PSD E LA BUTOANE:  Alba-neagra în Senat, cu legea carantinării şi izolării

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 14 iulie 2020

Alba-neagra în Senat, cu legea carantinării şi izolării

Marcel Ciolacu, PSD: "Proiectul de act normativ a fost modificat în Camera Deputaţilor în proporţie de 80%, dar mai sunt multe lucruri de clarificat"

Florin Roman, PNL: "Cei de la PSD încep să reuşească ceea ce şi-au propus: să ne izoleze ca ţară de restul Europei"

Dan Barna, USR: "PSD se joacă cu sănătatea românilor"

Când nu ai majoritate parlamentară, dar eşti la guvernare, trebuie să joci cum îţi cântă alţii. Liberalii şi-au dorit mult anul trecut să dea jos guvernul Dăncilă, să preia frâiele guvernării, dar, odată cu începerea pandemiei s-au trezit în faţa unui Parlament ostil, în care s-a constituit o majoritate de conjunctură alcătuită din PSD, ALDE, Pro România şi UDMR. De două luni încoace această majoritate pune accent pe drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor infectaţi cu Sars-Cov 2 şi consideră că măsurile pe care liberalii vor să le impună prin legea carantinării şi izolării sunt oribile, menite să transforme România într-un lagăr medical, în care libertatea cetăţenilor va fi strâns limitată.

În această apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor infectaţi cu noul coronavirus cei mai vocali sunt social-democraţii, adică tocmai cei care aplaudau în urmă cu aproape doi ani reprimarea demonstraţiei paşnice din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei, împotriva guvernului Dăncilă.

Este un nou paradox al democraţiei româneşti, aşa cum istoria ultimilor 30 de ani ne-a oferit în privinţa clasei politice.

Dar să revenim la proiectul de act normativ care a încins clasa politică dâmboviţeană şi care a fost prezentat pe larg în ediţiile de luni şi vineri ale Ziarului BURSA.

Legea carantinării şi izolării nu va fi votată în plenul Senatului, până când premierul Ludovic Orban şi Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii nu se vor prezenta în faţa majorităţii parlamentare pentru a lămuri toate aspectele aflate în discuţie în acest moment, a declarat, ieri, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, în urma unei şedinţe furtunoase a Comitetului Executiv al social-democraţilor, în care a fost acuzat de pactizare cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu liderii PNL.

Marcel Ciolacu a mai spus: "Este vorba despre o lege proastă. Am încercat la Camera Deputaţilor să avem cu organizaţiile neguvernamentale un punct de vedere transparent asupra legii. Vom continua la Senat dezbaterile cu Consiliul Superior al Magistraturii şi cu organizaţiile neguvernamentale. În actualele condiţii, nu putem accepta această lege şi nu putem vota această lege. Singurul membru al guvernului care a venit să susţină această lege a fost secretarul de stat Raed Arafat. Premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii - Nelu Tătaru şi ministrul Justiţei nu au venit în Parlament să susţină legea. Proiectul de act normativ a fost modificat în Camera Deputaţilor în proporţie de 80%, dar mai sunt multe lucruri de clarificat. Ca să arăt că sunt responsabil, nu am blocat legea la Camera Deputaţilor şi am înaintat-o la Senat, care este for decizional".

Preşedintele interimar al PSD a precizat că a discutat cu colegii săi de partid, Robert Cazanciuc şi Titus Corlăţean, pentru ca proiectul votat de Camera Deputaţilor să nu fie modificat substanţial în Senat şi să nu fie introduse articole noi, pentru a se păstra principiul bicameralismului şi a nu fi întors în Parlament de Curtea Constituţională.

Florin Roman: Jocuri social-democrate, împotriva intereselor cetăţenilor

Marcel Ciolacu susţine că un astfel de proiect trebuia discutat la Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, de reprezentanţii partidelor politice parlamentare, de specialiştii din domeniu şi de jurişti pentru a exista un consens înainte ca Parlamentul să se pronunţe cu privire la acest act normativ.

Imediat după declaraţiile liderului PSD, Guvernul a precizat că nici premierul Ludovic Orban şi nici miniştrii din Cabinet nu au primit vreo invitaţie la dezbaterile parlamentare pe marginea legii privind carantina şi izolarea, dar au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului "ori de câte ori sunt invitaţi sau solicitaţi în mod oficial".

Florin Roman, liderul deputaţilor liberali a declarat pentru Ziarul BURSA:

"Cei de la PSD încep să reuşească ceea ce şi-au propus: să ne izoleze ca ţară de restul Europei. Cei din PSD sunt principalii vinovaţi de creşterea numărului de cazuri de infectări, prin blocarea legii care ar permite Guvernului să ia măsuri de izolare şi carantinare a persoanelor bolnave. În PSD vor fi alegeri interne şi ceea ce se întâmplă acum în interiorul acestui partid este o reglare de conturi. Mai exact, Şerban Nicolae vrea să îi arate lui Marcel Ciolacu că nu este preşedintele PSD. Iar toate aceste jocuri de culise social-democrate se întâmplă în detrimentul cetăţenilor României cărora mai multe state europene le impun restricţii de deplasare din cauza modului în care PSD înţelege să ne comportăm în actuala pandemie".

Referitor la o eventuală reintroducere a stării de urgenţă în cazul în care PSD va continua să blocheze Guvernul în lupta împotriva pandemiei, Florin Roman ne-a spus: "Noi vom lua toate măsurile necesare pe care ni le vor impune epidemiologii. Toate deciziile pe care le-am luat au fost în funcţie de ceea ce ne-au recomandat specialiştii. Dacă specialiştii ne recomandă o măsură, noi adoptăm acea măsură. Vom aştepta să vedem ce decide PSD, pentru că, în conformitate cu Constituţia, deciziile le ia majoritatea, iar noi, liberalii, suntem minoritari în Parlament".

Scânteile din Comitetul Executiv întreţinute de fosta gardă din jurul lui Liviud Dragnea

Dezbaterile cu privire la legea carantinării şi izolării au fost încinse în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Marcel Ciolacu a pledat în favoarea amendării legii carantinei şi votarea ei şi de către Senat. El le-a transmis colegilor de partid că preşedintele Klaus Iohannis poate reintroduce starea de urgenţă în lipsa unei legislaţii care să permită Guvernului să acţioneze. De asemenea, juriştii PSD au arătat la şedinţa CEX că nu trebuie făcute modificări radicale faţă de varianta venită de la Cameră pentru că legea ar putea fi atacată la Curtea Constituţională pe motiv că se încalcă principiul bicameralismului. Printre social-democraţii care nu sunt de acord cu respectivul act normativ se numără Ionel Arsene, Viorica Dăncilă, Dumitru Buzatu, Şerban Nicolae, Lia Olguţa Vasilescu, care susţin că legea ar trebui respinsă de Parlament. Adică exact social-democraţii care au susţinut toată lupta antijustiţie declanşată în urmă cu trei ani de Liviu Dragnea.

În legătură cu proiectul de act normativ, liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, a declarat: "Prin această lege se îngrădesc foarte mult din drepturile şi libertăţile cetăţenilor în această ţară. Sunt de acord că nu putem să-i lăsăm pe cei care sunt infectaţi cu acest virus să umble dezlegaţi pe stradă. Trebuie făcut un cadru legislativ, dar ceea ce a venit de la Guvernul României înseamnă o lege care îngrădeşte foarte mult drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Eu nu vreau să mă trezesc în situaţia în care eu sau familia mea să fim luaţi de pe stradă de poliţia medicală. Vreau ca copiii noştri, dacă suntem infectaţi, să fie luaţi de cineva din familie nu de către stat (...) Nu sunt de acord cu actuala formă şi trebuie să găsim un cadru legislativ prin care aceste persoane (n.red - persoanele infectate) să fie obligate să fie internate. Nu sunt mulţumit de modificările pe care le-au adus colegii mei la Camera Deputaţilor. Aştept să vedem modificările pe care le vor face colegii mei la Senat. Sunt foarte multe care mă nemulţumesc. De exemplu, faptul că în continuare vorbim de carantinarea bunurilor. Proprietatea privată este garantată de Constituţia României".

Până la urmă, cu 40 de voturi pentru şi 10 împotrivă, conducerea PSD a decis să dezbată şi să amendeze legea carantinei în Senat.

În privinţa legii carantinării, Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului a solicitat sâmbătă un punct de vedere al Guvernului cu privire la existenţa acestor măsuri şi în alte ţări. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a transmis, ieri, senatorilor din Comisia juridică un document, care conţine un rezumat al măsurilor legislative privind carantina şi izolarea în alte ţări europene în caz de epidemie. Exemplele oferite de Arafat sunt Finlanda, Austria, Irlanda, Marea Britanie, Slovenia şi Suedia.

USR: Tergiversarea de către Senat a proiectului de lege, inexplicabilă

Adoptarea proiectului privind carantina şi izolarea a devenit o urgenţă în condiţiile în care, după decizia Curţii Constituţionale, în România nu mai există bază legală pentru internarea obligatorie şi carantinarea celor infectaţi cu coronavirus sau a celor suspecţi.

În legătură cu disputa politică privind legea carantinării şi izolării, Uniunea Salvaţi România condamnă "modul cinic în care PSD joacă politic atât de importantul subiect al sănătăţii românilor" şi a cerut social-democraţilor să nu blocheze dezbaterea şi adoptarea legii carantinei şi izolării în condiţiile în care autorităţile nu au instrumentele necesare pentru a gestiona pandemia, iar numărul persoanelor bolnave de COVID-19 creşte alarmant de la o zi la alta.

"PSD se joacă cu sănătatea românilor. Legea carantinei este necesară şi trebuie adoptată de urgenţă. Da, este adevărat că proiectul a venit cu întârziere de la Guvern, o nouă bâlbă dintr-un lung şir care poate fi imputat actualului Executiv. Dar, PSD şi aliaţii săi trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi să nu transforme o situaţie proastă într-o catastrofă sanitară doar pentru că vin două rânduri de alegeri şi pentru că îşi fac calcule cinice pe spatele românilor. Toate partidele trebuie să înţeleagă că nu pot să-şi vadă propriul interes în timp ce ţara traversează o criză. Ne confruntăm cu cea mai gravă criză sanitară din timpul vieţii noastre, iar vechile partide politice trebuie să abandoneze jocul practicat în ultimii 30 de ani", a declarat Dan Barna, preşedintele USR, conform unui comunicat de presă emis de formaţiunea politică.

Liderul USR arată că proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptat de Camera Deputaţilor joi, în regim de urgenţă, la trei zile de la înregistrare. Proiectul urma să fie dezbătut şi adoptat de Senat în condiţii similare, dar, la solicitarea PSD, votul final nu a avut loc la finalul săptămânii trecute. Ba chiar, nu au fost finalizate nici măcar dezbaterile în comisiile de specialitate, motiv pentru care proiectul poate fi adoptat cel mai devreme în şedinţa de marţi a Senatului.

Tergiversarea este cu atât mai inexplicabilă, remarcă USR, cu cât social-democraţii ştiu foarte bine că, după adoptarea de către plenul Senatului, mai trebuie să treacă cel puţin cinci zile (două pentru eventuala depunere a unei sesizări la CCR, trei zile după promulgare) înainte ca legea să intre în vigoare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb