Protestele din Egipt alimentează plasamentele în petrol şi aur

Alina VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2011

Cotaţia ţiţeiului a înregistrat cel mai mare avans de după 2009

Preţul aurului, în cea mai mare creştere din ultimele 12 săptămâni

Pieţele unor materii prime s-au înscris pe un curs ascendent la finele săptămânii trecute, în contextul protestelor din Egipt, îndreptate împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, aflat în fruntea ţării de 30 de ani.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pe piaţa petrolului şi cea a metalelor preţioase. Cotaţia ţiţeiului brut a consemnat cel mai important avans din septembrie 2009 până la momentul actual, investitorii temându-se că revoltele din Egipt s-ar putea răspândi în ţările producătoare de petrol din Orientul Mijlociu.

Preţul petrolului cu livrare în martie a crescut cu 3,70 dolari (4,3%) la New York Mercantile Exchange, ajungând la 89,34 dolari barilul. Pe întreaga săptămână trecută, cotaţia ţiţeiului a urcat cu 0,3% pe piaţa americana, iar în ultimul an a câştigat 21 de procente. Vineri, la New York, a fost tranzacţionat un volum record de contracte pe ţiţei, în sesiunea electronică: 1,39 milioane. Recordul anterior a fost stabilit în 13 aprilie 2010 - 1,35 milioane de contracte.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a crescut cu 2,03 dolari (2,1%) vineri, la 99,42 dolari/baril. Acesta a fost cel mai ridicat preţ de închidere din 26 septembrie 2008 până în prezent. Diferenţa mare dintre preţul de pe piaţa europeană şi cea americană are la bază creşterea stocurilor de petrol din SUA.

Analiştii arată că protestele din Egipt sau cele din Tunisia nu afectează prea mult piaţa ţiţeiului, însă dacă astfel de manifestaţii vor avea loc în Arabia Saudită, atunci "situaţia se va schimba total". (N.R. - Arabia Saudită este cel mai mare exportator mondial de petrol).

Pe piaţa metalelor preţioase, cotaţia aurului a înregistrat, vineri, cea mai mare creştere din ultimele 12 săptămâni, în condiţiile în care escaladarea tensiunilor din Egipt a generat un interes sporit pentru plasamente sigure.

Preţul aurului cu livrare în aprilie a urcat cu 21,90 dolari (1,7%), la 1.341,70 dolari uncia la Comex New York. Creşterea a fost cea mai mare de după 4 noiembrie 2010. Preţul aurului a atins nivelul maxim istoric la data de 7 decembrie 2010: 1.432,50 dolari uncia.

Preţul argintului cu livrare în martie a urcat cu 88,8 cenţi (3,3%) vineri, la 27,919 dolari/uncie, acesta fiind cel mai important câştig de după 28 decembrie.

Cafeaua, la maximul ultimilor 13 ani

Preţul cafelei Arabica a crescut, vineri, până la nivelul maxim al ultimilor 13 ani, pe fondul semnalelor privind declinul producţiei din Brazilia şi Columbia, cei mai mari cultivatori mondiali de profil. Astfel, pe piaţă sunt temeri că cererea va depăşi oferta.

Cotaţia cafelei Arabica cu livrare în martie a crescut cu 8,05 cenţi (3,4%), încheind ziua de vineri cu 2,45 livra la ICE Futures din New York (o livră = aproximativ 500 de grame). Anterior, preţul urcase la 2,4635 dolari livra - cel mai ridicat din iunie 1997 până acum.

Săptămâna trecută, preţul cafelei Arabica a crescut cu 1,9%, iar în ultimul an - cu 84%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb