Putem deveni un magnet pentru activităţile IT&C

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Companii #IT / 3 septembrie 2004

Investitorii străini - atraşi în ţara noastră de legislaţie, numărul mare al specialiştilor şi salarii de trei ori mai mici decît în Europa şi SUA

Ţara nostră are cei mai mulţi specialişti atestaţi în domeniul tehnologiei informaţiei comparativ cu celelalte state europene, iar la nivel mondial ne situăm pe locul şase, a declarat Adriana Ţicău, ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei, prezentă ieri la cea de-a cincea Sesiune de Comunicări din cadrul Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României "Orizonturi - 2025". Însă salariul unui specialist IT este de trei ori mai mic în ţara noastră decît cel din Statele Unite ale Americii sau Europa, a adăugat doamna Ţicău. Această situaţie împreună cu faptul că avem una dintre cele mai aspre legislaţii în domeniu atrag investitorii străini şi îi determină să îşi mute activităţile în ţara noastră, a mai explicat Adriana Ţicău. Ţara noastră este prima dintre statele europene care a implementat întregul acquis comunitar din domeniul IT&C.

Preşedintele ţării, Ion Iliescu, prezent la eveniment, a precizat că anul trecut numărul absolvenţilor din sectorul IT s-a ridicat la 5.500, ponderea în totalul populaţiei fiind mai mare decît cea a Statelor Unite, care la o populaţie de 290 milioane locuitori are doar 23.000 absolvenţi în IT.

În completare, premierul Adrian Năstase a declarat: "România poate să devină un magnet pentru activităţile economice cu rată de profit foarte ridicată. Sectorul IT&C este un domeniu pe care trebuie să îl încurajăm". În acest sens, în perspectiva anului 2025, în fiecare judeţ al ţării va exista un parc tehnologic care să faciliteze desfăşurarea activităţilor economice, a adăugat ministrul comunicaţiilor.

Telefonia de generaţia a treia va presupune costuri suplimentare

Succesul telefoniei de generaţia a treia (3G) nu va veni odată cu lansarea. În 2001, cînd a demarat acest proiect în Japonia, proiectul nu a fost un succes comercial în primă fază, a explicat Marius Eugen Opran, consilier personal al preşedintelui ţării. Totuşi, în prezent, această ţară numără circa 2,4 milioane de abonaţi 3G.

Ţinînd cont că tehnologia 3G nu este ieftină, tariful pentru spectrul de frecvenţe fiind de 35 milioane de dolari plăţi în şase tranşe, aceasta va genera costuri suplimentare abonaţilor. Totuşi, potrivit unui studiu, o cincime din abonaţi sînt dispuşi să plătească suplimentar între 6-10 euro pe lună pentru a beneficia de 3G, a precizat domnul Opran. În plus, un telefon de generaţia a treia costă în jur de 330 euro şi nu este un model de top, a mai adăugat consilierul preşedintelui.

În ceea ce priveşte telefonia fixă, directorul executiv "Romtelecom", Silviu Vasile Cazacu, a precizat că pînă la sfîrşitul acestui an vor fi schimbate toate centralele analogice din Bucureşti, cei 310.000 abonaţi din Capitală care mai sînt conectaţi la astfel de centrale fiind transferaţi pe unele digitale.

Tehnlogia, bat-o vina!

Cea de-a cincea Sesiune de Comunicări "Telecomunicaţii, Tehnologia Informaţiei şi Servicii Poştale" desfăşurată la Palatul Parlamentului nu a fost scutită de gafe. Astfel, chiar în timpul discursului ministrului comunicaţiilor, Adriana Ţicău, instalaţia de sonorizare a amuţit. Moment în care Ion Iliescu, preşedintele ţării, a replicat scurt: "Sîntem la secţiunea «Tehnologia Informaţiei»". În plus, filmului "Medicul viitorului", care ar fi trebuit să dureze circa zece minute şi să prezinte avantajele implentării tehnologiei informaţiei în domeniul medicinei, nu a ţinut decît cinci minute, blocîndu-se calculatorul de pe care rula filmul. Replica a oferit-o tot Ion Iliescu: "Să ne oprim aici. Sistemul s-a blocat. Ca orice tehnologie, are slăbiciunile sale". Şi doar avem cei mai mulţi specialişti din Europa...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb