PSD va sesiza Parchetul General în problema deversării viiturii de pe Siret în zona Galaţi

Ziarul BURSA #Politică / 18 iulie 2005

Partidul Social Democrat (PSD) va cere Parchetului General anchetarea responsabililor din Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi ai Direcţiei Generale a Apelor care au hotărît ca viitura de pe Siret să fie deversată în zona judeţului Galaţi. Într-o conferinţă de presă susţinută duminică, purtătorul de cuvînt al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a afirmat, citat de Rompres, că în urma unei analize efectuate la nivelul departamentelor de specialitate din PSD, s-a ajuns la concluzia că deversarea viiturii a avut ca efect inundarea unor comune din judeţul Galaţi. "Din necunoaştere şi disperaţi pentru că nu au avut soluţii anticipative, autorităţile au eliberat o viitură între patru mii şi şase mii metri pe secundă de la barajul de la Călimăneşti, aceasta fiind echivalentul debitului multianual al Dunării. Oamenii trebuie să ştie de ce s-au trezit cu apă de 3 metri în unele sate din judeţul Galaţi", a spus Diaconescu.

El a arătat că, în opinia specialiştilor din PSD, ar fi fost necesară o deversare treptată, proces care ar fi trebuit să înceapă odată cu transmiterea alertei de inundaţii.

În altă ordine de idei, Diaconescu şi-a exprimat nemulţumirea pentru faptul că autorităţile de la Bucureşti refuză să instituie starea de urgenţă. Potrivit lui Diaconescu, preşedintele României refuză acest lucru deoarece "i-ar încurca în anticipate".

"Dacă atunci cînd se pierd vieţi omeneşti, cînd sunt distruse mii de locuinţe, cînd oamenii pierd tot ce au strîns într-o viaţă, nu se consideră necesară introducerea stării de urgenţă, atunci cînd ar putea fi aceasta declarată?", a întrebat retoric purtătorul de cuvînt al PSD. De altfel, Cristian Diaconescu a făcut unele precizări conţinute în Legea n.r. 453/2004 privind regimul stării de asediu şi de urgenţă, remarcînd că la articolul 1 din lege se precizează că starea de asediu şi de urgenţă privesc situaţiile de criză, ce impun măsuri excepţionale care se instituie în cazuri determinate de apariţia unor pericole grave la adresa apărării ţării, securităţii naţionale, democraţiei constituţionale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Diaconescu a acuzat Guvernul că practică "un joc politicianist", exemplificînd prin faptul că în ultima şedinţă de guvern au fost adoptate 45 de ordonaţe de urgenţă, din care însă nici una nu se referă la situaţia actuală din ţară.

"Este moral ca în faţa poporului român să recunoaştem că avem un stat slab, cu puţine resurse de reacţie. Nu avem politicieni la înălţimea situaţiei, iar acum putem face deosebirea între oamenii de stat şi politicienii de duzină", a spus Diaconescu. El a acuzat Guvernul că este "obsedat" de alegeri anticipate şi din această perspectivă nu este în stare să disocieze între o criză şi calculele politicianiste. "Este inadmisibil să spui că ceea ce se întîmplă în ţară priveşte doar 1% din români. Sigur, Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu sunt preocupaţi să minimalizeze impactul dezastrului, inclusiv în ceea ce priveşte relatările presei. Dacă răspunsul preşedintelui ţării se rezumă la o vizită pe podul de la Mărăcineni şi la discuţii cu prefectul de Botoşani, este clar că speranţele noastre se apropie de zero", a spus Diaconescu, adăugînd că dacă s-ar institui stare de urgenţă, Guvernul nu ar mai putea demisiona.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb