PSD şi ALDE, din nou împotriva vântului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 iunie 2019

PSD şi ALDE, din nou împotriva vântului

PSD şi ALDE continuă politica iliberală, anti-europeană. Cele două partide sunt singurele formaţiuni politice parlamentare care nu au semnat protocolul promovat de preşedintele Klaus Iohannis. PSD şi ALDE ar trebui să aibă şi dreptate, conform cu judecata lui Boris Vian, care susţinea că întotdeauna masele se înşeală şi indivizii au dreptate.

Problema este că Tăriceanu îşi justifică refuzul prosteşte: "Acordul politic miroase a capcană sau a şmecherie prin care preşedintele să-şi mai adauge o şansă în plus pentru un nou mandat. Ne face, practic, o propunere celor din PSD şi ALDE să îl susţinem pentru al doilea mandat".

Adică Tăriceanu refuză să pună în aplicare solicitarea maselor populare pentru foloase aşa-zise de partid sau chiar personale, ţinând cont de faptul că liderul ALDE a anunţat că doreşte să candideze la alegerile prezidenţiale.

La rândul său, PSD a refuzat protocolul spunând că acesta nu conţine "şapte aspecte vitale", printre care se numără şi "condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii ale statului", ceea ce este complet neconvingător.

Faptul că nu sunt pomenite cele "şapte aspecte vitale", pe care le doreşte PSD, nu înseamnă că nu poate agrea un protocol în vederea unui scop pe care nu îl respinge. De aici rezultă că uneori masele au dreptate, iar indivizii nu. Nu şi nu.

Patru dintre partidele parlamentare au semnat, ieri, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, propus de preşedintele Klaus Iohannis, după alegerile europarlamentare şi referendumul din 26 mai. Liderii PNL, USR, Pro România şi PMP s-au declarat de acord cu prevederile acestui pact naţional, care nu contravine intereselor externe şi interne ale ţării noastre. De la evenimentul solemn de la Palatul Cotroceni a lipsit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat că Uniunea este de acord cu textul acordului, dar nu va putea fi prezent la semnare, din cauza unei deplasări în străinătate.

Liderul UDMR a precizat că va semna săptămâna viitoare Acordul Politic Naţional şi îi va înmâna preşedintelui Iohannis şi o serie de observaţii şi propuneri legate de relaţia dintre majoritate şi minorităţi.

Cu prilejul semnării acordului, preşedintele Klaus Iohannis a declarat: "PSD nu a înţeles voinţa cetăţenilor exprimată la votul pentru scrutinele din 26 mai, ci a simulat că înţelege. Românii vor şti cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum este nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă. Trebuie să revenim la o normalitate europeană bazată pe respectarea statului de drept. (...) Sunt foarte bucuros că astăzi(n.r.- ieri) semnăm noi cinci acest Acord Naţional. Această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alţii. Lista semnatarilor rămâne deschisă. E posibil ca şi alţii să revină la gânduri mai bune".

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a menţionat că acordul poate pune bazele realizării unei democraţii autentice, care să permită fiecărui cetăţean să-şi găsească dreptatea. Liderul liberal consideră că partidele politice trebuie să ţină cont de voinţa cetăţenilor exprimată la scrutinul din 26 mai, deoarece "suveranitatea aparţine poporului".

Liderul USR, Dan Barna a precizat: "Am semnat acordul pentru că el conţine ceea ce, de trei ani, USR a susţinut: că România trebuie să fie un stat de drept, cu o justiţie independentă. Acest pact este prima piesă dintr-o construcţie care trebuie să conţină şi iniţiativa «Fără penali în funcţii publice». Putem să o introducem în Constituţie. Acest acord naţional este un prim pas dintr-o construcţie în care să transformăm Curtea Constituţională într-un arbitru neutru şi imparţial".

Victor Ponta, preşedintele Pro România, este de acord cu pactul propus de Klaus Iohannis, deoarece principiile incluse în el sunt corecte şi sunt benefice pentru societatea româneas­că. Ponta a spus: "O justiţie independentă, apolitică, reprezintă o condiţie fără de care nu putem progresa ca societate. Oamenii politici trebuie să-şi dea mâna când e vorba despre interesele naţionale. Referitor la Justiţie, am susţinut ca nimeni să nu fie mai presus de lege. Eu am dovedit că m-am supus legii, judecătorilor. Cei care se opun au de pierdut mai devreme sau mai târziu".

La rândul său, liderul PMP, Eugen Tomac, a menţionat că membrii formaţiunii sale politice au înţeles mesajul transmis de cetăţeni şi doresc să fie parte la deciziile mari din Uniunea Europeană. El a menţionat că PMP îşi doreşte ca preşedintele ţării să inţieze acorduri naţionale şi pentru educaţie, sănătate şi chiar pentru Republica Moldova.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat pe 5 iunie, la finalul consultărilor cu partidele, că propune tuturor formaţiunilor parlamentare semnarea unui acord naţional pentru anularea tuturor modificărilor contestate aduse de PSD, ALDE şi UDMR legislaţiei din justiţie.

Acordul conţine următoarele prevederi: transpunerea în legislaţie a răs­punsurilor de la referendum, dar şi transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare integrităţii în funcţiile publice, modificarea legislaţiei din justiţie în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneţia, GRECO, MCV.

Textul integral al proiectului de acord:

"România este o democraţie vie şi vibrantă, în care cetăţenii sunt activ dedicaţi apărării libertăţii, păstrării şi respectării regulilor şi principiilor unui stat de drept autentic, precum şi continuării luptei împotriva corupţiei;

Românii îşi doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, aşa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;

România rămâne profund ataşată principiilor şi valorilor europene. Nu există altă opţiune pentru ţara noastră decât aceea a consolidării democraţiei şi a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiţie independentă şi cu instituţii ale căror atribuţii în combaterea corupţiei sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale şi constructive între instituţiile statului înseamnă, de fapt, mai puţină prosperitate şi securitate pentru cetăţeni şi o frână în dezvoltarea Româ­niei;

Într-un stat de drept veritabil, într-o democraţie consolidată, aşa cum îşi doresc românii să fie ţara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerinţe esenţiale precum transparenţa, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniştii şi instituţiile direct vizate şi, în primul rând, consensul social.

Având în vedere că:

- independenţa judecătorilor şi procurorilor şi eliminarea oricăror ingerinţe politice în actul de justiţie reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,

- este obligatorie eliminarea oricăror influenţe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraţilor şi excluderea oricărei posibilităţi a autorităţilor executive de a interveni asupra activităţii lor de natură jurisdicţională,

- progresele României în consolidarea independenţei sistemului judiciar, a luptei anticorupţie şi a asigurării unei func­ţionări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue.

Ţinând cont de:

- voinţa suverană a cetăţenilor români în favoarea statului de drept şi împotriva modificărilor de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, exprimată ferm şi fără echivoc la referendumul naţional din data de 26 mai 2019,

- statutul României de ţară membră a Uniunii Europene şi de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din pers­pectiva respectării principiilor şi a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,

- recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, ale Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO,

- solicitările asociaţiilor din sis­temul judiciar şi ale organizaţiilor civice,

NOI, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca toate acţiunile noastre să fie îndreptate în direcţia respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a democraţiei şi a statului de drept, a interesului public al cetăţenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranţa şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Apărarea acestor drepturi şi valori va fi o prioritate absolută pentru noi.

În acest sens, în acţiunile noas­tre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:

- Transpunerea în legislaţie a interdicţiei privind amnistia şi graţierea pentru infracţiuni de corupţie.

- Transpunerea în legislaţie a interdicţiei adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

- Transpunerea în legislaţie a măsurilor necesare asigurării integrităţii în funcţiile publice.

- Revizuirea legilor justiţiei, inclusiv a ordonanţelor de urgenţă prin care au fost modificate, în deplin şi strict acord cu avizele Comisiei de la Veneţia, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor şi Procurorilor Europeni, precum şi a rapoartelor Comisiei Europene şi GRECO.

- Adoptarea modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Comisiei Europene.

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislaţie, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în ţară, cât şi în străinătate - a exercitării depline şi efective a dreptului de vot de către cetăţenii români.

NOI, semnatarii acestui acord politic naţional, ne angajăm ca în toate luările publice de poziţie şi în acţiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană şi consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene şi aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, şi să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acţiune, principii şi valori esenţiale pentru România şi cetăţenii săi".

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ce pact sa faci cu un om care nu are cuvant !!!!!!!! Iohannis calca in picioare Constitutia, a jurat stramb pe Biblie, e samanta de scandal, afara sta cu capul plecat si in tara se da curcan !!!! Iohannis uita ca el este pentru noi, nu noi pentru el !!!! Sa respecte el in primul rand legislatia si recomandarile UE, nu sa triseze cum a facut cu referendumul !!!

    1. Virgula e gresita

    Autorul, " gigel" , uita sa mentioneze absenta udemereului de la circul din cotroceni ! O fi memoria vinovata sau asta a fost ordinul primit de la stapanul pravaliei ?!?

    1. A treia fraza din articol, citat:

      "De la evenimentul solemn de la Palatul Cotroceni a lipsit preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat că Uniunea este de acord cu textul acordului, dar nu va putea fi prezent la semnare, din cauza unei deplasări în străinătate." 

      Gigele, dupa ce ai citit doua fraze, intelectul tau a clacat.

      Ia o lingurita de zahar, ia Cavit, freaca-te la ochi! 

    Ca coalitia "Ciuma rosie" cu "statul Paralel" lipseste, arata inca o data cine sunt , "FARA NEAM si DUMNEZEU!! " din politica romaneasca.!!

    Speram ca in acest fel se vor trezi si ultimile doua milioane de alegatori ale acestor partide de hoti!! 

    Este greu de inteles barbaria Aliantei PSD-ALDE, conduse de Dragnea, in lupta de supunere a statului de drept, cu toate institutiile sale si in lupta pentru indepartarea tarii de pe drumul spre UE. Este greu de inteles cum cel mai mare partid al tarii, cu toti intelectualii sai si in toate structurile sale, BPN, CEx, Congres, au fost in stare sa asculte si a puna in practica ideile din discursurile bombastice, pline de aberatii ale lui Dragnea.

    Reactia poporului roman la alegerile din 26.05.2019 a fost una fireasca. 

    Prevederile pactului propus de Presedintele tarii sunt, de asemenea firesti, si mai ales necesare. Sa ramina scris in Constitutie ca este nelegal sa-ti bati joc de legi, de functia publica, de stat!  

    Dar, refuzind sa semneze acest pact, Alianta PSD-ALDE ne da a intelege ca, desi a scapat de Dragnea, nu-i in stare sa inteleaga necesitatile firesti ale tarii. Asta inseamna ca in adincurile haznalei pesedisto-aldiste colcaie si alti monstrii. Si daca nu intelege aceste necesitati ce sperante mai putem avea ca le va pune in practica? Niciuna! Adica, specimenii/specimenele vor continua sa-si bata joc de toti si de toate. A continua cu acest guvern de monstrii, a expune structurile statului la cine stie ce primejdii ar fi o fapta nesabuita. Asa ca in actuala situatie trecerea motiunii de cenzura ar fi strict necesara. Sper sa inteleaga acesta necessitate si citiva pesedisti mai constienti si patrioti.

    Nu se intelege ce au semnat, sigur e ceva puie monta :)))))

    Autorul este pregatit de o propaganda crasa. Se pregateste cu siguranta pentru un rol de purtator de cuvant la Cotroceni sau SRI.

    1. Gigele, nu mai insista! Te-ai facut de ris, deja, inca de ieri. Dupa o zi, ti s-a trezit neuronul din nou.

      Ce sa facem, domnu patron, daca articolul suna ca o portavoce de tinichea a cotrocenilor? Sa negam realitatea? Poate incepeti sa o vedeti si voi.

      O zi da, o zi nu. Azi ți s-a trezit neuronul, din nou.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb