PROVOCĂRI ŞI STRATEGII, PE AGENDA SUMMITULUI CONSILIULUI EUROPEAN Viitorul Europei, dezbătut la Sibiu

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 mai 2019

Viitorul Europei, dezbătut la Sibiu

Membrii Consiliului European se întâlnesc, astăzi, de Ziua Europei, la Sibiu, în contextul în care Uniunea s-a confruntat în ultima vreme cu multe provocări, pornind de la Brexit-ul care încă nu s-a finalizat, continuând cu migraţia permanentă a persoanelor refugiate din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, şi terminând cu tendinţele naţionaliste ale unor guverne cum sunt cele de la Roma, Budapesta, Varşovia şi Bucureşti.

La iniţiativa preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, şefii de stat sau de guverne din Uniunea Europeană vor dezbate şi vor adopta o declaraţie, în cadrul summitului informal de la Sibiu, cu privire la agenda strategică pentru perioada 2019-2024. Donald Tusk a transmis: "Vă propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, trimiţând un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune. (...) Ca urmare a discuţiilor de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE 2019-2024, care va fi adoptată la Consiliul European din iunie".

La eveniment vor fi prezenţi şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, precum şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Draftul privind Agenda Strategică a Uniuniii Europene pentru perioada 2019-2024 este structurat pe patru capitole prioritare: protejarea cetăţenilor şi a libertăţilor; dezvoltarea economiei Uniunii; construirea unui viitor ecologic echitabil şi incluziv; promovarea intereselor şi valorilor Europei în lume.

În privinţa protejării cetăţenilor şi libertăţilor, în draftul agendei se arată că Europa ar trebui să fie un loc în care oamenii se simt liberi şi în siguranţă. De aceea, statele membre ale UE trebuie să apere drepturile cetăţenilor, libertăţile acestora de riscurile existente şi de ameninţările emergente.

Asigurarea securităţii ar trebui, conform agendei, să fie realizată prin protejarea eficientă a frontierelor externe, lupta împotriva terorismului şi a crimei organizate, abordarea ameninţărilor hibride şi combaterea acestora, securitate cibernetică.

Consiliul European consideră că este nevoie ca principiile democratice să fie protejate în continuare prin respectarea statului de drept şi lupta împotriva dezinformării.

În privinţa migraţiei, care a iscat des­tule controverse din cauza atitudinii intransigente a guvernelor de la Roma şi Budapesta, draftul agendei strategice ce va fi dezbătut, astăzi, la Sibiu, arată că este necesară combaterea migraţiei ilegale, dar şi reformarea politicii UE în materie de azil, precum şi asigurarea bunei funcţionări a sistemului existent în spaţiul Schengen.

Legat de valorile şi libertăţile promovate de Uniunea Europeană, ar fi nevoie, conform documentului, de protejarea libertăţilor individuale şi implicarea în acest demers a cetăţenilor, societăţii civile şi a organizaţiilor.

Al doilea capitol al viitoarei agende strategice se referă la dezvoltarea bazei economice a Uniunii sub deviza "Modelul european pentru viitor". Conform documentului, o bază economică puternică este de o importanţă esenţială pentru prosperitatea şi competitivitatea Europei, precum şi pentru rolul său pe scena mondială. Acest lucru ar trebui realizat printr-o abordare integrată a provocărilor actuale şi emergente la nivel mondial, tehnologic, de securitate şi durabilitate şi conectarea tuturor politicilor şi dimensiunilor relevante. Printre politicile relevante se regăsesc Piaţa Unică, elaborarea unei strategii industriale, asigurarea unei impozitări echitabile şi eficiente. De asemenea, oficialii europeni consideră că este necesar ca Uniunea şi statele membre să investească în abilităţile şi educaţia cetăţenilor, să promoveze inovarea şi cercetarea, să încurajeze şi să sprijine publicul prin investiţii private, inclusiv în infrastructură, să promoveze agricultura durabilă.

Un accent deosebit va fi pus pe promovarea unor condiţii de concurenţă echitabilă prin asigurarea unei concurenţe loiale, combaterea practicilor neloiale şi, a riscurilor de securitate şi asigurarea lanţurilor strategice de aprovizionare.

Importantă pentru următorii cinci ani este, conform draftului agendei, adoptarea tranziţiei digitale prin dezvoltarea inteligenţei artificiale, promovarea accesului, partajării şi utilizării datelor şi asigurarea conectivităţii.

Cel de-al treilea punct prioritar pentru viitorul Uniunii Europene îl reprezintă construirea unui viitor mai ecologic, mai echitabil şi mai incluziv. Draftul agendei strategice dezbătut, astăzi, la summitul de la Sibiu al Consiliului European, arată că Europa ar trebui să rămâ­nă un model de incluziune şi de sus­tenabilitate, cuprinzând schimbările aduse de tranziţia verde, evoluţiile tehnologice şi globalizare, asigurându-se în acelaşi timp că nu lasă pe nimeni în urmă.

De aceea, ar trebui asigurate sustenabilitatea prin accelerarea tranziţiei spre energia verde şi creşterea independenţei energetice. De asemenea, ar trebui să profităm de oportunităţile economice oferite prin tranziţia verde şi investirea în mobilitate.

În privinţa incluziunii, ar trebuie reduse, prin politicile de coeziune la nivel european, inegalităţile şi disparităţile, precum şi realizarea unei protecţii sociale adecvate, inclusiv prin piaţa forţei de muncă. Totodată, este necesară conservarea mediului şi a climatului, protejarea consumatorilor, a sănătăţii cetăţenilor şi realizarea investiţiilor în cultură.

Ultimul capitol al viitoarei Agende Strategice 2019-2024 care va fi dezbătută în cadrul summitului de la Sibiu arată că este necesară promovarea intereselor şi valorilor Europei în lume. În document se spune că numai unite, statele mebre pot ajuta la modelarea imediată a vecinătăţii şi a mediului înconjurător în beneficiul europenilor. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să fie mai atentă şi mai eficientă în apărarea intereselor sale şi intereselor statelor membre.

Apărarea acestor interese poate fi realizată prin acordarea priorităţii şi afirmarea intereselor economice, politice şi de securitate europene; asigurarea coerenţei şi eficacităţii politicilor externe în acest scop; promovarea păcii, stabilităţii şi prosperităţii în vecinătatea Uniunii şi susţinerea perspectivei europene a altor state europene; poziţionarea Europei ca un agent global în noul context strategic; stimularea investiţiilor şi cooperării europene în domeniul apărării (inclusiv cu NATO).

Totodată, la nivel global, Uniunea Europeană va milita pentru menţinerea şi dezvoltarea ordinii multilaterale bazată pe reguli, asigurarea deschiderii şi corectitudinii, urmărirea unei politici comerciale solide, ambiţioase şi echilibrate, inclusiv prin intermediul acordurilor de liber schimb, bazate pe reciprocitate şi avantaje reciproce. De aceea, Europa va fi promovată ca model de cooperare, de pace, de democraţie şi de respectare a drepturilor omului.

În privinţa provocărilor globale, draftul agendei susţine că UE trebuie să exercite o poziţie de lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice, să coopereze cu partenerii săi (ţările de origine şi de tranzit) în privinţa migraţiei şi să promoveze dezvoltarea durabilă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb