PSD propune un Guvern cu 13 ministere şi impozitare diferenţiată

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 1 octombrie 2010

Ponta: "Va fi un aport pe care societăţile financiare şi societăţile de asigurări şi de brokeraj trebuie să îl aibă la ieşirea din criză. Criza mondială nu a fost provocată nici de profesori, nici de medici, nici de militari sau de poliţişti, ci de structurile financiare".

Ponta: "Va fi un aport pe care societăţile financiare şi societăţile de asigurări şi de brokeraj trebuie să îl aibă la ieşirea din criză. Criza mondială nu a fost provocată nici de profesori, nici de medici, nici de militari sau de poliţişti, ci de structurile financiare".

Un Guvern format din 13 ministere şi înlocuirea cotei unice cu un sistem progresiv de impozitare: acestea sunt câteva dintre principalele reforme pe care PSD vrea să le implementeze în situaţia în care va ajunge la guvernare.

Liderii PSD au prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, programul de guvernare al partidului pentru perioada 2012-2020, care urmează să fie validat de către Congresul formaţiunii, pe 16 octombrie. Documentul cuprinde peste 600 de pagini şi poate suferi modificări până la data asumării de către Congres, potrivit liderilor PSD.

Impozitarea capitalului, mai puţin a muncii

Preşedintele PSD Victor Ponta a precizat că unul dintre principiile care stau la baza programului de guvernare este că impozitarea se va adresa, în principal, către capital şi nu spre muncă, protecţia socială fiind un obiectiv prioritar al PSD, alături de educaţie şi sănătate.

Surse din PSD, citate de Mediafax, susţin că social-democraţii lucrează cu o variantă de taxare a veniturilor în trei trepte. Veniturile anuale mai mici de 12.000 de lei ar urma să nu fie impozitate, iar veniturile lunare de peste 12.000 lei ar urma să fie impozitate cu 35%.

Sursele citate susţin că PSD ar putea propune o cotă unică de impozit pe profit, variantele luate în calcul fiind între 12 şi 16%. Aceleaşi surse au susţinut că mai mulţi lideri ai PSD ar opta pentru un impozit pe profit de 12%, ţinând cont şi de faptul că Bulgaria are un impozit de 10%.

Taxe pe tranzacţii financiare

De asemenea, Victor Ponta a menţionat că va propune introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, pentru societăţile financiare şi de brokeraj. Ponta nu a avansat o eventuală valoare a acestei taxe, dar a precizat că aceasta va fi după modelul propus de socialiştii europeni.

Victor Ponta a susţinut că o asemenea taxă ar putea să aducă veni-turi bugetare suplimentare şi va regulariza exporturile de capital: "Va fi un aport pe care societăţile financiare şi societăţile de asigurări şi de brokeraj trebuie să îl aibă la ieşirea din criză. Criza mondială nu a fost provocată nici de profesori, nici de medici, nici de militari sau de poliţişti, ci de structurile financiare".

Acord cu FMI, doar de auditare

În ceea ce priveşte relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Victor Ponta a precizat că social-democraţii doresc un acord cu FMI, dar nu de împrumut, ci de auditare, în comun cu Comisia Europeană: "Vrem un acord prin care să nu mai luăm bani cu împrumut, că deja am luat în doi ani mai mult decât a luat Ceauşescu, iar banii au fost cheltuiţi de domnul Băsescu ca să se realeagă preşedinte. Vrem un acord care să fie o garanţie pentru pieţele internaţionale şi pentru bănci asupra faptului că politica guvernului român este res-ponsabilă şi respectă indicatorii financiari şi macroeconomici necesari".

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năs-tase, a precizat că soluţiile propuse în proiectul de guvernare "nu sunt bătute în cuie", specialiştii partidului efectuând încă modelări macroeconomice: "Tema noastră centrală nu este impozitarea, ci problema esenţială este cum realizăm mai multe locuri de muncă, cum reuşim să atingem obiectivele propuse în această viziune de guvernare. Impozitarea este un mijloc ca să asigurăm o colectare cât mai bună a unor resurse la buget şi cum să evităm o superpolarizare socială".

Aderarea la zona euro, în funcţie de preluarea guvernării

Năstase a precizat, răspunzând unor întrebări, că varianta de impozitare progresivă cu o cotă maximală de 45% a fost discutată iniţial în partid, însă aceasta nu a mai fost luată în considerare, întrucât s-a constatat că ar fi fost foarte puţini contribuabili care se încadrau în ultima treaptă de impozitare.

Întrebat care este obiectivul asumat de PSD, în eventualitatea accederii la guvernare, în ceea ce priveşte aderarea la moneda euro, Adrian Năstase a răspuns: "Depinde de momentul în care vom veni la guvernare. Dacă dezechilibrele macroeconomice se vor amplifica, evident că va fi dificil să atingem nivelul de 3% deficit bugetar".

Cum arată cabinetul propus de PSD

Cele 13 ministere propuse de PSD sunt: Finanţe şi Economie; Agricultură şi Dezvoltare Rurală; Muncă şi Protecţie Socială; Sănătate şi Familie; Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport; Administraţie, Interne şi Dezvoltare Regională; Industrie, Comerţ, Turism şi Mediu de Afaceri; Mediu, Ape şi Păduri; Afaceri Externe; Cultură, Culte şi Minorităţi; Justiţie; Apărare şi Securitate Naţională; Infrastructură şi Construcţii.

PSD mai intenţionează includerea în Cabinet şi a patru miniştri delegaţi reponsabili de atragere de fonduri europene; control guvernamental; politici publice şi implementarea reformelor; dialog social, relaţia cu sindicate şi societatea civilă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca daca ar tranzactiona si ar vedea lichiditatea din prezent care face ca multe dintre firmele de brokeraj sa fie la limita rentabilitatii sau chiar sa lucreze in pierdere, nu ar crede ca se pot obtine venituri suplimentare la buget ci si-ar da seama ca ar fi doar inca un mijloc pentru a dobori piata de capital cu totul.

    Dar nu prea inteleg cum PSD doreste sa fie impozitate in primul rand firmele, asa ca vrea sa reduca impozitul pe profit la 12%, si vrea sa avantajeze angajatii, crescand impozitul pe salarii de la 16% la 35%. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb