Psihologia creşterii şi a scăderii

Mukul Pal, Analist piaţă derivate - SSIF Broker Cluj
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iulie 2005

Oricît de ciudat ar părea, pieţele au mult de-a face cu psihologia. Comportamentul uman este repetitiv, trece de la starea de mulţumire la aviditate, teamă, panică şi înapoi. Pentru studierea psihologiei ca componentă a pieţei de capital s-a dezvoltat o nouă ştiinţă: socio-economică (Behavioural Finance). Această ramură a economiei ne ajută să anticipăm preţurile activelor şi să interpretăm comportamentul tuturor operatorilor de piaţă. Bernard Baruch, renumitul lider financiar de pe Wall Street, a spus: "De fapt ceea ce fluctuaţiile reflectă nu sînt evenimentele, ci reacţiile oamenilor la acestea".

Pentru a lămuri acest lucru avem teoria lui Daniel Kahneman care a cîştigat premiul Nobel: este uşor să dezvolţi ceea ce deja ai decît să fii indiferent. Cu alte cuvinte, este mai dificil să "vinzi" şi mai uşor "să cumperi". Această teorie simplă poate elimina 200 ani din domeniul economic demonstrînd că profiturile pieţei şi alte firmei nu se referă la maximizarea utilităţilor economice, ci la psihologia maselor. Astfel, nu evenimentele decid cît de mari sau cît de mici sînt preţurile pentru BET-C, BET-FI, OIL, ci anticipările participanţilor la piaţă. Sînt adeptul acestei şcoli alternative de gîndire economică şi atribuţiile mele includ previzionarea evoluţiei preţurilor activelor pe baza anticipărilor şi obţinerea de profituri prin tranzacţionarea pe pieţele locale şi internaţionale.

Să lămurim acest lucru. După marele succes din anul 2004, cînd piaţa românească a avut o creştere de 92%, majoritatea investitorilor români erau optimişti că BET-ul va atinge cel mai înalt punct. În ianuarie 2005, creşterea de 35% a amplificat încrederea investitorilor. Tocmai acest optimism a sugerat folosirea unei strategii contrare, adică să vinzi cînd toată lumea cumpără şi invers. O astfel de persoană înţelege că pieţele ating niveluri maxime în condiţii de optimism extrem şi praguri minime în situaţii dificile. Acea persoană înţelege că este mai greu să vinzi şi mai uşor să cumperi.

Un sondaj în rîndul managerilor de fond ar fi putut să arate că majoritatea persoanelor ce au intrat masiv pe piaţă în ianuarie 2005, cînd preţurile erau foarte mari, au rămas cu puţine fonduri disponibile pentru a cumpăra din nou în aprilie cînd preţurile s-au retras generînd o nouă oportunitate de cumpărare.

Cu toate că pieţele româneşti sînt mai ieftine şi mai atractive decît cele europene sau americane, strategia noastră este să nu rămînem blocaţi în pieţe fără trend sau cu trend nedefinit, în care rata profitului este foarte mică.

Aceasta este abordarea managementului de portofoliu care ne convinge că pentru protejarea investiţiilor şi evitarea pierderilor, poziţiile de vînzare sînt la fel de importante ca cele de cumpărare. Din acest motiv încă din secolului al XVII-lea au fost lansate produsele derivate (futures şi opţiuni), oferind investitorilor instrumente financiare utilizate pentru protejarea împotriva riscurilor şi pentru evitarea pierderilor. Această piaţă este în dezvoltare şi în România, în special din perspectiva integrării în UE cînd se aşteaptă ca lichiditatea să crească de la zi la zi. Un calcul sumar ne arată că piaţa derivatelor (Sibiu) mai puţin dezvoltată, cu un volum zilnic sub 1 milion de euro, care poate creşte de aproximativ 25 ori de la nivelul actual, va înregistra creşteri ale capitalizării de peste 100%.

Piaţa derivatelor oferă investitorilor posibilitatea de a vinde short acţiunile de la BVB, folosind instrumente ca Futures şi Opţiuni. Orice economie în creştere şi orice piaţă de capital în creştere au o primă de risc intrinsecă şi în consecinţă au posibilitatea de a administra acest risc. Piaţa futures din Sibiu înregistrează un "boom" în ciuda problemelor cauzate de lichiditatea slabă şi a lipsei unei viziuni corporative coerente.

Pe lîngă atractivitatea celor mai lichide contracte futures SIF2, SIF5, SNP, TLV şi RRC, care pot fi implicate în operaţiuni de hedging şi speculaţie, există oportunităţi de cîştig cu risc zero care implică operaţiuni de arbitraj cash-futures şi futures-futures. Sibiul este singura piaţă unde puteţi vinde la termen de trei sau şase luni protejîndu-vă complet de căderile pieţei.

În concluzie, investiţiile de portofoliu sînt o artă care necesită o abordare activă. Este necesară înţelegerea motivelor care duc la extremele din piaţă, conştientizarea psihologiei pieţei şi folosirea mecanismelor de hedging în perioada de incertitudine. Numai aşa cineva ar fi avut curajul să vîndă în februarie 2005 şi să cumpere acum cînd piaţa este caracterizată de volume mici şi interes scăzut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb