de procesare a laptelui, începând cu achiziţionarea materiei prime", se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Friesland mai susţine că, săptămâna trecută, a anunţat o creştere a preţului plătit pe litrul de lapte. "Încă de săptămâna trecută a fost anunţată o creştere de preţ pentru producătorii mici, coroborată cu o îmbunătăţire a calităţii fizico-chimice a laptelui, sperând ca până la urmă acest venit suplimentar să-i ajute şi în atingerea obiectivelor microbiologice valabile în UE. Această modificare vine în completarea majorării de aproximativ 30% a preţului mediu oferit pe litru de lapte-materie primă, comparativ cu cel oferit în aceeaşi perioadă a anului trecut", se mai arată în documentul citat. Reacţia Friesland vine după ce circa 400 de producători din şapte judeţe ale Transilvaniei au pichetat fabrica Friesland din comuna clujeană Baciu. După jumătate de oră de proteste, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Dorel Secară, a intrat la negocieri cu firma Friesland, însă la ieşire a afirmat că aceste discuţii au eşuat deoarece oferta a fost de 0,1 lei în plus pe litrul de lapte neconform standardelor UE.

Conducerea "Hochland" susţine că metoda actuală de stabilire a preţului laptelui este corectă

Conducerea Hochland România susţine, în urma întâlnirii pe care a avut-o cu fermierii care au pichetat sediul fabricii din Sighişoara, că actuala metodă de stabilire a preţului laptelui este una corectă, potrivit unui comunicat de presă emis ieri de companie. "În ceea ce priveşte stabilirea preţului laptelui materie primă, în negocierea directă sunt luate în calcul aspectele obiective care privesc cantitativ şi calitativ materia primă achiziţionată. De aceea credem cu tărie că această modalitate este corectă faţă de ambele părţi, aşa cum de altfel se întâmplă în orice economie de piaţă liberă, unde preţul unui produs sau serviciu rezultă din corelarea directă a cererii cu oferta. Vom continua să susţinem această modalitate de stabilire a preţului, în paralel cu eforturile de îmbunătăţire a calităţii laptelui materie primă, pentru a încuraja producţia de lapte de calitate europeană şi a proteja interesul consumatorilor", se precizează în comunicat. Reprezentanţii Hochland România au concluzionat că întâlnirea a fost benefică şi că pocesatorul şi producătorii au interese comune.

Crescătorii de bovine au refuzat propunerea de dialog a "Danone"

Crescătorii de bovine au refuzat propunerea înaintată ieri de reprezentanţii Danone de a participa la discuţii şi susţin că vor să se întâlnească cu procesatorii la Ministerul Agriculturii, a declarat preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae. "Nu vrem să discutăm astăzi (n.r. ieri) cu ei pentru că de luni de zile încercăm să negociem şi nu am ajuns la niciun rezultat. Vrem să mergem la Ministerul Agriculturii şi să ne întâlnim acolo cu toţi procesatorii", a spus Ştefan Niculae.

La rândul lor, reprezentanţii companiei Danone au declarat ieri că printre fermierii care protestează pentru majorarea preţului laptelui nu se află furnizori ai fabricii sale.

"Unii dintre ei au tot dreptul să protesteze pentru preţul laptelui, însă noi plătim de la 1,15 lei/litru în sus, ceea ce este un preţ asemănător cu cel practicat în Uniunea Europea­nă pentru o calitate asemănătoare. Am încercat să identificăm printre protestatari fermieri care furnizează lapte companiei Danone, dar vă spun că aceştia nu există printre cei care îl însoţesc pe lider. Preţurile anunţate de Sindicatul Crescătorilor de Taurine de 0,8, respectiv 0,5 lei/litru de lapte nu sunt practicate de Danone", a declarat managerul achiziţii materie primă al Danone, George Petrişor.

Referitor la varianta importului de lapte, reprezentanţii Danone au declarat că nu-şi doresc acest fapt. "Noi nu importăm decât în cazuri excepţionale. Ne dorim ca produsele Danone să fie exportate. Scopul nostru nu este să importăm materie primă", a mai spus George Petrişor.

Totodată, reprezentanţii Danone au informat că singura soluţie viabilă pentru ca fermierii să-şi eficientizeze afacerea este îmbunătăţirea calităţii laptelui, care să le aducă un preţ mai bun, creşterea producţiei şi controlul riguros al costurilor.

Aproape 200 de fermieri au protestat ieri în faţa fabricii Danone din Bucureşti sub forma unui car mortuar şi legaţi în lanţuri. Protestatarii au provenit din mai multe judeţe ale ţării, precum Ilfov, Prahova, Giurgiu, Călăraşi şi Braşov.

Sediul "Albalact" a fost pichetat de 200 producători de lapte din trei judeţe

Fabrica companiei Albalact din Oiejdea, judeţul Alba, a fost pichetată ieri, de aproximativ 200 de membri ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, din judeţele Alba, Hunedoara şi Sibiu. Aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că negocierile dintre producători şi procesatori, referitoare la preţul laptelui, nu au dus la niciun rezultat. Liderul Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, filiala Alba, Ioan Radu Moldovan, a declarat că preţul laptelui la producător este foarte mic, în alte ţări din Uniunea Europeană acesta fiind între 0,42 şi 0,45 euro/litru. "În acelaşi timp, preţul de vânzare al laptelui în magazinele din România este de 1-1,8 euro/litru, iar în ţările membre U.E. preţul este de 0,8 - 1 euro/litru. Considerăm că acest fapt dezavantajează considerabil producătorul autohton de lapte, ducând la falimentarea acestuia, concomitent cu înregistrarea de profituri uriaşe în contul procesatorului", a mai declarat Ioan Radu Moldovan.

Acesta a mai spus că sindicaliştii care au protestat ieri livrează zilnic companiei Albalact între 20 şi 30.000 de litri de lapte.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cine doreste sa verifice o statistica interesanta www.milkprices.nl . e de vazut ce scrie la remarks si comparat ce se intimpla in Romania. De asemenea este interesant ca preturile sunt in kg si nu pentru 1 lt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb