Putin instaurează legea marţială în cele patru teritorii ucrainene pe care le-a anexat la sfârşitul lunii septembrie

V.G.
Internaţional / 19 octombrie 2022

Putin instaurează legea marţială în cele patru teritorii ucrainene pe care le-a anexat la sfârşitul lunii septembrie

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat astăzi legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută şi a acuzat Kievul că respinge orice propunere de negociere, transmite Agerpres.

Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

El a decretat astfel şi o ''mobilizare economică'' în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că bombardează populaţia civilă în respectivele regiuni.

''Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru'', a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni teroriste precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor ''infrastructuri nucleare'', fără a le preciza.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal, unde se află şi capitala Moscova, este instituit un regim de alertă consolidat.

Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care, conform aceloraşi oficiali, a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Armata ucraineană încearcă, în special, să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.

Comandantul operaţiunilor militare ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat la rândul său că situaţia trupelor ruse pe frontul ucrainean este foarte dificilă.

''Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră, folosindu-şi toate rezervele pentru contraofensivele din est şi sud", a rezumat comandantul rus.

Mihailo Podoliak a catalogat decizia lui Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o ''pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor''.

''Aceasta nu aduce nicio schimbare pentru Ucraina: noi vom continua eliberarea şi scoaterea de sub ocupaţie a teritoriilor noastre'', a asigurat oficialul ucrainean, într-o reacţie pe Twitter.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Agerpres sau cine spune că "legea martiala implica extinderea puterilor autorităților ruse de ocupație în regiunile ucrainene"?

    Astea acum, chiar dacă împotriva dreptului internațional și fiind un rapt teritorial, fac parte din Federația rusă, fiind apărate prin constituția rusească. 

    Încolo e clar, Putin se așteaptă la alte sabotaje si atentate, urmând pedepsirea prin lege martiala, probabil inclusiv cu execuția celor care mai încearcă așa ceva. 

    Războiul a urcat încă un etaj, se urmează și modelul Afganistan.

    Ucrainenii din regiunile ocupate, câți or mai fi, o să joace rolul talibanilor, iar rușii după vreo 10 ani pe cel al americanilor disperați care fugeau după avioanele în decolare :) 

    1. Nu stiu daca este aceeasi situatie fiindca rusii au inceput sa evacueze civilii din teritoriile ocupate(probabil in Siberia).Nu cred ca le vor mai permite oamenilor sa se intoarca,poate doar dupa o triere riguroasa.Vor ocupa regiunile cu rusi get-beget care nu au nicio legatura cu Ucraina.

      Doar că în teritoriile alea rușii și rusofonii sunt majoritari, câte familii mixte or fi .... Refendumurile alea, chiar și măsluite sau făcute sub amenințare, reflectă intr-un fel asta.

      Ucrainenii s-au refugiat din timp prin restul Ucrainei sau în Europa, iar rușii s-au dus și de capul lor sau evacuați de armata rusă, unde în alta parte decât în Rusia. 

      Chestia cu Siberia nu cred ca ține.

      pe cei ramasi in zonele ocupate de rusi, armata rusa i-au dus cu arcanul pe front sa apare noua libertate castigata

      In acest caz,nu tine nici chestia cu ucrainienii din teritoriile ocupate care sa joace rolul talibanilor.Pai, daca au fugit si au ramas doar rusi sau rusofoni.....

    Târziu ucraina are instaurata legea martiala de la începutul razboiului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb