"Rusia va fi nevoită să ţintească ţări din Europa care ar primi eventuale rachete americane cu rază intermediară de acţiune, în cazul în care Statele Unite vor să desfăşoare asemenea rachete", a ameninţat, ieri, preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România deţin rachete de croazieră cu rază intermediară de acţiune doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer, relatează The Associated Press.
Putin a făcut acest anunţ în urma mesajului preşedintelui american, Donald Trump, sâmbătă, potrivit căruia intenţionează să iasă din Tratatul INF, care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune, încheiat în timpul Războiului Rece, în 1987, după ce acuzat Mosova că-l încalcă.
"Dacă ei desfăşoară în Europa, vom fi nevoiţi, natural, să răspundem la fel", a declarat Putin, într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.
"Naţiunile europene care vor fi de acord cu asta trebuie să înţeleagă că îşi vor expune teritoriul", a subliniat Putin.
"Eu nu înţeleg de ce să punem Europa într-un pericol atât de grav", a continuat el.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, că membrii alianţei militare occidentale acuză Rusia de dezvoltarea unui nou tip de rachetă care încalcă Traratul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), dar că el nu se aşteaptă ca ei să-şi consolideze arsenalele nucleare în Europa, ca măsură de retorsiune.
"Eu nu prevăd ca aliaţii să desfăşoare armament nuclear suplimentar în Europa, în reacţie faţă de noul (tip de) rachetă rus", a declarat la sediul NATO, la Bruxelles, Stoltenberg.
Liderul de la Kremlin a adăugat că speră să discute această problemă cu Trump la Paris, unde urmează să participe, în 11 noiembrie, la marcarea centenarului armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial.
"Suntem pregătiţi să cooperăm cu partenerii americani, fără isterie", a subliniat el. "Important este ce hotărâri vor urma", a adăugat el.