Piaţa de fuziuni şi achiziţii va reveni pe o traiectorie ascendentă în 2024, semnalând finalul unei perioade de doi ani în care a cunoscut cea mai mare contracţie din ultimul deceniu, conform raportului PwC Global M&A Industry Trends 2024 Outlook.
Potrivit sursei citate, în 2023, atât volumul, cât şi valoarea tranzacţiilor au înregistrat scăderi, de 6% şi, respectiv, 23% comparativ cu anul anterior, continuând un declin care a început în 2022. Pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totală a tranzacţiilor s-a înjumătăţit, în timp de numărul s-a redus cu 17%, cele mai afectate fiind mega tranzacţiile (- 60%).
"Revenirea de anul acesta se anunţă a fi diferită şi moderată comparativ cu entuziasmul de tranzacţionare de la finalul anului 2020 şi mai ales din anul record 2021. Sunt trei factori cheie care susţin optimismul în această privinţă: evoluţia pozitivă a pieţelor financiare din ultima perioadă, stimulată de încetinirea inflaţiei şi aşteptările privind reducerea ratelor dobânzilor, cererea/oferta de tranzacţii şi nevoia strategică a multor companii de a se adapta şi de a-şi transforma modelele de afaceri. În 2023, România a continuat să aibă o evoluţie contrară celei globale, fiind pe plus în valoare, datorită tranzacţiilor mari, de peste un miliard euro, realizate în energie şi retail. Anul 2024 a început pozitiv şi se preconizează menţinerea acestei tendinţe, chiar dacă, cel mai probabil, nu va atinge valoarea de anul trecut", a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner şi Advisory Leader PwC România.
În 2023, volumele de tranzacţii la nivel global au crescut în sectorul aerospaţial şi al apărării, minerit şi metale, energie şi utilităţi, industria farmaceutică, producţie industrială, industria auto şi tehnologie, comparativ cu 2022. Aceste sectoare par că vor continua să atragă investiţii şi în acest an, iar viitoarele domenii de interes pentru subsectoare includ AI, semiconductori, vehicule electrice, baterii şi stocare de energie, biotehnologie, tehnologie spaţială, sănătate şi brokeraj de asigurări.
"Piaţa de M&A trebuie să facă faţă în continuare unei volatilităţii economice ridicate, tensiunilor geopolitice, reglementărilor mai stricte, perturbării lanţurilor de aprovizionare şi unui an electoral care poate produce schimbări în câteva dintre marile economii ale lumii. Sectoarele care vor rămâne în vizorul investitorilor în 2024, inclusiv în România, sunt energia, serviciile financiare şi tehnologia", a arătat Dinu Bumbăcea.
Tranzacţiile cu valoare mare, cele mai lovite de instabilitatea din ultimii ani, au dat primele semne de redresare în ultimul trimestru al anului trecut, când au fost realizate de altfel şi cele mai importante tranzacţii ale anului trecut - preluarea Pioneer de către Exxon, pentru 59,5 miliarde de dolari, şi cea a Hess de către Chevron, pentru 53 miliarde de dolari.
Începutul de an a adus veşti despre câteva mega tranzacţii care sunt în pregătire, precum achiziţia Juniper Networks de către Hewlett Packard pentru 14 miliarde de dolari, achiziţia Global Infrastructure Partners de către Blackrock, la o valoare de 12 miliarde de dolari.
Adaptarea la o piaţă de fuziuni şi achiziţii diferită. Fondurile au patru trilioane de dolari neutilizaţi
Investitorii privaţi pot contribui la o sporire a activităţii de M&A, mai ales în condiţiile unei concentrări de capital neutilizaţ de 4 trilioane de dolari, la care se adaugă active în administrare în valoare de 12 trilioane de dolari, un nivel aproape dublu faţă de cel din 2019, anterior pandemiei.
Având în vedere că numeroase fonduri de capital privat se apropie sau au depăşit termenele tipice pentru investiţiile din portofoliu, acestea se vor afla sub o presiune tot mai mare din partea partenerilor lor pentru exit şi returnarea capitalului.
Din cauza cererii reţinute a cumpărătorilor şi a reticenţei de a vinde la evaluări mai mici, ne aşteptăm ca, atunci când activele de calitate vor ajunge pe piaţă, acestea să fie foarte competitive. În astfel de situaţii, pregătirea va fi esenţială, iar rapiditatea poate fi un diferenţiator important, menţionează raportul.
Atractivitatea fuziunilor şi achiziţiilor din partea companiilor a crescut, de asemenea. Într-un moment în care schimbările rapide generate de megatendinţele globale, inclusiv digitalizarea şi decarbonizarea, aduc transformări majore, companiile îşi reevaluează strategiile şi caută să se reinventeze pentru a rămâne competitive.
Mai mult, condiţiile de creditare de la începutul anului 2024 sunt net îmbunătăţite în comparaţie cu cele din 2023, când creditorii instituţionali se străduiau să sindicalizeze datoriile, iar pieţele datoriilor erau efectiv închise.