Premierul desemnat Lucian Croitoru şi-a început negocierile cu partidele politice pentru formarea unui Guvern care să obţină votul de încredere al Parlamentului.
Ieri, Lucian Croitoru a avut o dis-cuţie cu liderii PD-L, în urma căreia, a afirmat că "se simte încurajat" şi că liberal-democraţii sunt "flexibili" pentru o formulă de guvernare.
Liderul PD-L, Emil Boc, chiar a subliniat că partidul său "nu se cantonează" de niciun minister şi că îşi arată toată disponibilitatea de a sus-ţine politic Guvernul Croitoru.
În urma discuţiilor de la sediul PD-L, Lucian Croitoru a menţionat că preferă un Executiv care să beneficieze de o majoritate parlamentară, în detrimentului unuia de uniune naţională.
Pentru a obţine, însă, o majoritate parlamentară, Lucian Croitoru ar avea nevoie de susţinerea partidelor parlamentare care şi-au anunţat, deja, sprijinul pentru Klaus Johannis - PSD, PNL, UDMR şi minorităţi. Iar premierul desemnat pare dis-pus la orice copromis cu partidele, în special PSD, pentru obţinerea unei majorităţi în Legislativ.
• Croitoru le transmite social-democraţilor să facă trei propuneri pentru Ministerul de Interne
Lucian Croitoru le-a transmis social-democraţilor să facă trei nominalizări pentru postul de ministru al Adminsitraţiei şi Internelor, minister responsabil cu organizarea alegerilor prezidenţiale - mărul de discordie între PSD şi PD-L, care a dus la ruperea Guvernului.
PSD a acuzat în repetate rânduri că Băsescu şi PD-L vor să fraudeze alegerile cu acest minister şi că intenţia preşedintelui Băsescu şi a PD-L este să îl păstreze pe Vasile Blaga la conducerea Administraţiei şi Internelor pentru a superviza organizarea lor.
Reacţia social-democraţilor a venit instant, PSD-iştii susţinând că "Lucian Croitoru face o falsă ofertă", sugerată în cadrul negocierilor cu PD-L.
La rândul lor, liberalii au declarat că vor trimite preşedintelui Traian Băsescu o scrisoare prin care să îi ceară să-l desemneze premier pe Klaus Johannis şi să-i retragă mandatul lui Lucian Croitoru. Preşedintele PNL Crin Antones-cu a menţionat că va prezenta scrisoarea şi PSD, UDMR şi grupului minorităţilor pentru a o semna dacă doresc.
• Băsescu ia în calcul orice variantă pentru rezolvarea crizei politice
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că pentru deblocarea crizei politice este obligat să ia în calcul toate variante posibile.
Acestea ar fi, conform şefului statului, prezentarea unui al doilea Cabinet dacă nu va fi validat cel format de Lucian Croitoru, amânarea deciziei până după prezidenţiale sau dizolvarea Parlamentului. Potrivit NewsIn, Băsescu a subliniat că dizolvarea Parlamentului "este de nedorit", dar nu poate fi exclusă ca soluţie constituţională de deblocare a unei crize politice: "Nu-mi doresc dizolvarea Parlamentului, dar în situaţia în care nu se poate găsi o soluţie constituţională care sa ducă la instalarea unui nou Guvern, dizolvarea Parlamentului este o soluţie de ieşire din blocaj. De fapt, atunci când politicienii nu găsesc o soluţie, cel chemat să o dea este poporul".
Preşedintele a încheiat, precizând că măsura pe care o va lua va ţine cont de relaţia ţării noastre cu FMI şi UE în privinţa tranşelor de împrumut.