Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat ieri că noul atac al Moscovei asupra Ucrainei din cursul zilei a fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol din Crimeea de sâmbătă, pe care l-a pus pe seama Kievului, transmite CNN, potrivit News.ro.
Întrebat de un reporter dacă loviturile de ieri au fost un răspuns la atacurile cu drone de sâmbătă din Crimeea, Putin a spus: "În parte este într-adevăr aşa. Dar nu este tot ce am putut face". Rusia a lansat atacuri cu rachete asupra instalaţiilor de infrastructură din Kiev şi din alte oraşe ucrainene, lăsând părţi ale capitalei fără electricitate şi apă.
Când a fost întrebat despre posibilitatea unor discuţii de pace cu Ucraina, Putin a afirmat: "Nu este posibil. Pentru a putea începe să facem propuneri la discuţii, mai întâi trebuie să aibă loc discuţiile. Iar aşezarea în prealabil pe masă a poziţiei de negociere nu este întotdeauna recomandabilă pentru a vă atinge obiectivele naţionale".
Liderul rus a acuzat Ucraina că a aruncat "la coşul de gunoi" acordul încheiat la Istanbul la începutul acestui an, în timp ce semna acordul privind exportul de cereale din Marea Neagră.
"Iar acum, în general, ei îşi interzic să discute cu noi. Ei bine, cum putem acum să discutăm despre posibile acorduri dacă nici măcar nu există dorinţa celeilalte părţi de a vorbi cu noi? Vom aştepta, poate se vor coace nişte condiţii necesare. Iar bunăvoinţa noastră este cunoscută, nu este supusă niciunei modificări şi îndoieli", a adăugat el.
Preşedintele Vladimir Putin a mai declarat că Rusia îşi suspendă, dar nu pune capăt participării sale la acordul vital cu Ucraina privind exportul de cereale din Marea Neagră.
Decizia Rusiei a venit după crearea unei ameninţări la adresa coridorului umanitar, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă, după întâlnirile cu liderii Armeniei şi Azerbaidjanului în oraşul Sochi din sudul Rusiei.
Sâmbătă, Rusia a anunţat că îşi suspendă implicarea în acordul mediat de ONU, considerat esenţial pentru a rezolva problema penuriei mondiale de alimente. Moscova a declarat că părăseşte acordul după ce a dat vina pe Ucraina pentru un atac cu drone asupra Crimeei sâmbătă. Kievul a acuzat Rusia că inventează "atacuri teroriste fictive" şi că foloseşte acordul ca şantaj.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 08:41)
Planurile liderului de la Kremlin se pare că vizează o altă țară. Potrivit unor documente secrete obținute de serviciile de informații din Ucraina și citate de publicația Washington Post, acesta ar fi președintele pe care Vladimir Putin vrea să îl dea jos. Rusia și-ar fi trimis deja oameni de bază din serviciul secret pe teritoriul statului pe care dorește să îl controleze, un înlocuitor fiind deja pregătit.
Vladimir Putin vrea să dea jos un președinte
În condițiile în care armata Rusiei avansează din ce în ce mai greu în Ucraina, planurile liderului de la Kremlin au început să se schimbe și ar viza, se pare, conducerea unei alte țări. Potrivit unor documente secrete descoperite de serviciile de informații ucrainene și citate de publicația Washington Post, Vladimir Putin ar vrea să dea jos un președinte.
De data asta, nu este vorba despre Volodimir Zelenski, ci despre Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Potrivit sursei citate, Putin ar fi trimis deja la Chișinău oameni importanți din serviciul secret al Rusiei, FSB, pentru a răsturna Guvernul Moldovei.
Rușii au ales deja un înlocuitor: Ilan Șor, un om de încredere al Kremlinului. Șor a fugit în Israel după ce ar fi furat nu mai puțin de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovean, se precizează în documentele publicate de Washington Post.
Pe cine vor rușii în loc
Ilan Șor este, în prezent, liderul opoziției din Republica Moldova și cel din spatele protestelor care au avut loc în ultima lună împotriva Maiei Sandu și al guvernului de la Chișinău. La Moscova, este numit „un partener vrednic, pe termen lung”.
Totul ar face parte din planul Kremlinului de a manipula statele din Europa de Est. FSB a livrat deja milioane de dolari de la cele mai mari companii de stat ale Rusiei tocmai pentru a pune bazele unei rețele de politicieni moldoveni care să ajute la reorientarea țării către Moscova.
În vârstă de 35 de ani, Ilan Șor a fost pus pe lista sancțiunilor SUA, fiind acuzat că „a conlucrat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a provoca instabilitate politică în Moldova” și „a primit sprijin din Rusia”. În plus, din luna iunie, Șor ar fi lucrat „cu entități din Moscova pentru a submina” aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 08:53)
Occidentul ar trebui sa aiba in vedere ca
Putin este considerat de rusi prea "CU MANUSI"
in acest conflict si ar putea apare altul mult
mai AGRESIV
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.11.2022, 09:36)
Pai omoara civili copii batrani femei au ras orase de pe fata pamantului, distrug infrastructura de energie electrica si apa a Ucrainei, si se poarta cu manusi tot ei? Nu stiu cum nu vine Karma peste ei odata sa li se intoarca tot ce au facut inapoi?